Παρατυπίες από έναν υπεύθυνο ΚΥΔ (Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων) και από οκτώ αιτούντες κατανομής εθνικού αποθέματος 2020 και 2021 αποκάλυψαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.
Οι έλεγχοι, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, ήταν μικτοί και περιελάμβαναν τόσο τους οκτώ αιτούντες όσο και τον υπεύθυνο του ΚΥΔ.
Συγκεκριμένα, τα αιτήματα για την κατανομή εθνικού αποθέματος το 2020 και το 2021 είχαν υποβληθεί με πανομοιότυπο τρόπο, δηλώνοντας βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση σημαντικών εκτάσεων χωρίς να είναι κάτοχοι ζώων. Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, ένα από τα οκτώ πρόσωπα που αιτήθηκαν κατανομή εθνικού αποθέματος είναι συγγενικό πρόσωπο με σχέση α’ βαθμού με τον υπεύθυνο του ΚΥΔ.
Εκτός των προβλεπόμενων, από τη νομοθεσία, κυρώσεων που θα επιβληθούν στους εννέα αιτούντες (επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών κ.λπ.) και για το ΚΥΔ (διερεύνηση προϋποθέσεων άρσης της διαπίστευσης) ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβίβασε τη σχετική αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
Το ΚΥΔ έχει έδρα τη Μαγνησία και οι αιτήσεις ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) έχουν τα εξής ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
– Οι περισσότεροι δήλωσαν κατά μέσο όρο περίπου 134 αγροτεμάχια, πολύ μικρής έκτασης 2-10 στρεμμάτων, φαινόμενο που δεν συναντάται σε άλλους αιτούντες του ΟΣΔΕ που δηλώνουν βοσκοτόπια. Όμοια και οι συνολικά δηλούμενες εκτάσεις ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα περίπου 365 στρέμματα με σύνολο τα 3.310 στρέμματα.
– Οι δηλούμενες εκτάσεις βρίσκονται σε διαφορετική απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή (Κοζάνη και Ημαθία) από την περιοχή που δηλώνεται η έδρα της εκμετάλλευσής τους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μαγνησία).
– Τα μισθωτήρια ανάμεσα στους αιτούντες και στους τρεις κοινούς εκμισθωτές είναι όλα πανομοιότυπα με πολύ χαμηλά ετήσια μίσθια.