Μια καυτή πατά με οικονομικές, πολιτικές, τραπεζικές και κοινωνικές διαστάσεις έχουν στα χέρια του οι αρεοπαγίτες που θα συμμετέχουν στην σημερινή Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου.
Σήμερα θα συζητηθεί στην πλήρη (μεγάλη) Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εάν έχουν τη δυνατότητα οι διαχειριστές των δανείων (funds) να πλειστηριάζουν ακίνητα δανειοληπτών τα δάνεια των οποίων είναι κόκκινα λόγω της αδυναμίας καταβολής των δόσεων τους.
Η υπόθεση αυτή αφορά ένα πολύ μεγάλο αριθμό δανειοληπτών οι οποίοι μετά την εφαρμογή των σκληρών μνημονίων, την οικονομική κρίση που ακολούθησε και τις επιπτώσεις στην οικονομία που προκάλεσε το καθεστώς του COVID-19 είχαν αδυναμία να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις (δόσεις δανείων). Έτσι, τα κόκκινα δάνεια τους πουλήθηκαν πλέον σε funds είτε της αλλοδαπής είτε θυγατρικών εταιρειών των Ελληνικών Τραπεζών.
Στην προκειμένη περίπτωση θα απασχολήσει σήμερα, τους αρεοπαγίτες funds που έχει έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας το οποίο κατέστη ειδικός διάδοχος Ελληνικής Τράπεζας. Με άλλα λόγια Ελληνική Τράπεζα πούλησε κόκκινα δάνεια σε funds της Ιρλανδίας’
Να σημειωθεί ότι περισσότερα από 20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων αγόρασαν την προηγούμενη διετία οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων (servicers) από Ελληνικές Τράπεζες.
Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες καλούνται να αποφασίσουν για τη νομιμοποίησης των διαχειριστών δανείων (funds) να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, κ.λπ.
Και αυτό, γιατί με το προγενέστερο παλαιό νομοθετικό πλαίσιο (3156/2003) δεν μπορούσαν να προβούν σε δικαστικές ενέργειες οι servicers ή funds εφόσον τα καθυστερούμενα δάνεια (κόκκινα δάνεια) τους είχαν παραχωρηθεί.
Αντίθετα, με το μεταγενέστερο νομοθετικό καθεστώς (ν. 4354/2015) δεν μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης (Τράπεζας).