Οικονομία

Τζορτζ Σακελλάρης: Από ένα χωριό της Λακωνίας, δισεκατομμυριούχος στις ΗΠΑ με την Ameresco

Ήταν χειμώνας του 1965, όταν έφτανε στο Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών ο Γιώργος Σακελλάρης. Μόλις 18 ετών, έκανε το ταξίδι από το χωριό Βασσάρα της Λακωνίας για να σπουδάσει. Όνειρα είχε πολλά, αλλά το κλίμα ήταν τόσο διαφορετικό, τόσο άγνωστο, τόσο αφιλόξενο γι’ αυτόν που, σχεδόν όταν πάτησε το πόδι του εκεί, μέχρι και όταν δούλευε ως μάγειρας για να σπουδάσει, σκέφτηκε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα. Πενηνταεπτά χρόνια αργότερα, η πατρίδα πηγαίνει σε αυτόν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, επέλεξε ο Σακελλάρης να είναι ένας εκ των ομογενών που θα επισκεπτόταν. Και επέλεξε επίσης, να τον “συστήσει” στο ελληνικό κοινό όπως και την εταιρεία του. Στη δεύτερη πατρίδα του και τόπο μόνιμης διαμονής του, ωστόσο, ο Γιώργος -ή Τζορτζ, όπως τον ξέρουν εκεί- Σακελλάρης, δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο ίδιος είναι δισεκατομμυριούχος (έχει net worth 1,3 δισεκατ. δολάρια) και αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια, ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του επιχειρηματικού γίγνεσθαι. Όχι μόνο επειδή έχει μια από τις μεγαλύτερες -αν όχι τη μεγαλύτερη- mid cap εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με κεφαλαιοποίηση σήμερα στα 3,2 δισεκατ. δολάρια. Ούτε επειδή έχει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Ameresco, την οποία ίδρυσε και της οποίας ηγείται, είναι ένας πραγματικός leader και ένας πραγματικός καινοτόμος σε έναν τομέα που σήμερα είναι πιο “καυτός” από ποτέ, σε κάθε γωνιά του πλανήτη: Ειδικεύεται στην ενεργειακή εξοικονόμηση, τόσο στους οικιακούς καταναλωτές, όσο και κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τι σημαίνει όμως αυτό; Τι είναι αυτό που κάνει ο κολοσσός που έχτισε ο Σακελλάρης;

Όπως όλες οι ευφυείς ιδέες, αυτό που κάνει η εταιρεία που ίδρυσε ο Λάκωνας επιχειρηματίας, είναι απλό: Αν υποθέσουμε ότι έχετε ένα εργοστάσιο, τώρα που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί, ζητάτε από την Ameresco να στείλει στην επιχείρησή σας ένα κλιμάκιο ειδικών. Αυτοί, αφού έρθουν, δουν και… απέλθουν, σας καταρτίζουν ένα σχέδιο βάσει του οποίου γλυτώνετε έως και 30% της χρησιμοποιούμενης ενέργειας. Αυτό, με τα σημερινά δεδομένα, σημαίνει ότι εξοικονομείτε τεράστια ποσά.

Εάν αυτό σας φαίνεται “απλό”, είναι επειδή ο Σακελλάρης ηγείται ενός πολυπλόκαμου οργανισμού. H Ameresco έχει περισσότερες από 45 (!) θυγατρικές. Ο δε CEO της εισηγμένης με έδρα τη Mασαχουσέτη και θυγατρικές και στην Eυρώπη, Τζορτζ Σακελλάρης, ηγείται σε έναν κλάδο, με τον οποίο ασχολείται περισσότερα από 30 χρόνια, την βιομηχανία ενέργειας και περιβάλλοντος. Σε αυτό τον κλάδο, έχει επιβλέψει, αναπτύξει, εφαρμόσει και διαχειριστεί ενεργειακά έργα ύψους 5 δισ. δολαρίων. Aποτελεί δε, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο πάροχο ενεργειακών λύσεων στη Bόρεια Aμερική (σε HΠA/Kαναδά) και μέσω καινοτόμων συστημάτων και τεχνολογιών προσφέρει σε κάθε πελάτη προσαρμοσμένες λύσεις (εξοικονόμηση ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, ανάπτυξη ενεργειακών συστημάτων, προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.).

Όταν ήταν… μάγειρας

Κι όμως. Μόλις στα 18 του όταν πρωτοπάταγε το πόδι του στις ΗΠΑ, ο Τζορτζ Σακελλάρης δε φανταζόταν ότι στα 75 του θα ήταν ένας από τους διασημότερους και ισχυρότερους ανθρώπους της χώρας. Ότι θα γνώριζε προσωπικά πλανητάρχες και θα έκανε παρέα μαζί τους. Άλλωστε, ήξερε ελάχιστα αγγλικά, είχε φύγει από ένα μικρό χωριό της Λακωνίας που «χιονίζει μια φορά στα δέκα χρόνια», για να πάει σε ένα μέρος που «ξεπαγιάζεις», όπως έχει διηγηθεί ο ίδιος. «Τι κάνω εδώ;», αναρωτήθηκε. Άλλωστε δεν είχε πού να μείνει. Σκέφτηκε να φύγει.

Το τσουχτερό κρύο δε συνηθιζόταν γρήγορα, αλλά ο Σακελλάρης ήταν αποφασισμένος να “πάρει” κάτι από το ταξίδι του. Έμενε σε σπίτι συγγενών του. Τα έφερνε πέρα πολύ δύσκολα. Αλλά τη δουλειά δεν τη φοβόταν. Δούλευε σε ένα μίνι μάρκετ ως πωλητής και σε ένα ελληνικό οικογενειακό εστιατόριο ως μάγειρας. Δούλευε περίπου 16 ώρες τη μέρα, μετά διάβασμα και το πρωί σχολή! «Tο πρώτο εξάμηνο», έχει παραδεχτεί ο ίδιος, «το σκεφτόμουν σοβαρά να επιστρέψω. Όμως, είπα “όχι, ήρθα εδώ για να μορφωθώ”. Και τα κατάφερα».

Δημοφιλέστερα

To Top