Οικονομία

Προϋπολογισμός – Βεσυρόπουλος: Η κυβέρνηση έκανε πράξη την δέσμευσή της για μείωση των φορολογικών συντελεστών

Στις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με την συνεπή υλοποίηση της προεκλογική της δέσμευση για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και στοχεύοντας παράλληλα στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, αρμόδιος για την φορολογική πολιτική και την δημόσια περιουσία.

Κατά την ομιλία του στην συζήτηση της κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας προχωράμε σε διαρκείς μειώσεις φόρων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί να έχει και αναπτυξιακή διάσταση, γεγονός που αποτυπώνεται σχεδόν σε όλους τους βασικούς δείκτες του προϋπολογισμού του 2023, του πρώτου προϋπολογισμού εδώ και δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός των στενών ορίων της ενισχυμένης εποπτείας από τους θεσμούς.

Όπως είπε, η πολιτική μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων που ακολουθούμε με συνέπεια και συνέχεια δικαιώνεται πλήρως, καθώς στον προϋπολογισμό του 2023 καταγράφεται αύξηση των φορολογικών εσόδων η οποία όμως δεν προκύπτει από την επιβολή νέων ή την αύξηση υφιστάμενων φόρων, αλλά από την αναπτυξιακή διαδικασία στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία. Προέρχεται από την προβλεπόμενη μεγέθυνση της οικονομίας, όπως αυτή απεικονίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Μιλώντας με νούμερα, ο αρμόδιος υφυπουργός ενημέρωσε ότι τα έσοδα από φόρους του 2023 αναμένεται να ανέλθουν σε 56.748.000.000 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,3% έναντι του 2022. Τα έσοδα από φόρους για τη χρονιά που κλείνει εκτιμώνται στα 54.915.000.000 ευρώ αυξημένα κατά 4,86 δισ. ευρώ ή 9,7% έναντι του στόχου για τον προϋπολογισμό του 2022.

Ως ιδιαιτέρως ενδιαφέρον χαρακτήρισε ότι η θετική μεταβολή των φορολογικών εσόδων προέρχεται, από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η ελληνική οικονομία, τη σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, τη σημαντική αύξηση των μισθών, γεγονός που – όπως είπε – επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τους άμεσους φόρους, τους φόρους εισοδήματος δηλαδή, και τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει και η χώρα μας λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, υπογράμμισε ότι σημαντικό μέρος της αύξησης των φορολογικών εσόδων για το 2022 προέρχεται κατά 813 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο οποίος δεν έχει να κάνει με τον πληθωρισμό, καθώς αφορά τα προηγούμενα χρόνια τους μισθούς και εν μέρει βοηθήθηκε από τον κατώτατο μισθό που εμείς αυξήσαμε. Επίσης, 828 εκατ. ευρώ αφορούν αύξηση από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, 390 εκατ. ευρώ από ειδικούς φόρους κατανάλωσης στους οποίους επιδρά αρνητικά ο πληθωρισμός, καθώς μειώνει την αγοραστική δύναμη και τον όγκο των πωλήσεων, 4,1 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, από αυτά 1,3 δισ. ευρώ προέρχονται από την αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης, δηλαδή αυτής πάνω από τον πληθωρισμό, και 1,5 δισ. ευρώ από την επίδραση του πληθωρισμού και ακόμα 1,3 δισ. ευρώ από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε αυτό το διαρκώς απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον αποδεικνύεται περίτρανα από την 10η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες σχετικά με το έλλειμμα ΦΠΑ, το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Με βάση την έκθεση αυτή, η Ελλάδα είναι η χώρα με την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος Φ.Π.Α. στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες εσόδων της κυρίως λόγω φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, η Ελλάδα παρουσιάζει μείωση στο έλλειμμα Φ.Π.Α. από το 23,4% το 2019 στο 19,7% το 2020, δηλαδή έχουμε μείωση που ανέρχεται σε 3,7 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, το έλλειμμα Φ.Π.Α. για την Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται με υψηλότερους ρυθμούς της τάξης των 5,7 ποσοστιαίων μονάδων, καθώς το 2021 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 14% από το 19,7% το 2020 κυρίως λόγω αύξησης της συμμόρφωσης. «Είναι ξεκάθαρο ότι η σημαντικότατη αυτή μείωση προέρχεται από την ουσιαστική αύξηση της συμμόρφωσης λόγω της εντατικοποίησης των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και προσέθεσε πως οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να συγκρίνουν: να συγκρίνουν τους 29 που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις πολλαπλές μειώσεις φόρων στις οποίες έχει προχωρήσει από την πρώτη ημέρα και συνεχίζει να προχωρά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η πολιτική της υπερφορολόγησης που συνειδητά ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν οδήγησε πουθενά» είπε.

Οι φοροελαφρύνσεις του νέου Προϋπολογισμού

Με βάση τα στοιχεία, που κατέθεσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει τις εξής φοροελαφρύνσεις:

– Πρώτον, τη μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο το οποίο έχει ως ωφελούμενους τρία εκατομμύρια πολίτες, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, του δημοσίου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, δηλαδή όλα τα φυσικά πρόσωπα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Δημοφιλέστερα

To Top