Οικονομία

Η νέα μανία με το κρύο ντους. Είναι τελικά τόσο ευεργετικό;

Το ντους με κρύο νερό, κάτω από τους 20°C μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία όχι ως κύριο μέσο θεραπείας αλλά ως πρακτική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς και τους φανατικούς των εναλλακτικών θεραπειών που επιδιώκουν επιστροφή σε αρχαίες μεθόδους, όπως είναι η υδροθεραπεία. Η χρήση ζεστού ή κρύου νερού, με την πίεση και τη ροή να ποικίλλει κατά περίπτωση, εφαρμόζεται από την αρχαιότητα και σήμερα υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα που προσφέρουν αυτού του τύπου τις θεραπευτικές υπηρεσίες σε όποιον τις έχει ανάγκη.

Οσοι επιλέγουν να κάνουν ντους με κρύο νερό, πιστεύουν ακράδαντα στις ευεργετικές του ιδιότητες και τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη ρουτίνα τους, ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ενας λόγος που η μέθοδος των κρύων λουτρών, έχει βρει φανατικούς υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια, είναι η ανάγκη για επανασύνδεση με τον εαυτό μας και για απεξάρτηση από τον σύγχρονο και τυποποιημένο τρόπο ζωής.

O Wim Hof, γνωστός και ως The Iceman, έχει εισάγει έναν νέο τρόπο ζωής βασισμένο στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με τη φύση και η μέθοδος που έχει δημιουργήσει στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, αναπνοή, κρυοθεραπεία και δέσμευση στον στόχο. Όπως αναφέρει, “με τον καιρό, η σχέση μας με τον κόσμο στον οποίο ζούμε άλλαξε. Ο τρόπος ζωής, μας έχει αποσυνδέσει από το φυσικό περιβάλλον. Εξαιτίας αυτής της αποσύνδεσης, οι παλιοί μηχανισμοί επιβίωσης δεν ενεργοποιούνται πλέον και έχουμε χάσει την επαφή με την εσωτερική μας δύναμη”. Ο Ολλανδός υπόσχεται ότι αν τηρηθούν τα τρία στοιχεία της μεθόδου του, τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλά: αυξημένη ενέργεια, καλύτερη ποιότητα ύπνου, μειωμένα επίπεδα στρες, αυξημένη εστίαση και αποφασιστικότητα, αυξημένη δύναμη θέλησης και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ορισμένες έρευνες δείχνουν μια σχέση ανάμεσα στην έκθεση στο κρύο και στην αύξηση διαφόρων χημικών ουσιών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευεξία. Για παράδειγμα, σε παλαιότερη μελέτη για τις αντιδράσεις στη βύθιση σε νερό διαφορετικών θερμοκρασιών (Human physiological responses to immersion into water of different temperatures) διαπιστώθηκε ότι το κρύο νερό – συγκεκριμένα στους 14ºC αύξησε τον μεταβολικό ρυθμό, τον καρδιακό ρυθμό και τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 5%, 7% και 8%, αντίστοιχα. Οι συγκεντρώσεις της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης στο πλάσμα αυξήθηκαν κατά 530% και κατά 250% αντίστοιχα. Η νοραδρελίνη και η ντοπαμίνη έχουν παρόμοια δράση και τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρώτη βοηθά στην καταπολέμηση άγχους, κατάθλιψης και φλεγμονών, ενώ η δεύτερη παίζει βασικό ρόλο στα συναισθήματα κινήτρων και ανταμοιβής.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY

Δημοφιλέστερα

To Top