Διεθνή

Ουκρανία: Πώς επιδρά η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η συμφωνία η οποία είχε στόχο να αποδεσμευθούν κρίσιμης σημασίας εξαγωγές σιτηρών από τα νότια ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, και που αναμενόταν να λήξει στις 19 Νοεμβρίου, παρατάθηκε σήμερα για 120 ημέρες.

Η συμφωνία, που αρχικά επιτεύχθηκε τον Ιούλιο, δημιούργησε έναν προστατευμένο θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς και ήταν σχεδιασμένη να περιορίσει τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων, επιτρέποντας να εκκινήσουν εκ νέου οι εξαγωγές από τρία λιμάνια στην Ουκρανία, βασικό παραγωγό σιτηρών και ελαιοκράμβης.

Τι έχει εξαχθεί;

Η συμφωνία δημιούργησε ένα ασφαλές κανάλι ναυσιπλοΐας για τρία λιμάνια στην Ουκρανία.

Έως τώρα, έχουν μεταφερθεί περίπου 11,08 εκατ. τόνοι αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων 4,5 εκατ. τόνων καλαμποκιού.

Οι αποστολές σίτου ανέρχονται σε 3,2 εκατ. τόνους, ή στο 29% του συνόλου. Στα εμπορεύματα που έχουν μεταφερθεί περιλαμβάνονται επίσης η ελαιοκράμβη, το ηλιέλαιο και το κριθάρι.

Πώς μπορεί να αλλάξει η συμφωνία;

Η Ουκρανία επεδίωξε να επεκταθεί η συμφωνία ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα λιμάνια, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές εάν στην παράταση, που ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και το Κίεβο, υπήρξε αναφορά σε αυτό.

Τα τρία λιμάνια που περιλαμβάνονται στη συμφωνία – η Οδησσός, το Τσορνομόρσκ και το Πιβντένι – έχουν από κοινού την ικανότητα διακίνησης περίπου τριών εκατομμυρίων τόνων τον μήνα.

Η Ουκρανία ήθελε να συμπεριλάβει τα λιμάνια στην νότια περιοχή του Μικολάιφ, που παρείχαν το 35% των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων πριν από τη ρωσική εισβολή.

Το Μικολάιφ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ουκρανία τερματικός σταθμός για σιτηρά σύμφωνα με στοιχεία για τις θαλάσσιες μεταφορές το 2021, άρα η προσθήκη του θα επέτρεπε την αποστολή πολύ μεγαλύτερου όγκου σιτηρών και ελαιοκράμβης.

Η Ουκρανία είχε ξεχωριστά επιδιώξει παράταση κατά ένα έτος της συμφωνίας και βελτιωμένο καθεστώς επιθεώρησης.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η συναίνεσή της στην παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα εξαρτάται από τη στήριξη για τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων. Η Ρωσία είναι βασικός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων και ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας σίτου.

Δημοφιλέστερα

To Top