Το πιο αναγνωρίσιμο αρτοσκεύασμα του κόσμου, το Panettone, στολίζει κάθε Χριστούγεννα τις βιτρίνες των καταστημάτων και των ζαχαροπλαστείων, προκαλώντας τους πελάτες να δοκιμάσουν τη λιχουδιά που δεσπόζει σε όμορφες και λαμπερές συσκευασίες. Στην εμφάνιση μοιάζει με παραφουσκωμένο κέικ, ορισμένοι το συγχέουν με το τσουρέκι, όμως στην ουσία είναι ένα γλυκό ψωμί με προζύμι, αποξηραμένα ή ζαχαρωμένα φρούτα (κόντιτα) και ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής. Η πατρίδα του είναι το Μιλάνο, αλλά η φήμη του δεν γνωρίζει σύνορα και πλέον έχει εξελιχθεί σε χριστουγεννιάτικο trend σε όλο τον κόσμο. Όταν πρωτοεμφανίστηκε το Panettone, περίπου τον 15ο αι., ήταν ένα γλυκό και φουσκωμένο ψωμί με χρυσαφένιο χρώμα, πλούσιο σε άρωμα και γεύση που περιοριζόταν στον τόπο καταγωγής του, το Μιλάνο. Σταδιακά, έγινε το σύμβολο των Χριστουγέννων σε όλη την Ιταλία και αργότερα η εντυπωσιακή του εμφάνιση σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεύση του κατέκτησε τον κόσμο.
Ομως, η απόλαυση ενός Panettone είναι αποκλειστικά χριστουγεννιάτικη υπόθεση; Ο pastry chef Αντώνης Σελέκος, ο οποίος ειδικεύεται στα panettone (Antonis Selekos Conceptual Desserts) τονίζει ότι το αρωματικό, αφράτο ψωμάκι δεν καταναλώνεται μόνο τα Χριστούγεννα, με τους καταναλωτές να το ζητούν ακόμα και το καλοκαίρι. Η σύνδεσή του με τα Χριστούγεννα είναι καθαρά συναισθηματική, όπως συμβαίνει και με το παγωτό που ενώ το έχουμε συνδυάσει με τις υψηλές θερμοκρασίες, το τρώμε όλο το χρόνο. Στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια το Panettone έχει κερδίσει τις καρδιές των καταναλωτών και φαίνεται να το προτιμούν ιδιαίτερα οι ηλικίες μεταξύ 30 και 50.
Τροποποιήσεις
H παγκόσμια τάση του Panettone, έχει σαν αποτέλεσμα οι pastry chefs σε κάθε γωνιά του πλανήτη να επιχειρούν συνεχώς να εξελίξουν το γιορτινό ψωμάκι τροποποιώντας την αρχική, παραδοσιακή συνταγή ανάλογα με την έμπνευση και τις πρώτες ύλες που διαθέτουν. Παρ’ όλα αυτά, όσες τροποποιήσεις και αν υποστεί, οι γευστικοί κάλυκες αναδεικνύουν πάντα ως πρωταθλήτρια τη σοκολάτα. Σύμφωνα με τον κ. Σελέκο τα Panettone με σοκολάτα είναι αγαπημένα σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα.
Η ζύμη
Η ελαφριά και αφράτη ζύμη του οφείλεται στην τεχνική παραγωγής του, καθώς χρειάζονται τρεις ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος που ένα καλό χειροποίητο, έχει υψηλότερη τιμή από τα αρτοσκευάσματα που βρίσκουμε στα ράφια των super market. Έτσι, για να απολαύσουμε ένα καλό Panettone θα πρέπει να διαθέσουμε από 32 ευρώ και πάνω, ενώ θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχει παρασκευαστεί με προζύμι, καθώς αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του. Ο pastry chef Α. Σελέκος, τονίζει ότι η μεγάλη διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου είδους στα ράφια θα πρέπει να μας προβληματίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μαζικής παραγωγής σκευάσματα είναι στεγνά και χωρίς ιδιαίτερη γεύση προκειμένου να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός της συσκευασίας τους, ενώ τα γνήσια διατηρούν την υγρασία και τα αρώματά τους. Με τα χρόνια, όσο πιο εμπορικό γινόταν το Panettone, τόσο περισσότερο η γεύση του άλλαζε και μετατρεπόταν σε επίπεδη και αδιάφορη, λόγω των φθηνών πρώτων υλών για να είναι ανταγωνιστικό το κόστος.
Ο πόλεμος του Panettone
Η τεράστια ζήτησή του παγκοσμίως έχει εγείρει και διαμάχες, καθώς οι Ιταλοί αρτοποιοί διεκδικούν την πατρότητα της συνταγής αλλά και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Χαρακτηριστικά, η εξαγωγή τόσο του Panettone όσο και του Pandoro – του γλυκού με καταγωγή από τη Βερόνα, το οποίο επίσης καταναλώνεται κυρίως τα Χριστούγεννα – ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και μόνο τον τελευταίο χρόνο, σημείωσε διψήφια ανάπτυξη.