Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε ημέρα, οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του «Χαμόγελου» καθημερινά διαχειρίστηκαν την περασμένη χρονιά 20 υποθέσεις παιδιών την ημέρα. Είναι παιδιά «που βίωναν σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική βία, παραμέληση ή βρισκόταν, με κάποιον άλλο τρόπο, σε κίνδυνο η ψυχική και σωματική τους ακεραιότητα και χρειάστηκε να ενημερώσουμε τις αρχές» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η ψυχολόγος του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Ηρακλείου Κρήτης Φωτεινή Παπαδάτου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του οργανισμού.
Παράλληλα, στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων καλούσαν περίπου 3 παιδιά την ημέρα και ζητούσαν συμβουλές για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, θέματα ψυχικής υγείας που τα ταλαιπωρούν και «δυστυχώς, όχι σπάνια, με σκέψεις αυτοκτονικότητας».
Ένα παιδί ανά περίπου 2 ημέρες εξαφανίζεται
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των εξαφανίσεων παιδιών και εφήβων αυξήθηκε κατά 74% το 2022. Τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 δείχνουν ότι ανά περίπου δύο ημέρες, ένα παιδί εξαφανίζεται, αγνοείται.
« Ωστόσο, σε αυτή τη συνθήκη της εξαφάνισης τα παιδιά δεν αγνοούνται μόνο, κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κακοποίησης, κινδυνεύουν να πάθουν κάποιο ατύχημα» υπογράμμισε ο ψυχολόγος και συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του «Χαμόγελου» Στέφανος Αλεβίζος.
Η δράση του οργανισμού, ανέφερε, έχει δύο πλευρές, καθώς αφενός προσπαθεί να προλάβει τα παιδιά από το να εξαφανιστούν, και αφετέρου να τα προστατεύσει από κινδύνους όταν εξαφανίζεται.
Ένα στα δύο παιδιά που φιλοξενήθηκαν από το «Χαμόγελο» αποκαταστάθηκαν
Παράλληλα, το «Χαμόγελο», σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό και και συντονίστρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας Φροντίδας και Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας Ιωάννα Λαγουμιντζή, δίνει προτεραιότητα στην επανασύνδεση των παιδιών που φιλοξενούνται στα σπίτια με τη βιολογική τους οικογένεια, όταν είναι εφικτό.