Εχοντας πουλήσει τις βίλες της τέταρτης οικιστικής γειτονιάς από τα σχέδια και προτού καν βγουν στην αγορά, η Costa Navarino ετοιμάζεται να λανσάρει νωρίτερα το πέμπτο κατά σειρά οικιστικό της συγκρότημα στη Μεσσηνία διαπιστώνοντας στην πράξη την υψηλή ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες κάποιων… εκατομμυρίων ευρώ από Ελληνες και φυσικά ξένους αγοραστές.
Πράγματι, έστω κι αν η αγορά πολυτελούς κατοικίας διεθνώς δείχνει να έχει φρενάρει τους τελευταίους μήνες σε σχέση με την εκρηκτική ζήτηση που καταγράφηκε σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς την περίοδο της πανδημίας, το ενδιαφέρον για ελληνικά premium ακίνητα, παρά τις γενικότερες συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας, παραμένει ισχυρό. Από την άλλη πλευρά, ο αντίκτυπος της γεωπολιτικής κρίσης στα «μεγάλα πορτοφόλια» είναι αναπόφευκτο να επηρεάσει και τη χώρα μας, που έχει μπει πιο αργά στο ραντάρ των ξένων αγοραστών σε σχέση με άλλους πιο καθιερωμένους προορισμούς στη Μεσόγειο, ωστόσο η ζήτηση είναι απτή, είτε πρόκειται για «επώνυμες» κατοικίες κάτω από ένα ηχηρό διεθνές ξενοδοχειακό όνομα είτε ακόμη και για μεμονωμένες.
«Κοιτάζοντας κανείς την κατηγορία της αγοράς ακινήτων πολυτελείας είναι σημαντικό να σταθεί στα χαρακτηριστικά τού εν λόγω αγοραστικού κοινού, δηλαδή των Ατόμων Ιδιαίτερα Υψηλής Καθαρής Θέσης ή αλλιώς, όπως έχει καθιερωθεί διεθνώς, τους Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI). Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα που έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατ. δολαρίων και αντιστοιχούν μόλις στο 0,005% του παγκόσμιου πληθυσμού», δηλώνει στο «business stories» o κ. Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Greece Sotheby’s International Realty, η οποία έχει χειριστεί μερικές από τις πιο ακριβές αγοραπωλησίες στην Ελλάδα, με χαρακτηριστική φέτος αυτή άνω των 23 εκατ. ευρώ για μία μεμονωμένη κατοικία στη Μύκονο, ή στη Σύρο για 3,7 εκατ. ευρώ που αποτέλεσε και την υψηλότερη σε αξία συναλλαγή στην ιστορία του νησιού.
Σάββας Σαββαΐδης
«Είναι γεγονός ότι η γεωπολιτική κρίση δημιούργησε ιδιαίτερη ανησυχία στο διεθνές αγοραστικό κοινό. Στις αγορές δεν αρέσει η ανασφάλεια και η μη δυνατότητα πρόβλεψης. Επομένως, σημαντικό μέρος των UHNWI, που πρωταγωνίστησαν στην έκρηξη της ζήτησης και των αγορών πολυτελών ακινήτων στη διετία 2020-2021 μέσα στην πανδημία βρίσκεται τώρα σε στάση αναμονής».
Η ελληνική περίπτωση
Στην Ελλάδα είναι γεγονός ότι η αγορά πολυτελούς κατοικίας δεν έχει ακόμη το βάθος που χαρακτηρίζει τους καθιερωμένους παραδοσιακούς προορισμούς πολυτελών κατοικιών στη Μεσόγειο. «Αν και με μικρό ποσοστό σε πλήθος και όγκου χαρτοφυλακίου, η χώρα θεωρείται αναδυόμενη και πολλά υποσχόμενη αγορά. Το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς ακινήτων πολυτελείας οφείλεται κυρίως στην υπερδεκαετή κρίση που έπληξε την εγχώρια αγοραστική δύναμη και την απουσία εκτεταμένων οικιστικών αναπτύξεων.
Είναι σημαντικό να λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι σε μια ρηχή αγορά ένας μικρός αριθμός συναλλαγών μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην πραγματικότητα και μοτίβα καταναλωτικής συμπεριφοράς που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα. Με αυτή την έννοια παρακολουθούμε με προσοχή το ράλι τιμών της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και μετά θεωρείται παρακινδυνευμένο να κάνει κανείς μεσοπρόθεσμες προβλέψεις σε ένα ιδιαίτερα ρευστό διεθνές περιβάλλον. Τα καλά νέα είναι ότι, παρά τις συνθήκες της αγοράς, το ενδιαφέρον κυρίως από τους διεθνείς αγοραστές παραμένει πολύ υψηλό σε σχέση με τα επίπεδα που κατέγραφε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Τα λιγότερο καλά νέα είναι ότι η πρωτόγνωρη δυναμική των ετών 2020 και 2021 φαίνεται ότι υποχωρεί στο πλαίσιο της στάσης αναμονής που τηρούν οι UHNWI». Ο κ. Σαββαΐδης εκτιμά ότι η ελληνική αγορά πολυτελούς κατοικίας «είναι δεδομένο ότι θα αναπτυχθεί. Το ερώτημα είναι πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να αποκτήσει χαρακτηριστικά ώριμης αγοράς, με σημαντικό και σταθερό αριθμό συναλλαγών κ.λπ.».
Στο ερώτημα από ποιες εθνικότητες προέρχεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά premium ακινήτων σε ελληνικούς προορισμούς, παραδοσιακά, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Greece Sotheby’s International Realty, τα υψηλότερα ποσοστά ζήτησης προέρχονται από το δίπολο ΗΠΑ – Ηνωμένο Βασίλειο, με τις αγορές της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας να ακολουθούν, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας. «Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία τους σε επίπεδο ζήτησης και συναλλαγών. Επίσης, την τελευταία διετία βλέπουμε να αυξάνεται και το ενδιαφέρον των Ελλήνων, οι οποίοι παραδοσιακά βρίσκονταν αποκλειστικά και μόνο στη μεριά των πωλητών και όχι των αγοραστών».
ΠΗΓΗ: NEWMONEY