«Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε», ήταν το κέλευσμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προ τους συναδέλφους του στην 37η γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), ενώ την ίδια στιγμή έκανε εκτενή αναφορά στις τηλεφωνικές υποκλοπές, στις τηλεδίκες, αλλά και στους ανεπαρκείς δικηγόρους «των τηλεπαραθύρων».
Ειδικότερα, κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΕΔΕ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, κατά τον χαιρετισμό του επισήμανε: «Δεν χωρά αμφιβολία πως ο ρόλος του εισαγγελέα είναι κομβικός όχι μόνο στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας αλλά και στο συνολικό οικοδόμημα της Δικαιοσύνης. Η προάσπιση της συνταγματικής θέσης του αποτελεί ουσιώδη όρο, αναπόσπαστο κομμάτι της ορθής δικαστικής λειτουργίας και εγγύηση των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων».
Παράλληλα, ο κ. Κώτσηρας ανέφερε: «Η Δικαιοσύνη, παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία τρία χρόνια μετασχηματίζεται ριζικά και αποτελεσματικά, με την ποιότητα των δικαστικών υπηρεσιών να αναβαθμίζεται μέσω της ψηφιοποίησης και των θεσμικών παρεμβάσεων (π.χ. Δικαστική Αστυνομία), τις υποδομές να βελτιώνονται (κατασκευάζονται μετά από χρόνια νέα δικαστικά μέγαρα ανά την χώρα) και τα ανθρώπινα δικαιώματα να θωρακίζονται έτι περαιτέρω. Η Δικαιοσύνη ενισχύεται και ουσιαστικά, με μεταρρυθμίσεις και τροποποιήσεις που εδραιώνουν την ασφάλεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτα».
Ισίδωρος Ντογιάκος
Ο κ. Ντογιάκος μιλώντας μέσα από τον «εισαγγελικό οίκο», όπως είναι η ΕΕΕ, άσκησε αυστηρή κριτική τόσο για τους συναδέλφούς του όσο και για τους δικηγόρους, χωρίς να αφήσει έξω την Πολιτεία.
Κατ΄ αρχάς, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κατά την έναρξη του χαιρετισμού του, αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη σημείωσε ότι «είναι γεγονός ότι ορισμένα από τα μακροχρόνια προβλήματα έχουν πλέον δημιουργήσει ένα είδος επικίνδυνου εθισμού που αδρανοποιεί τα αντανακλαστικά της (σ.σ.: Δικαιοσύνης) και δηλητηριάζει την κοινή γνώμη σε βάρος της».
Αναφερόμενος ο κ. Ντογιάκος στην επίτευξη της ταχύτητας εκδίκασης των υποθέσεων, στην ποιότητα και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι «η αύξηση του βαθμού της ατομικής ευθύνης ενός εκάστου σε όλα τα επίπεδα ανεξαιρέτως» και προσέθεσε:
«Τα στελέχη της Δικαιοσύνης, κάθε ένα από τη θέση που κατέχει, με λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια σε συνδυασμό με τις πνευματικές και διανοητικές ικανότητες του ασφαλώς και μπορεί να προσφέρει περισσότερο από όσο ήδη προσφέρει, ώστε συνδυαστικά οι ατομικές προσπάθειες όλων να αποφέρουν το βέλτιστό δυνατό αποτέλεσμα.
Η αύξηση της ατομικής ευθύνης κάθε στελέχους της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα για τη πειστική αντίκρουση των κακόβουλων επιθέσεων και την αντιμετώπιση των δυσκολιών, αλλά ακόμα και εχθρών (ιδεατών ή πραγματικών) που αντιμετωπίζει.