Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Ενιαίο μέτωπο ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο – Οι κινήσεις της Μόσχας το πλαφόν

Λευκός καπνός μετά από σχεδόν έναν χρόνο διεθνών διαβουλεύσεων βγήκε χθες από τις Βρυξέλλες, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολάρια ανά βαρέλι του ρωσικού αργού, που μεταφέρεται δια θαλάσσης, ανοίγοντας το δρόμο για την επίσημη έγκριση του μέτρου τις επόμενες ώρες.

Τελευταίο εμπόδιο στην υιοθέτηση του πλαφόν αποτέλεσαν οι ενστάσεις της Πολωνίας, η οποία εξέτασε έναν μηχανισμό προσαρμογής, για να διατηρήσει το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή αγοράς, προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εντούτοις, ο Πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος γνωστοποίησε χθες ότι η Βαρσοβία στηρίζει τη συμφωνία της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό διατήρησης του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου, τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Ορόσημο για τον πόλεμο

Την είδηση της συμφωνίας επιβεβαίωσε -μέσω Twitter- η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σηματοδοτώντας ένα βασικό ορόσημο στις προσπάθειες της Δύσης να τιμωρήσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να κλονίσει περαιτέρω τις εθνικές οικονομίες. «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η G7 και άλλοι παγκόσμιοι εταίροι συμφώνησαν να εισαγάγουν ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμών για το θαλάσσιο πετρέλαιο από τη Ρωσία», δήλωσε η κ. φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι το μέτρο θα ενισχύσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, θα μειώσει τα έσοδα της Μόσχας και θα σταθεροποιήσει τις αγορές ενέργειας, επιτρέποντας παράλληλα σε εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ να αποστέλλουν το πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του είναι χαμηλότερη από το ανώτατο όριο.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρόταση είχαν επεξεργαστεί τους πρώτους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες της Δύσης (G7), καθώς αντίστοιχο αίτημα είχε κατατεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με γόνιμο το έδαφος, τα κράτη- μέλη της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν χθες στην επιβολή ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, που όρισαν στα 60 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους, ακολουθώντας το ρυθμό της ΕΕ στην επιβολή αντίμετρων κατά της Μόσχας.

Σημειωτέον ότι η αρχική πρόταση της G7 την περασμένη εβδομάδα ήταν για ανώτατο όριο τιμής στα 65-70 δολάρια ανά βαρέλι, χωρίς μηχανισμό προσαρμογής. Δεδομένου, ωστόσο, ότι το ρωσικό αργό πετρέλαιο (Urals) εμπορεύεται σε τιμές ήδη χαμηλότερες, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία πίεζαν για χαμηλότερη τιμή, ενώ η τιμή διαπραγμάτευσης του ρωσικού αργού ανερχόταν χθες, οπότε και επικυρώθηκε η συμφωνία, στα 67 δολάρια το βαρέλι.

Δυτικό μέτωπο

Το αρραγές δυτικό μέτωπο απέναντι στο ρωσικό πετρέλαιο θα γίνει πράξη από μεθαύριο, Δευτέρα, με αποτέλεσμα η 5η Δεκεμβρίου να αναδεικνύεται σε ημέρα συντριπτικής δυτικής απάντησης στην ρωσική «οικονομία του πολέμου», καθώς το δυτικό πλαφόν θα φέρει την Μόσχα απέναντι σε έναν σοβαρό πονοκέφαλο ως προς τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων.

Στην περικοπή των εσόδων του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν ως προς την εισβολή στην Ουκρανία εστίασε ιδιαίτερα χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας πως «θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον κόσμο», ενώ το ανώτατο όριο θα είναι «ρυθμιζόμενο με την πάροδο του χρόνου» για να αντιδρά στις εξελίξεις της αγοράς, όπως είπε.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να δημοσιευθούν αύριο, Κυριακή στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ένας εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας επιβεβαίωσε χθες ότι ξεκίνησε η γραπτή διαδικασία, ώστε τα κράτη-μέλη να δώσουν επισήμως το «πράσινο φως» για τη συμφωνία, μετά την έγκριση της Πολωνίας.

Δημοφιλέστερα

To Top