Μια από τις start ups του ευρύτερου ελληνικού οικοσυστήματος, η οποία έχει ήδη κατακτήσει μια θέση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ωκεανού, στην μεγάλη αγορά των ΗΠΑ και διεκδικεί τις δικές της ευκαιρίες είναι η farmAIr.
Η ιστορία της ξεκινά, μάλλον, αντίστροφα σε σύγκριση με εκείνες πολλών άλλων εταιρειών του κλάδου. Διότι, «γεννήθηκε» μεν δίπλα στην «Μέκκα» της νεοφυούς επιχειρηματικότητας από Ελληνες, αλλά δίνει παράλληλα το «παρών» και στην ελληνική αγορά. Το σημαντικότερο, ίσως, είναι ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επιλέχθηκε -μεταξύ 9 άλλων start ups– για να παρουσιάσει την τεχνολογία της στο Συνέδριο της Silicon Valley.
Η farmAIr αυτοπροσδιορίζεται ως ο «Μαγνητικός Τομογράφος» του γεωπόνου και χρησιμοποιώντας θερμική και ψηφιακή φωτογραφία, Μηχανική Μάθηση και Τεχνητή Νοημοσύνη, «βλέπει» ό,τι καμία άλλη τεχνολογία παγκοσμίως δεν μπορεί να δει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους συντελεστές του εγχειρήματος της.
«Η farmAIr είναι εταιρεία αγροτεχνολογίας. Εξειδικεύεται στην φυτοπροστασία και συγκεκριμένα στην Έγκαιρη και Έγκυρη Διάγνωση του Βιοτικού και Αβιοτικού Στρες των Φυτών. Η τεχνολογία και οι υπηρεσίες μας απευθύνονται, τόσο σε γεωργούς/καλλιεργητές, όσο σε άλλες εταιρείες αγροτεχνολογίας και εταιρείες γεωργικών μηχανημάτων (έξυπνα τρακτέρ, ψεκαστικά drones, αγροτικά robot ή και θερμοκήπια) που θα ήθελαν να εμπλουτίσουν ή να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους. Ξεκινήσαμε με το αμπέλι και την Ελλάδα. Σταδιακά επεκτεινόμαστε σε άλλες χώρες, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες…», αναφέρει στο newmoney ο Σταμάτης Διαβατίδης, Co-Founder, CFO & Business Development της farmAIr.
Πώς και πότε ξεκίνησαν όλα; Ποια είναι η ιδέα που κέντρισε το ενδιαφέρον των Αμερικανών experts;
«Το συνεχόμενα εντεινόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την αύξηση του πληθυσμού και την κλιματική αλλαγή εντείνουν τον υποσιτισμό σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Εάν διατηρήσουμε τις ίδιες διατροφικές συνήθειες και χρησιμοποιούμε τις ίδιες πρακτικές παραγωγής, τότε μέχρι το 2050, βάσει της αναμενόμενης αύξησης του πληθυσμού, θα χρειαστούμε έκταση αντίστοιχη με 2 φορές το μέγεθος της Ινδίας για να τραφεί ο πληθυσμός της γης. Επιπροσθέτως, ο αγροδιατροφικός τομέας, έτσι όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα, είναι υπεύθυνος για το ένα τέταρτο των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Τα προβλήματα αυτά, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της αγροτεχνολογίας», εξηγεί ο κ.Διαβατίδης και προσθέτει:
«Η συνειδητοποίηση αυτή, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία της ομάδας, αλλά και την αγάπη μας για το καλό κρασί, ήταν τα εφαλτήρια της ιδέας για την ίδρυσης μιας εταιρείας, η οποία θα συνέβαλε ουσιαστικά στη λύση του προβλήματος. Έτσι λοιπόν, μετά από αρκετά χρόνια έρευνας στο κομμάτι της τεχνολογίας και εμπειρίας στον επιχειρηματικό στίβο, το 2022 ιδρύσαμε τη farmAIr, με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και γραφεία στο Μαρούσι Αττικής. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας της εταιρείας και των υπηρεσιών της, έχει υποστηριχθεί μέχρι σήμερα, αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, τον προσωπικό χρόνο αλλά και την πολυετή τεχνογνωσία της πενταμελούς ομάδας της και την πολύτιμη συμβολή των εξωτερικών συνεργατών μας.».
Agri Food Tech: Μια αγορά 6,7 τρισ. ευρώ
«Όσο και να ακούγεται αντιφατικό, η παγκόσμιά αγορά του Agri Food Tech και της Αγροτεχνολογίας, ενώ υπολογίζεται σε αξία στα 6,7 τρισ. ευρώ, είναι μικρή και τα νέα ταξιδεύουν σχετικά γρήγορα. Και αυτό γιατί υπάρχουν άνθρωποι, οργανισμοί και funds οι οποίοι παρακολουθούν τακτικά τις εξελίξεις με σκοπό των εντοπισμό τεχνολογιών, ανθρώπων και εταιρειών που θα κάνουν τη διαφορά και θα δώσουν λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα όπως ανέφερα αρχικά», λέει ακόμα ο κ. Διαβατίδης.
Προσδιορίζοντας ποσοτικά τα οφέλη από την χρήση των τεχνολογιών της farmAIr, δηλώνει ότι οι καλλιεργητές μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν το στρες των φυτών, να προλάβουν τη μετάδοση ασθενειών στο υγιές μέρος του χωραφιού τους, εξοικονομώντας περί του 35% του κόστους ίασης (κατά μέσο όρο), καθώς και να διαχειριστούν καλύτερα και πιο στοχευμένα την άρδευση, τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, εξασφαλίζοντας την υγεία της καλλιέργειάς τους, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και την ποιότητα της παραγωγής, εφαρμόζοντας πρακτικές Βιώσιμης Καλλιέργειας κατά τις επιταγές της ΚΑΠ, αλλά και των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Το λεγόμενο στρες των φυτών, μπορεί να προκληθεί τόσο από αβιοτικούς παράγοντες (υπερβολική ζέστη, παγετό, πλημμύρα ξηρασία κλπ.) όσο και από βιοτικούς παράγοντες (παθογόνα, έντομα, φυτοφάγα, κ.λ.π.), αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, μειώνοντας παράλληλα την ποσότητα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.