Αθλητισμός

Σάκης Μπατσίλας: Ο µαέστρος του Μουντιάλ είναι Έλληνας

Επισήμως, ο Σάκης Μπατσίλας, είναι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής της Ανώτατης Επιτροπής για την Ολοκλήρωση και την Αξιοποίηση όλων των έργων υποδομής τα οποία εκτελέστηκαν στο Κατάρ σε συνάφεια με τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022. Επίσης, ο κ. Μπατσίλας ήταν ο επικεφαλής της ομάδας η οποία ετοίμασε τον φάκελο υποψηφιότητας του Κατάρ, όταν η συγκεκριμένη χώρα της Μέσης Ανατολής, ένα κρατίδιο με πληθυσμό 2,9 εκατ. μόνιμων κατοίκων (αλλά δεκάδων διαφορετικών εθνικοτήτων) αποτόλμησε να διεκδικήσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στην πράξη, ο 44χρονος Σάκης Μπατσίλας, ο οποίος ως την ηλικία των 18 ετών ζούσε στην Κρανέα Ελασσόνας, είναι σήμερα ένας από τους πιο έμπειρους και περιζήτητους μάνατζερ αθλητικών διοργανώσεων στην υφήλιο. Και επί της ουσίας είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε καθοριστικά ώστε να εκπληρωθεί το όραμα του Κατάρ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Ο Σάκης Μπατσίλας μετανάστευσε στο Κατάρ το 2005 και τα τελευταία 14 χρόνια έχει επιβλέψει κάθε βήμα, από την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας για τη διοργάνωση του Μουντιάλ, όταν στον χάρτη της χώρας υπήρχε σχεδόν μόνο έρημος, έως τη σημερινή πολεοδομική και αρχιτεκτονική αυλή των θαυμάτων, η οποία μετρά αντίστροφα για την έναρξη της αγωνιστικής δράσης στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη.


sakis_mpatislas_in__3_

-Σε ποιο επίπεδο προετοιμασίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Κατάρ εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου;
Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Το τελευταίο έργο ολοκληρώθηκε πριν από 6-7 μήνες, ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις, τα στάδια, τα προπονητήρια, οι οδικές και κτιριακές υποδομές γενικότερα κ.λπ. έχουν τελειώσει εδώ και χρόνια. Τους τελευταίους μήνες ολόκληρο το Κατάρ βρίσκεται σε φάση προσομοιώσεων: κάνουμε διαρκώς δοκιμές για κάθε παράμετρο της διοργάνωσης, ώστε να διορθώσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες.


IMG-20221111-WA0025

-Σε διοργανώσεις τέτοιου μεγέθους είναι σύνηθες να γίνονται εργασίες έως και την τελευταία στιγμή. Εσείς πώς κατορθώσατε να προετοιμαστείτε εγκαίρως;
Από την αρχή δημιουργήσαμε δύο φορείς επίβλεψης και διοίκησης: την Οργανωτική Επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, υπό την ευθύνη της οποίας τέθηκαν όλες οι αμιγώς αθλητικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, όμως, ήδη από το 2010-11 και πριν από την ανάληψη της διοργάνωσης δημιουργήσαμε επίσης την Ανώτατη Επιτροπή για την Ολοκλήρωση και την Αξιοποίηση όλων των έργων υποδομής (Supreme Commitee for Delivery and Legacy). Προφανώς υπάρχει στενή σχέση και συντονισμός των δράσεων μεταξύ των δύο οργάνων, αλλά το κρίσιμο σημείο είναι ότι εμείς δεν θέλαμε να κτίσουμε απλώς στάδια, αλλά να σχεδιάσουμε και το τι θα γίνουν μετά το Μουντιάλ. Αρα υπάρχει ένα πλάνο εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια για το τι ακριβώς θα συμβεί στο μέλλον. Αυτό δεν το είχε η Ελλάδα – ούτε όμως και πολλές άλλες χώρες, από όσο εγώ γνωρίζω. Στη Βραζιλία π.χ. έβαλαν 80.000 κόσμο σε στάδιο χωρίς να έχουν κάνει δοκιμές. Ενα υψηλόβαθμο στέλεχος του βραζιλιάνικου αθλητισμού μού εκμυστηρεύτηκε, γελώντας τώρα, ότι εκείνη την ημέρα έκανε προσευχές να πάνε όλα καλά, να μη γίνει σεισμός ή οτιδήποτε τέτοιο, γιατί κανείς δεν ήξερε αν οι κατασκευές θα άντεχαν ή θα κατέρρεαν.


