Είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής, που καταλαμβάνει ένα τόσο υψηλό αξίωμα. «Ιστορική εξέλιξη» είχε χαρακτηριστεί η ορκωμοσία της 56χρονης Κάμαλα Χάρις στο αξίωμα της αντιπροέδρου τον Ιανουάριο του 2021.Για «διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις» μιλούσε ο ίδιος ο Λευκός Οίκος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τοποθετούσε το όνομα της αντιπροέδρου δίπλα σε εκείνο του νέου «πλανητάρχη», για να υπογραμμίσει τον ιδιαίτερο ρόλο της.
Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες ο ενθουσιασμός άρχισε να δίνει τη θέση του στον προβληματισμό για τις αρμοδιότητες και τις ικανότητες της Κάμαλα Χάρις. Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για μία σειρά παραιτήσεων στο επιτελείο της και για «κουραστικές συμπεριφορές» μίας αντιπροέδρου που αγωνιζόταν για να περιφρουρήσει τις αρμοδιότητές της.
To CNN αναφέρει ότι η «απογοητευτική αρχή» της Κάμαλα Χάρις προκαλεί «δυσλειτουργίες» ή ακόμη και «απελπισία». Η ιστοσελίδα The Hill σημειώνει ότι η νέα αντιπρόεδρος δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ μόνη της σε μία συνέντευξη, ούτε καν σε οργανωμένη συνέντευξη τύπου. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή της ή μήπως δεν την αφήνουν να ανταποκριθεί;
«Κάνει αυτό που της ζητούν να κάνει»
Η Έμι Ντέισι, πρώην επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής της Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) υποστηρίζει ότι η Κάμαλα Χάρις δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά αυτό που της ζητούν να κάνει. Όπως επισημαίνει στην DW, «είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι οι αρμοδιότητες της αντιπροέδρου ορίζονται από το Σύνταγμα.
Κύρια αρμοδιότητά της είναι να αναπληρώσει τον πρόεδρο σε περίπτωση που εκείνος αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Επιπλέον, η αντιπρόεδρος είναι επικεφαλής της Γερουσίας και αυτό αποτελεί τεράστια ευθύνη, ιδιαίτερα σε μία Γερουσία τόσο διχασμένη, όσο η σημερινή. Σε τελική ανάλυση είναι αρμοδιότητα του προέδρου να ορίσει το χαρτοφυλάκιο της αντιπροέδρου, γι αυτό υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αντιπροέδρων, ανάλογα με τις προτεραιότητες του εκάστοτε προέδρου…»
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί διέθεταν από 50 έδρες στη Γερουσία μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 και μέχρι τις «ενδιάμεσες εκλογές» του Νοεμβρίου, οπότε οι Δημοκρατικοί κέρδισαν μία επιπλέον έδρα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Σε 26 περιπτώσεις η ψήφος της Κάμαλα Χάρις αποδείχθηκε καθοριστική για τη λήψη αποφάσεων στην Ουάσιγκτον.
Για παράδειγμα τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Γερουσία ενέκρινε τον ομοσπονδιακό νόμο Inflation Reduction Act με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας. Επιπλέον, η Κάμαλα Χάρις συμμετείχε σε πολυάριθμες αποστολές στο εξωτερικό, με στόχο την αποκατάσταση του κύρους της αμερικανικής διπλωματίας, μετά την πολιτική του «America First», που ακολουθούσε ο προηγούμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Αξιοσημείωτη η ομιλία της στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, τον Ιανουάριο του 2022, που υπενθύμιζε την πολιτική Μπάιντεν για στήριξη της Ουκρανίας. Τον Νοέμβριο, στη διάρκεια επίσκεψης στις Φιλιππίνες, η Κάμαλα Χάρις ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την παραδοσιακή σύμμαχό τους απέναντι στην Κίνα.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, άλλωστε είναι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου», επισημαίνει η Έμι Ντέισι. «Αλλά και η αντιπρόεδρος έχει ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα. Κάνει πράγματα, τα οποία μπορεί να μην βρίσκουν θέση στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας και στους πρώτους τίτλους των ειδησεογραφικών εκπομπών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εργάζεται καθημερινά…»
Δημοφιλής… εκτός ΗΠΑ