Την ίδια ώρα που η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για υπέρμετρο εξοπλισμό, που στοχεύει αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της ευθείας επιθετικότητας της, η Άγκυρα ανακοίνωσε 25 σημαντικά προγράμματα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, τα οποία στρέφονται ευθέως κατά της χώρας μας.
Στη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής για την τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, ανακοινώθηκε -μεταξύ άλλων- η μαζική παραγωγή των πολυσυζητημένων βαλλιστικών πυραύλων Tayfun, που φιλοδοξία τους είναι να αγγίξουν τα 1.000 χλμ βεληνεκές.
Συνολικά, που τονίζεται πως στόχος της Τουρκίας είναι μια «πλήρως ανεξάρτητη» αμυντική βιομηχανία, ελήφθησαν αποφάσεις για 25 προγράμματα, τα οποία περιλαμβάνουν και παραγωγή τριών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για μαζική παραγωγή αντιαεροπορικών πυραύλων Siper, Hisar και Sungur, αντιπλοϊκών Atmaca, καθοδηγούμενων από λέιζερ Karaok και πυραύλων αέρος – αέρος Gokdogan και Bozdogan.
Επίσης αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμαστική πτήσης του πρώτου εγχώριου μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους KIZILELMA, ενώ συζητήθηκαν οι νέες δυνατότητες των τουρκικών UAV. Παράλληλα αποφασίστηκαν προγράμματα που αφορούν: «τον εκσυγχρονισμό των F-16, νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ, διάφορες αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες, συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, εξοπλισμός και εξοπλισμός, προσομοίωση, επιμελητεία και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο» σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, μίλησε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επισημαίνοντς πως : «το συνεχώς εξελισσόμενο και απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας απαιτεί μια ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία». Ο ίδιος επανέλαβε προκλητικά, πως η Τουρκία «δεν θα ζητήσει άδεια από κανέναν» για να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.
Προπαγάνδα για υποτιθέμενες «παρενοχλήσεις»
Προηγήθηκε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, και δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου, που κατηγόρησαν την Ελλάδα πως πολεμικά αεροσκάφη της «κλείδωσαν με τα ραντάρ τους» τουρκικά αεροπλάνα σε αποστολή του ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «14 F-16, 1 HIK, 1 δεξαμενόπλοιο KC-135 και 1 αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης CASA της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και 1 αεροσκάφος E3-A AWACS του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 πτήση στο πλαίσιο της αποστολής NEXUS ACE του ΝΑΤΟ στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους τους συμμάχους 24 ώρες νωρίτερα».
Ελληνικές στρατιωτικές πηγές κατέρριψαν τους ισχυρισμούς και την προπαγάνδα της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως η άσκηση NEXUS ACE ήταν τουρκική και δεν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως πριν από την έναρξη της άσκησης τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Λέσβο και αναχαιτίστηκαν, καθώς πετούσαν σε διεθνή εναέριο χώρο του FIR Αθηνών χωρίς να έχουν ζητήσει προηγουμένως άδεια διέλευσης.
Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, για την φερόμενη «απόπειρα παρενόχλησης τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών» από την Ελλάδα, αξιωματούχος το ΝΑΤΟ, κράτησε για μία ακόμη φορά «ίσες αποστάσεις» καλώντας Άγκυρα και Αθήνα: «να επιλύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με διπλωματικά μέσα και σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης.
Την Τρίτη από την Πρίστινα, κατά τη συνάντησή που είχε με την ομόλογό του Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επεσήμανε πως είναι : «Μη ανεκτό ένα μέλλον με αναθεωρητικές πολιτικές και νέο-ιμπεριαλιστικές ιδεολογίες», απευθυνόμενος έμμεσα στην Τουρκία, συμπληρώνοντας με νόημα πως πρόκειται για «ατζέντα του 19ου αιώνα και όχι του 21ου αιώνα».