IMG-20221111-WA0030

-Τελικά, πόσο κοστίζει στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο; Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι έχετε δαπανήσει περίπου 230 δισ. δολ.;
Το ερώτημα «πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για το Παγκόσμιο;» είναι εντελώς εσφαλμένο. Η σωστή ερώτηση είναι «πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για να γίνει η χώρα καλύτερη;». Να εξηγήσω τι εννοώ: το πραγματικό κόστος κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά, είναι περίπου 8 δισ. δολ. Τα υπόλοιπα είναι έργα του Δημοσίου, για τις υποδομές του Κατάρ. Το ποσόν που αναφέρετε εγώ δεν το γνωρίζω, διότι δεν με αφορά. Πάντως, είναι λάθος και άδικο να προβάλλεται ένας αστρονομικός προϋπολογισμός χωρίς να διευκρινίζεται το πού ακριβώς διοχετεύτηκαν αυτά τα κονδύλια – όσο μεγάλα και εάν είναι. Πολλοί λένε ότι το Κατάρ «τα έδωσε όλα» για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εχω πει και επαναλαμβάνω διαρκώς ότι το Κατάρ έκανε κάτι πολύ απλό: όλοι αυτοί οι δρόμοι, τα ξενοδοχεία, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια κ.λπ., οτιδήποτε κτίστηκε γενικώς τα τελευταία χρόνια δεν έγινε λόγω του Παγκοσμίου. Το μόνο έργο που εκτελέστηκε -αλλά και πάλι μόνο εν μέρει- ειδικά για το Παγκόσμιο, είναι τα στάδια. Ολα τα έργα υποδομής ήταν προδιαγεγραμμένα να γίνουν έως το 2030. Απλώς, χάριν του Παγκοσμίου, επιταχύνθηκε η υλοποίησή τους.


sakis_mpatislas_in__4_

-Πόσο κοντά στην αλήθεια είναι τα ρεπορτάζ, σε πολλά έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, ότι στο Κατάρ έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες εργάτες, ότι υπάρχει καταπίεση και διωγμός των ΛΟΑΤΚΙ κ.λπ.;
Εχω βαρεθεί πλέον -και νομίζω όλοι μας εδώ- να εξηγούμε ότι τίποτα από όλα αυτά που γράφονται δεν ισχύει. Αντί τα ΜΜΕ να προβάλλουν το πώς μια τόσο μικρή χώρα έθεσε έναν στόχο που φαινόταν αδύνατον να επιτευχθεί, είχε ένα όραμα και εν τέλει καταφέρνει να το εκπληρώσει, προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα. Εμείς, ως διοργανωτές, θέλουμε απλώς να έρθει εδώ ο κόσμος και να χαρεί μια μεγάλη γιορτή. Να δει επίσης ότι το Κατάρ και η Μέση Ανατολή δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζεται από μερίδα των media, ότι είναι ένας πανέμορφος τόπος, με φυσική και αρχιτεκτονική ομορφιά, με υπέροχες παραλίες κ.λπ. και, πάνω από όλα, απολύτως ασφαλής. Οσοι έρθουν, ας κρίνουν μόνοι τους τι ισχύει. Είμαι βέβαιος ότι αυτοί θα γίνουν κατόπιν οι καλύτεροι πρεσβευτές. Το βλέπω από τους δικούς μου ανθρώπους. Η ίδια η σύζυγός μου, η οποία κατάγεται από την Κολομβία, έδινε στον εαυτό της διορία το πολύ έξι μηνών να αντέξει στο Κατάρ. Πολύ γρήγορα άλλαξε τελείως γνώμη και σήμερα δεν μπορεί να φανταστεί πως θα ζήσουμε οπουδήποτε αλλού. Προσωπικά έχω ταξιδέψει σε πάνω από 100 χώρες και δηλώνω μετά λόγου γνώσεως ότι το Κατάρ είναι ένας από τους πιο φιλόξενους τόπους στον πλανήτη. Εξάλλου, κόντρα σε ό,τι αρνητικό γράφεται για το Κατάρ, η προπώληση εισιτηρίων δείχνει ότι ο κόσμος έχει έντονη επιθυμία να έρθει. Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί πάνω από 2,9 εκατ. εισιτήρια, κάτι που αποτελεί ρεκόρ.


Δημοφιλέστερα

To Top