Οι νέες μεταρρυθμίσεις στον ρωσικό στρατό απαντούν στην πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ και στη χρήση του Κιέβου από τη «συλλογική Δύση» για τη διεξαγωγή ενός υβριδικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο νέος διοικητής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ.
Ο στρατηγός στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά τον διορισμό του στις 11 Ιανουαρίου στη θέση αυτή, παραδέχτηκε επίσης προβλήματα με την μερική επιστράτευση, αφού η δημόσια κριτική στη Ρωσία ανάγκασε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιπλήξει τον στρατό.
Οι στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις, που ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου, έχουν εγκριθεί από τον Πούτιν και μπορούν να προσαρμοστούν για να ανταποκριθούν σε απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Γκεράσιμοφ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Argumenty i Fakty σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν αργά χθες.
«Σήμερα, τέτοιες απειλές περιλαμβάνουν τις φιλοδοξίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να επεκταθεί στη Φινλανδία και τη Σουηδία, καθώς και τη χρήση της Ουκρανίας ως εργαλείου για τη διεξαγωγή ενός υβριδικού πολέμου εναντίον της χώρας μας», δήλωσε ο Γκεράσιμοφ, αρχηγός του γενικού επιτελείου, διοικητής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το νέο στρατιωτικό σχέδιο της Μόσχας, ένα σώμα στρατού θα προστεθεί στην Καρελία, στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας, που συνορεύει με τη Φινλανδία.
Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν επίσης δύο πρόσθετες στρατιωτικές περιφέρειες, τη Μόσχα και το Λένινγκραντ, οι οποίες υπήρχαν πριν από τη συγχώνευσή τους το 2010 για να αποτελέσουν μέρος της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Στην Ουκρανία, η Ρωσία θα προσθέσει τρεις μεραρχίες μηχανοκίνητων τυφεκίων ως μέρος συνδυασμένων ενόπλων σχηματισμών στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια, τις οποίες η Μόσχα προσάρτησε μονομερώς τον Σεπτέμβριο.
«Ο κύριος στόχος αυτής της εργασίας είναι να διασφαλιστεί η εγγυημένη προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας», ανέφερε ο Γκεράσιμοφ.
«Ενεργώντας ενάντια σε ολόκληρη τη συλλογική Δύση»