Οικονομία

Η νέα κρίση στη Γιουβέντους και η οικονομική «χιονοστιβάδα» για τους Ανιέλι (pics)

Σε νέα κρίση φαίνεται να πέφτει μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές ομάδες όχι μόνο του ιταλικού ποδοσφαίρου, αλλά και της Ευρώπης, η Γιουβέντους. Πόσο «βαθιά», θα το δείξει ο χρόνος. Από την Άνοιξη του 2021 οι περιπέτειες για την Vecchia Signora δεν σταματούν.

Ο ρόλος της στην «ανταρσία» των «12» και το περσινό φιάσκο της απόπειρας για τη δημιουργία της European Super Leaue, η διπλή «αποκαθήλωση» του Αντρέα Ανιέλι εν μέσω κατακραυγής για τους χειρισμούς του αρχικά από τον προεδρικό θώκο της ομοσπονδίας των συλλόγων (ECA), όπου τον αντικατέστησε ο πάμπλουτος Άραβας Νασέρ Αλ Κελαϊφί από το Κατάρ ιδιοκτήτης της Παρί Σεντ Ζερμέν και μερικούς μήνες αργότερα και από την διοικητική ηγεσία της Γιούβε κάτω από τις νέες «σκιές», συνέθεσαν ένα «παζλ» αλλεπάλληλων συγκρούσεων και προβλημάτων που μόνο καλή εξέλιξη δεν είχε.

Ενός κακού μύρια έπονται, λέει η σοφή παροιμία. Έτσι και για την 36 φορές πρωταθλήτρια της Serie A και άλλες δυο κάτοχο του Champions League, η εμπλοκή της στο νέο σκάνδαλο Plusvalenza (17 χρόνια μετά από την πολυσυζητημένη υπόθεση Calciopoli, που την «έστειλε» στη Β’ εθνική και στάθηκε αιτία για να της αφαιρεθούν δυο τίτλοι) επιφέρει μια σειρά βαρύτατων συνεπειών τόσο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, όσο και σε επιχειρηματικό.

Η επιβολή της ποινής από το αρμόδιο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της χώρας για την αφαίρεση 15 βαθμών από την φετινή κατάταξη του Καμπιονάτο λόγω σοβαρών οικονομικών παρατυπιών, προκάλεσε ανάλογο αντίκτυπο για τη μετοχή της Γιουβέντους στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με πτώση έως και 13% στις συναλλαγές της Δευτέρας, τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Απρίλιο του 2021.

Υποχωρώντας παράλληλα στην 10η θέση της βαθμολογίας μετά και την εντός έδρας ισοπαλία εναντίον της Αταλάντα (με 23β., έναντι 50 β. της πρωτοπόρου Νάπολι), αυτή την ώρα η ομάδα βρίσκεται εκτός Ευρώπης και αρκετά μακριά από τη διεκδίκηση της συμμετοχής της στον «χρυσοφόρο» Champions League της προσεχούς σεζόν, με ότι αυτό συνεπάγεται και στο οικονομικό σκέλος.

Πιο απλά. Αν δεν παίξει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση την αγωνιστική περίοδο 2023-24 ο σύλλογος του Τορίνο θα χάσει με το «καλημέρα» 15,64 εκατ. ευρώ από την πάγια αμοιβή για την συμμετοχή του σε όμιλο του Champions League, συν 2,8 εκατ. ευρώ για κάθε νίκη ή 900.000 ευρώ στις ισοπαλίες κ.λπ. και μαζί την ευκαιρία να «καρπωθεί» (ανάλογα της πορείας που έχει σε αυτήν μια ομάδα) συνολικά έσοδα ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από bonus και εισιτήρια, τα οποία θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ακόμα και σε τριψήφιο αριθμό!

Ισχυρότατο πλήγμα, πόσο μάλλον από την στιγμή που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν πριν «καθίσει η σκόνη» ούτε οι πιθανές αντιδράσεις των χορηγών της σε ενδεχόμενη απουσία της από τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Μεγάλες εταιρείες οι οποίες πληρώνουν αδρά για να προβάλλονται και στο Champions League, με deals που αποφέρουν ιλιγγιώδη ποσά, «φουσκώνουν» τους τζίρους της, μα συχνά περιλαμβάνουν ειδικούς όρους επίτευξης στόχων μέσα στα γήπεδα…

Η διοίκηση της Γιουβέντους θα επιδιώξει να ανατρέψει την σκληρή απόφαση της ιταλικής ομοσπονδίας (FIGC) με την κατάθεση προσφυγής, όπως έγινε γνωστό σε ανακοίνωσή της, αλλά αν δεν την αλλάξει αυτό θα σημάνει οικονομική καταστροφή.

Δημοφιλέστερα

To Top