Αθλητισμός

Άγις Κυνηγόπουλος: Ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον Πελέ

Την Πρωτομαγιά του 1960 από την Αλεξάνδρεια -τη «Σκανταρέια» όπως την έλεγαν οι Αιγυπτιώτες Έλληνες- πέρασε ο Πελέ, το τότε ανατέλλον, απίθανο αστέρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Δεν είχε κλείσει καν τα 20 χρόνια του, είχε όμως ήδη διαβεί το κατώφλι του μύθου, ως παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Selecão στο Μουντιάλ της Σουηδίας το 1958.

Από αυτόν τον παίκτη, για τον οποίον μιλούσε ολόκληρη η υφήλιος και με κάποιο τρόπο, αδιανόητο για οποιονδήποτε άλλον πλην του ιδίου, ο Άγις Κυνηγόπουλος κατόρθωσε να πάρει συνέντευξη, την πρώτη εξ όσων είναι γνωστά έως σήμερα που θα έδινε ο Πελέ σε Έλληνα δημοσιογράφο.

Ο Άγις Κυνηγόπουλος είχε αποχωρήσει από την ενεργό δράση ως αθλητής μπάσκετ, μετά από μακροχρόνια καριέρα στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, αν και επέλεξε να παραμείνει στο χώρο του αθλητισμού, αναλαμβάνοντας την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Το 1960, στην αυγή των swinging 60s, ο Κυνηγόπουλος είχε αρχίσει να συνεργάζεται με ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, αλλά ακόμη δεν ήταν παρά ένας νεαρός αθλητικογράφος, ο οποίος θελγόταν από την περιπέτεια και την κάπως τυχοδιωκτική διάσταση της δημοσιογραφίας.

Ξεκίνησε, λοιπόν, από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αίγυπτο, με μόνο στόχο να γνωρίσει τον Πελέ. Η αφορμή για την αποστολή που ανέθεσε στον εαυτό του -όπως έκανε συνήθως- ο Κυνηγόπουλος, ήταν ένας φιλικός αγώνας της εθνικής Βραζιλίας, σε πλήρη σύνθεση, με την ομόλογη των Αιγυπτίων.

Προφανώς επρόκειτο για μια προπαγανδιστική φαντασμαγορία προς τέρψιν του ντόπιου πληθυσμού, σκηνοθετημένη από τον ηγέτη της χώρας, τον Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Ο Άγις Κυνηγόπουλος, φυσικά, κατάφερε να υπερπηδήσει κάθε «όχι, ξέχασέ το» εφαρμόζοντας τον πάγιο κανόνα της ζωής του ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον και ότι πάντα υπάρχει τρόπος να παρακαμφθούν οι αρνήσεις -ακόμη και όταν όλοι οι άλλοι έβλεπαν μόνο έναν τοίχο.

Εν τέλει ο Κυνηγόπουλος όχι μόνο πήρε συνέντευξη από τον Πελέ, αλλά γνώρισε επίσης τον «Κουτσό Μάγο» Μανέ Γκαρίντσα, καθώς και τους υπόλοιπους γαλαξιακούς ποδοσφαιριστές εκείνης της ανεπανάληπτης Selecão.

Μάλιστα, η γνωριμία του Άγη Κυνηγόπουλου με τον Πελέ συνεχίστηκε με μια φιλία τα χρόνια που ακολούθησαν. Τελευταία φορά οι δυο τους συναντήθηκαν τη δεκαετία του ’70 στην Νέα Υόρκη, όταν ο Πελέ, στην (άγρια) δύση της καριέρας του έπαιζε στη New York Cosmos. Ο Κυνηγόπουλος εν τω μεταξύ είχε αναλάβει τη διεύθυνση των εθνικών ομάδων μπάσκετ για λογαριασμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Θα εξελισσόταν σε έναν από τους πρωτεργάτες, αυτούς που δημιούργησαν τη μεγάλη Εθνική Ελλάδος -με highlight, φυσικά, την έλευση του Νίκου Γκάλη, τον οποίον ο Κυνηγόπουλος φρόντισε να ελληνοποιήσει, ανοίγοντας έτσι το δρόμο που κατέληξε στο θρίαμβο του Eurobasket, το ’87 στο ΣΕΦ κ.λπ.

Για την ιστορία, την Πρωτομαγιά του 1960 η Βραζιλία κέρδισε την Αίγυπτο 3-1, με 3 γκολ του Πελέ. Η φωτογραφία από τη συζήτηση του Άγη Κυνηγόπουλου μαζί του, δεν είναι μόνο το απαραίτητο πειστήριο για την πιστοποίηση του γεγονότος, αλλά και ένα τεκμήριο ότι οι χαρισματικοί «τριπλέρ», ασχέτως πεδίου δραστηριότητας, συντονίζονται.

Βέβαια, ένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο ότι ο Άγις Κυνηγόπουλος είχε όντως ταξιδέψει στην Αίγυπτο, πέρα από το ενσταντανέ, ήταν ένα τσαμπί ευωδιαστές μπανάνες. Τότε που για την Ελλάδα φάνταζε εξίσου εξωτικό το να δοκιμάσεις μπανάνα, όσο και το να συναντήσεις τον Πελέ αυτοπροσώπως.

Δημοφιλέστερα

To Top