Sponsored Content
Το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η νέα πραγματικότητα που μάς αναγκάζει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας κάνοντας περικοπές στη θέρμανση, στις μετακινήσεις αλλά και στις διατροφικές μας συνήθειες. Τους τελευταίους μήνες η πλειοψηφία των καταναλωτών ανησυχεί για τους τρόπους διαχείρισης και εξοικονόμησης χρημάτων.
Είναι πολύ σημαντικό η διατροφή που θα επιλέξουμε να μπορεί να συνδυάσει την απαιτητική καθημερινότητά μας, την υγεία μας και την οικονομία. Άραγε, σε αυτούς τους απαιτητικούς καιρούς, μπορούμε να περιορίσουμε τα έξοδα μας και ταυτόχρονα να τραφούμε υγιεινά χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στη γεύση; Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας;
Μειωμένες οι δαπάνες σε τρόφιμα
Το 82% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει θορυβημένο από τις αυξανόμενες τιμές των διατροφικών ειδών, ενώ το 50% έχει ήδη μειώσει τις δαπάνες του σε τρόφιμα. Το 82% ψωνίζει είδη διατροφής με γνώμονα το κόστος των προϊόντων και το 47% επιλέγει να περιορίσει το φαγητό έξω ή απέξω ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Τα παραπάνω ευρήματα προέκυψαν από μία εις βάθος έρευνα σε 12.000 ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Ελλάδα. Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της Upfield, στον απόηχο παγκοσμίων κρίσεων όπως η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και των επιπτώσεών τους στην άνοδο του κόστους ενέργειας και καυσίμων και του πληθωρισμού εν γένει. Στο πλαίσιο αυτό, επιχείρησε να διερευνήσει πώς διαφορετικοί λαοί υιοθετούν ποικίλες διατροφικές τακτικές προκειμένου να διαχειριστούν το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Τα νέα δεδομένα αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειες
Είναι ενδεικτικό ότι αν και η έρευνα έλαβε χώρα τον προηγούμενο Ιούλιο, έναν καλοκαιρινό μήνα κατά τον οποίο οι Έλληνες περνούν παραδοσιακά αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού, το 47% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι ήταν πιο πρόθυμοι να μειώσουν το φαγητό εκτός σπιτιού, σε σύγκριση με τους Γάλλους (40%) ή τους Γερμανούς (38%).
Παράλληλα, στο ίδιο ποσοστό οι Έλληνες δήλωσαν ότι έχουν περιορίσει το φαγητό σε πακέτο, έναντι του 24% των Γάλλων, 23% των Βρετανών, 18% των Ολλανδών και 17% των Γερμανών συμμετεχόντων.
Από την έρευνα προέκυψαν επίσης μερικές ενδιαφέρουσες τάσεις, οι οποίες αν και αναπτύσσονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο, διαφοροποιούνται επιμέρους ως προς τον τρόπο που κάθε χώρα τις προσεγγίζει προκειμένου να τις αντιμετωπίσει.
Παραδείγματος χάρη, αν και στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, κατατάσσουν το κόστος ως το βασικό κριτήριο επιλογής προϊόντων (82%) – με την ποιότητα (66%) και τη γεύση (54%) να ακολουθούν – μόνο το 28% των Γερμανών έναντι του 38% των Γάλλων και του 44% των Ελλήνων δήλωσαν ότι έχουν περιορίσει τις αγορές τους από καταστήματα τροφίμων. Από την άλλη, ένας στους δύο Πολωνούς δήλωσε ότι προγραμματίζει πλέον προσεκτικότερα τα γεύματά του, ποσοστό που ανέρχεται σε περίπου έναν στους τρεις Ολλανδούς αλλά και Έλληνες.
Η εναλλαγή σε οικονομικότερες επιλογές (73%), η αγορά προϊόντων σε μειωμένες τιμές (51%) καθώς και η αξιοποίηση των καρτών επιβράβευσης που διαθέτουν ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (27%), αναφέρθηκαν επίσης ως τακτικές εξοικονόμησης χρημάτων από τους 2.032 Έλληνες καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα.
Tips για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων από τον οικιακό, διατροφικό προϋπολογισμό
Μαγειρέψτε (ενεργειακά και) υπεύθυνα: Η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θα κάνει καλό όχι μόνο στην τσέπη σας αλλά και στον πλανήτη! Ακολουθήστε τον κανόνα των 4 συσκευών και μακροπρόθεσμα, τόσο εσείς όσο και το περιβάλλον, θα βγείτε κερδισμένοι:
• Ψυγείο: Θέλετε να μαγειρέψετε, να ετοιμάσετε ένα σνακ ή απλά να αλείψετε μια φέτα με Βιτάμ; Η κατάσταση απαιτεί γρήγορες αποφάσεις και κινήσεις. Μην το σκέφτεστε με την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή! Μην την ανοιγοκλείνετε διαρκώς και περιορίστε στο ελάχιστο τον χρόνο που την αφήνετε ανοιχτή για να γλιτώσετε μέχρι και 5% ενέργεια.
• Φούρνος: Αποφύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο της πόρτας του φούρνου όταν μαγειρεύετε. Επιπρόσθετα, κλείστε τον φούρνο 10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα: Η θερμότητα που θα έχει αναπτυχθεί, επαρκεί για να μαγειρευτεί το φαγητό.
• Εστίες: Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χύτρα ταχύτητας. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσετε έως και 60% ρεύμα και 80% του χρόνου σας! Αν πάλι βράζετε νερό, σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Και μην ξεχνάτε: Τα μαγειρικά σκεύη θα πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας. Παραδείγματος χάρη εάν θέλετε να ετοιμάσετε καφέ, μην βάλετε το μπρίκι στη μεγάλη εστία.
• Πλυντήριο πιάτων: Για το πλύσιμο των πιάτων προτιμήστε το πλυντήριο. Καλό είναι να διαλέγετε, πάντα, το πιο οικονομικό πρόγραμμα: Έτσι, θα μειώσετε όχι μόνο την κατανάλωση νερού αλλά και της ενέργειας που χρειάζεται για να ζεσταθεί.
Προγραμματίστε τα γεύματα της εβδομάδας: Αποφύγετε τις περιττές δαπάνες και την κατασπατάληση υλικών, προγραμματίζοντας γεύματα που χρησιμοποιούν παρόμοια συστατικά για όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Αναζητήστε στο διαδίκτυο νόστιμες και υγιεινές συνταγές για κάθε προτίμηση και περίσταση, παίρνοντας ιδέες είτε για ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ για το γραφείο, είτε για ένα γευστικό δείπνο. Εάν έχετε παιδιά, το κολατσιό από το σπίτι αποτελεί ιδανική επιλογή, ώστε να μην καταφεύγουν σε ανθυγιεινές επιλογές από το κυλικείο ή το περίπτερο.
Δοκιμάστε φυτικές εναλλακτικές επιλογές: Κάντε το καλύτερο για την υγεία σας και το περιβάλλον, επιλέγοντας διατροφικά είδη φυτικής προελεύσεως. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα φυτικά spreads, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Upfield, πλέον του ότι είναι κατάλληλα για άτομα με αλλεργίες και δυσανεξίες, έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι ενδεικτικό ότι τα εν λόγω προϊόντα απαιτούν κατά 2/3 λιγότερη έκταση γης και λιγότερο από τον μισό όγκο νερού για την παραγωγή τους, συγκριτικά με το βούτυρο ζωικής προέλευσης, γι’ αυτό και έχουν κατά 70% χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.