Αν και πλέον βρίσκεται στα πίσω έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να απασχολεί έντονα τη βρετανική πολιτική σκηνή. Βέβαια κάποιος θα έλεγε για… τους λάθος λόγους. Αυτή την φορά, σύμφωνα με δημοσίευμα των κυριακάτικων Times, φαίνεται πως ο τότε πρωθυπουργός ζητούσε οικονομικές συμβουλές από τον τωρινό πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του BBC Ρίτσαρντ Σαρπ, λίγο όμως πριν ο δεύτερος οριστεί από τον πρώτο στην θέση αυτή.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο 67χρονος Ρίτσαρντ Σαρπ, πριν αναλάβει τον Ιανουάριο του 2021 τη διοίκηση του μεγαλύτερου και παλαιότερου κρατικού σταθμού στον κόσμο (BBC), ήταν τραπεζίτης στην JPMorgan και την Goldman Sacks. Μετά από χρόνια όμως λειτουργούσε ως ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος, όπως για παράδειγμα στον Μπόρις Τζόνσον όταν εκείνος ήταν δήμαρχος του Λονδίνου (την περίοδο 2008 – 2010) ή στον τωρινό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ όταν εκείνος ήταν υπουργός Οικονομικών την περίοδο της πανδημίας. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο εκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Σαρπ είχε δωρίσει 400.000 λίρες στο Συντηρητικό κόμμα (Tories).
Παρόλα αυτά, ο ίδιος θέλησε το 2020 να θέσει τον εαυτό του υποψήφιο για την θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του BBC. Λίγο πριν τη διαδικασία πρόσληψης του, τον προσέγγισε ο παλιός του φίλος Τζόνσον με την ελπίδα να τον βοηθήσει να βρει εγγυητή για ένα προσωπικό δάνειο, το οποίο άγγιζε τις 800.000 λίρες.
«Κλειδί» για το δάνειο του Τζόνσον … ο ξάδελφος
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τελικά ο άνθρωπος «κλειδί» για το δάνειο του Τζόνσον έμελλε να είναι ο Σαμ Μπλιθ, ένας πολυεκατομμυριούχος Καναδός επιχειρηματίας και μακρινός ξάδελφος του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού. Οι τρεις τους φαίνεται πως συναντήθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς, όμως σήμερα επιμένουν ότι στο δείπνο αυτό δεν συζητήθηκαν καθόλου τα οικονομικά του Τζόνσον.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2020, έναν μήνα πριν ο Σαρπ οριστεί στην θέση του BBC, η Επιτροπή Ηθικής και Ορθότητας του υπουργικού συμβουλίου (Cabinet Office propriety and ethics) είχε στείλει επίσημη επιστολή στον Τζόνσον που τον προειδοποιούσε να σταματήσει να προσεγγίζει τον Ρίτσαρντ Σαρπ ζητώντας του οικονομικές συμβουλές ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διαδικασία πρόσληψης στο κρατικό κανάλι.
Ο Τζόνσον λίγες ημέρες μετά επέλεξε τον Σαρπ ως τον αγαπημένο του υποψήφιο και στις 6 Ιανουαρίου του 2021 ορίστηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία πρόσληψης για αυτή τη θέση γίνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι από τον οργανισμό, ενώ ορκίζεται από τον Βασιλιά. Επιπρόσθετα μάλιστα, όποιος καταφέρνει να την κερδίζει ουσιαστικά γίνεται ο νέος θεματοφύλακας της ουδετερότητας και ανεξαρτησίας του BBC.
Οι αντιδράσεις σήμερα
Οι αντιδράσεις σήμερα μετά τις αποκαλύψεις είναι έντονες. Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών (Labour) ζητά εδώ και τώρα κοινοβουλευτική έρευνα για το θέμα καθώς τονίζει ότι η σχέση αυτή θα έπρεπε να είχε δημοσιοποιηθεί στη Βουλή πριν την πρόσληψη και όπως το ορίζει ο νόμος.
Επισημαίνεται ότι η φόρμα της κυβέρνησης για την θέση στο BBC αναφέρει ρητά ότι «δεν μπορεί κάποιος να αναλάβει εφόσον έχει παραλείψει να δηλώσει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων» συνεχίζοντας προς τους υποψηφίους ότι «πρέπει να αναφέρουν οποιαδήποτε ζητήματα στο προσωπικό ή επαγγελματικό ιστορικό που με τον διορισμό τους θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ή να προκαλέσουν αμηχανία ή να θέσουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη του κοινού».
Παράλληλα δε και ο υπουργικός κώδικας δεοντολογίας τονίζει ότι «οι υπουργοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα προκύψει ή δεν θα μπορούσε να γίνει εύλογα αντιληπτό ότι θα προκύψει σύγκρουση μεταξύ των δημόσιων καθηκόντων τους με των ιδιωτικών, οικονομικών ή άλλων συμφερόντων».
Εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον μεταξύ άλλων δήλωσε σήμερα ότι «ο κύριος Τζόνσον είχε όντως δείπνο με τον κύριο Σαρπ, τον οποίο γνωρίζει 20 χρόνια και με τον ξάδελφό του. Οπότε τι; Σιγά το θέμα», υποβαθμίζοντας εμφανώς το γεγονός.
Από την άλλη ο Ρίτσαρντ Σαρπ επισήμανε ότι «έφερε απλά ανθρώπους σε επαφή και δεν υπήρξε καμία σύγκρουση συμφερόντων». Παράλληλα δε, εκπρόσωπος του BBC διευκρίνισε ότι «το κανάλι δεν έχει κανέναν απολύτως ρόλο στην πρόσληψη και οποιαδήποτε απορία είναι ζήτημα της κυβέρνησης».