Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, «από σήμερα οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να ιδρύσουν ατομική επιχείρηση μπορούν να το κάνουν με μερικά κλικ μέσα σε πέντε λεπτά μέσω του Gov.gr». Ήδη, έχουν γίνει 8 ενάρξεις ατομικής επιχείρησης. Όπως τόνισε, «πλέον, τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον εμπορικό κλάδο με έδρα στην Ελλάδα, μπορούν από σήμερα να κάνουν χρήση της εφαρμογή για την “Έναρξη Ατομικής Επιχείρησης μέσω του Gov.gr” χωρίς να απαιτείται καμία προπαρασκευαστική ενέργεια», ενώ πρόσθεσε ότι «την έναρξη μπορεί να πραγματοποιήσει και τρίτο πρόσωπο με την προϋπόθεση να εξουσιοδοτηθεί μέσα από την παρούσα εφαρμογή».
Να αναφέρουμε ότι την εν λόγω εφαρμογή μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο όσοι πολίτες εκκινούν ατομική επιχείρηση με εμπορική δραστηριότητα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χριστόπουλος, «για τις ατομικές επιχειρήσεις μη εμπορικής δραστηριότητας (πχ δικηγόροι) ισχύει η φυσική διαδικασία και μόνο. Στόχος είναι, και αφού τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο Μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας (ΜΜΕΟΔ), να δοθεί η δυνατότητα και στους υπόχρεους εγγραφής στο εν λόγω μητρώο να κάνουν χρήση της νέας εφαρμογής».
Μάλιστα, ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε και στο διοικητικό κόστος το οποίο ανερχόταν σε 17.400.000 ευρώ ετησίως σύμφωνα με στοιχεία του 2019 και με τη νέα διαδικασία, μέσω του gov.gr, πλέον το κόστος υπολογίζεται πως θα κυμαίνεται στα 7.691.000 ευρώ, συνεπώς θα μειωθεί κατά 56%.
Εξήγησε ότι «μέχρι και σήμερα ο πολίτης που επιθυμούσε να κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης με εμπορική δραστηριότητα έπρεπε να μεταβεί στο αρμόδιο Επιμελητήριο και να καταθέσει μια σειρά δικαιολογητικών ώστε να εκδώσει τη βεβαίωση προεγγραφής από το ΓΕΜΗ. Εννοείται ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και σήμερα αν επιλέξει τον δρόμο της δια ζώσης εξυπηρέτησης. Ακολούθως, έπρεπε να μεταβεί σε κατάστημα του ΕΦΚΑ καταθέτοντας μια σειρά νέων δικαιολογητικών για να εκδώσει τη βεβαίωση προεγγραφής από τον ΕΦΚΑ». Όπως τόνισε, «για να κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης ο πολίτης χρειαζόταν να επισκεφθεί 5 υπηρεσίες χωρίς να συνυπολογίζονται οι υπηρεσίες που απαιτούνται προκειμένου για την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Ανακοινώνουμε σήμερα μία τομή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο: την Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να μπορέσει ένα κράτος να μετρήσει το σύνολο των διαδικασιών του, δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται εδώ. Σήμερα, σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώνουμε και μία νέα ψηφιακή υπηρεσία που έχει διττό χαρακτήρα απλούστευσης και ψηφιοποίησης: την ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr. Οι πέντε επισκέψεις πλέον γίνονται πέντε λεπτά και η επίσκεψη είναι πλέον ψηφιακή μέσω του gov.gr. Η δήλωση των γεγονότων ζωής δεν είχε σχεδιαστεί με μία λογική “πολιτοκεντρική”, δηλαδή με μία λογική που θέτει τον ενδιαφερόμενο στο επίκεντρο. Βασικά δεν είχαν σχεδιαστεί καν. Οπότε χρησιμοποιώντας απλές ψηφιακές τεχνολογίες και κάνοντας αλλαγές τόσο στις οθόνες του κώδικα όσες και στο γράμμα του νόμου επιδιώκουμε να πετύχουμε μία ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το κράτος λειτουργεί. Στο τέλος της επόμενης τετραετίας ο στόχος είναι απλός, σαφής και δεδηλωμένος: με ελάχιστες εξαιρέσεις όλες οι αλληλεπιδράσεις μας με το Δημόσιο θα είναι ψηφιακές εφόσον το επιθυμούμε, με το παράλληλο κανάλι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών».