Οικονομία

Λούκα Βιζεντίνι: Από την κορυφή του διεθνούς συνδικαλισμού στην πτώση του Qatargate

«Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι με ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Βλέπουμε ήδη απεργίες και κοινωνικές αναταραχές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες γίνονται πιο αισθητές όσο η κατάσταση επιδεινώνεται. Η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε βαθμό που οι άνθρωποι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία».

Αυτά είναι τα προφητικά λόγια της πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Σάρα Μπάροου, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο newmoney, ένα μήνα πριν παραδώσει τα ηνία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) στο διάδοχό της, Λούκα Βιζεντίνι.

Τότε, η Σάρα Μπάροου αναφερόταν στην αδυναμία κυβερνήσεων και θεσμών να απαντήσουν στις ανάγκες των πολιτών για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας.

Τώρα, η δίνη της αμφισβήτησης σαρώνει και τη «δική της» Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, η οποία -σε έκτακτη συνεδρίαση στις 21 Δεκεμβρίου- «καρατόμησε» τον διάδοχό της στη θέση του γενικού γραμματέα, Λούκα Βιζεντίνι.

Ο Λούκα Βιζεντίνι είναι ένα από τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο Qatargate. Την παραμονή των Χριστουγέννων, δικαστήριο του Μπέργκαμο «πάγωσε» τραπεζικούς λογαριασμούς του Βιζεντίνι, μέχρι να διευκρινιστεί πλήρως ο ρόλος του στο κύκλωμα διαφθοράς που ενορχήστρωνε ο συμπατριώτης του, Αντόνιο Παντσέρι.

Ο Βιζεντίνι, που συνελήφθη όταν ξέσπασε το σκάνδαλο αλλά αφέθηκε ελεύθερος στη συνέχεια χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, παραδέχθηκε στην κατάθεσή του στο Βέλγο εισαγγελέα ότι «έλαβε χρηματική δωρεά κάτω των 50.000 ευρώ από τη ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι». Στην ίδια κατάθεση διαβεβαίωσε ότι έλαβε τα χρήματα «καλή τη πίστη» και ότι δεν του ζητήθηκαν ανταλλάγματα.

Η ITUC και η «ιστορία επιτυχίας» του Κατάρ

Ωστόσο, η στάση της ITUC απέναντι στις δεκάδες καταγγελίες για την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων στο Κατάρ και τις άθλιες συνθήκες εργασίας προκαλούν εύλογα ερωτηματικά.

Δημοφιλέστερα

To Top