Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτικών αναλυτών διεθνώς βρίσκεται η στάση του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στο θέμα της πώλησης αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Αυτήν τη φορά η εικόνα συσπείρωσης των χωρών της Δύσης απέναντι στη μάχη φαίνεται πιο θολή, με το Βερολίνο να αποσπάται από κράτη μέλη της ΕΕ, προβάλλοντας δισταγμό γαι την προμήθεια τανκς στο Κίεβο. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που η Γερμανία στηλιτεύεται για τις σχέσεις της με τη Ρωσία.
Με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να απευθύνει δραματικές εκκλήσεις για ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας και το Βερολίνο να μην ακολουθεί τη γραμμή των ΗΠΑ αλλά και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, η Bild προχωρά σε ένα επικριτικό – για τον Γερμανό καγκλάριο – δημοσίευμα.
«Εξέγερση των Βαλτικών ενάντια στον πεισματάρη Σολτς» είναι χαρακτηριστικά ο τίτλος του άρθρου.
Σημειώνεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα, η Πολωνία άσκησε δριμεία κριτική στο Βερολίνο, τονίζοντας – δια του υπουργείου Εξωτρεικών του – ότι αυτός ο δισταγμός για αποστολή όπλων στην Ουκρανία «σοκάρει».
Παράλληλα, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, έγραψε για τo θέμα της ολιγωρίας στην αποστολή όπλων: «Η σημερινή αναποφασιστικότητα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους μας».
Οι εξελίξεις, οι εκφράσεις οργής και ο εμφύλιος ανάμεσα στις χώρες της Βαλτικής και τη Γερμανία, καταγράφονται ενώ διεξήχθη η συνάντηση υπουργών Άμυνας στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, με το Βερολίνο να αντιτίθεται στην παράδοση Leopard στην Ουκρανία.
«Οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο είναι εξοργισμένοι. Περίμεναν αλλαγή στασης της γερμανίας για τα τανκς στη συνάντηση στο Ράμσταϊν. Κάτι τέτοιο όμως είναι μακριά» αναφέρεται στη Bild.
«Ο καγκελάριος Σολτς βρίσκεται στο επίκεντρο της οργής. Οι εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι απογοητευμένοι: Η Γερμανία στον αποκλεισμό» επισημαίνεται δε.
Ενώ άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στην Ουκρανία, γράφει η Bild, και αναμένεται μεγάλη ρωσική επίθεση την άνοιξη, η Γερμανία βγάζει στυλό και χαρτί και κάνει απολογισμό.
Υπενθυμίζεται, δε, το μήνυμα της Ουκρανίας προς τη Δύση για παράδοση σύγχρονων δυτικών αρμάτων μάχη, ενώ εστιάζει στη αντίθετη – από εκείνη του Σολτς – στάση χωρών, όπως της Φινλανδίας και της Πολωνίας.