Περιβάλλον

ΣΠΑΥ: Η συνεργασία και η πρόληψη «κλειδιά» για την προστασία και τη σωτηρία των δασών

Η συμβολή του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη Υμηττού (ΣΠΑΥ) στη συνδιαμόρφωση της περιβαλλοντικής ατζέντας της επόμενης ημέρας βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της έναρξης του 2ου forum του ΣΠΑΥ με θέμα «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη ημέρα».

Στην ανάγκη θωράκισης του Υμηττού μπροστά στην κλιματική κρίση αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Όπως είπε είναι μεγάλη η ανάγκη να προστατευτεί αλλά και να αναδειχθεί ο Υμηττός καθώς η περιβαλλοντική του αξία είναι τεράστια.

Επιπλέον ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής αμέσως μέσω του ΕΚΠΑ και του Αστεροσκοπείου Αθηνών έβγαλε σχέδιο για το master plan για τα σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν καθώς επιβαρύνονται ιδιαίτερα λόγω της κλιματικής κρίσης. «Το master plan βρίσκεται ήδη στη δυνατότητα όλων να το επεξεργαστούν και να κάνουν τις στρατηγικές τους. Στο πλαίσιο το δικό μας είναι να δημιουργήσουμε μελέτες για να κάνουμε σημαντικά έργα στους 11 δήμους για την καλύτερη θωράκιση και ανθεκτικότητα», τόνισε ο κ. Πατούλης και προσέθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να έχουμε όλοι την ίδια πυξίδα».

Τέλος ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας για το «πανανθρώπινο έργο που προσφέρουν». «Αυτό το φόρουμ πλέον παίρνει την έννοια του θεσμού για την Πολιτική Προστασία. Ο Σύνδεσμος κατάφερε να δώσει οντότητα στη σημαντικότητα της αυτοδιοίκησης», κατέληξε.

Στη δράση του ΣΠΑΥ αλλά και του εθελοντικού κινήματος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Χρήστος Σπίρτζης.

«Έχουμε αποδείξει και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, ότι είναι ανοιχτές και ήταν ανοιχτές πάντα οι πόρτες μας στην αυτοδιοίκηση, όχι ανάλογα με τα χρώματα που είχε ο κάθε δήμαρχος και όσον αφορά τη συνεργασία και όσον αφορά τη στήριξη, αλλά και τη χρηματοδότηση. Και ελπίζω στον απολογισμό η απελθούσα κυβέρνηση να έχει δείξει μια τέτοια λογική και εκείνη», επισήμανε αφού συνεχάρη τον ΣΠΑΥ για τη δράση του αλλά και για την αξιοποίηση και την ενεργοποίηση του εθελοντικού κινήματος.»

Όπως είπε, το πρόβλημα που συνήθως αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση είναι «η έλλειψη μελετών και ώριμων έργων». «Είναι λοιπόν κατά τη γνώμη μου πολύ μεγάλη αδικία ο ΣΠΑΥ να έχει καταθέσει εδώ και 2 χρόνια συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον Υμηττό και να μην έχει εγκριθεί», σημείωσε και προσέθεσε « είναι κρίμα όταν τρέχει το “Αντώνης” Τρίτσης και όταν υπάρχουν τόσα χρήματα για την πολιτική προστασία από την Ευρώπη να έχουν πάρει ατομικό εξοπλισμό προστασίας μόνο 200 από τους 1200 εθελοντές του ΣΠΑΥ». «Στην Ανατολική Αττική δεν έχουν πάρει ούτε 200 γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχος ΣΠΑΥ να τρέχει τα πράγματα και σε αυτό θα ήθελα να ζητήσω από τους παριστάμενους υπουργούς, και εκεί υπάρχει διακομματική συναίνεση, οφείλουμε σαν πολιτεία να έχουν όλοι οι εθελοντές πλήρη εξοπλισμό για την προστασία τους. Οφείλουμε να στηρίξουμε και τον κώδικα αξιών που δείχνουν στην ελληνική κοινωνία και το μεγάλο κοινωνικό τους έργο», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.

Στη συνέχεια τόνισε ότι χρειάζεται τέτοιοι σύνδεσμοι όπως ο ΣΠΑΥ να κατοχυρωθούν θεσμικά αλλά και να στελεχωθούν επιστημονικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένας ειλικρινής διάλογος με την τοπική αυτοδιοίκηση και συνδέσμους σαν το ΣΠΑΥ για να διευκολυνθούν οι αυτοδιοικητικοί φορείς να αποφύγουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Δημοφιλέστερα

To Top