Οικονομία

Κεν Γκρίφιν – Citadel: Ο νέος βασιλιάς των επενδύσεων – Πώς πέτυχε απόδοση άνω του 38%

Σε μερικούς ανθρώπους, η πορεία της ζωής τους μοιάζει να είναι προδιαγεγραμμένη από τα πολύ πρώιμα παιδικά τους χρόνια. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Κεν Γκρίφιθ, το hedge fund του οποίου, Citadel, με τα 16 δισεκατ. ευρώ των κερδών που κατέγραψε το 2022, έγραψε ιστορία ως το επενδυτικό κεφάλαιο με τα μεγαλύτερα κέρδη στην ανθρώπινη ιστορία, πετυχαίνοντας απόδοση 38,1% στα βασικά της επενδυτικά κεφάλαια. Και, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 15,6 δισεκατ. δολαρίων του Τζον Πόλσον, τον “εκθρόνισε”, τοποθετώντας τον Γκρίφιθ στη θέση του αδιαμφισβήτητου “βασιλιά” των hedge funds.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα 32,4 δισ. δολάρια που αποτιμάται ο Γκρίφιθ, μόνο “τυχαία” δεν είναι. Όχι επειδή από παιδί ακόμα διατεινόταν ότι θα γίνει “επιχειρηματίας ή δικηγόρος”, κάτι που ήταν λογικό για τον γιο του project manager της General Electric και τον εγγονό της Ζενεβιέβ Χουμπς-Γκράτς (κληρονόμο πετρελαϊκής, φυτειών και εταιρείας εμπορίας σπόρων για αγρότες). Αλλά κυρίως επειδή το έδειξε από νωρίς.

Στο σχολείο ακόμα, στη Φλόριντα, όταν οι συμμαθητές του ασχολούνταν με παιχνίδια, αυτός έστηνε μια εταιρεία επιμόρφωσης για ζητήματα software -την EDCOM- στο δωμάτιό του. Και, την πρώτη χρονιά του στο Harvard, το 1986, έβγαλε τα πρώτα του 5 χιλιάδες δολάρια από επενδύσεις σε μετοχές και μετατρέψιμα ομόλογα. Και, παρότι στο Κολέγιο απαγορευόταν αυστηρά να στήσει κανείς εκεί επιχείρηση, κατάφερε να πείσει τη διοίκηση να του επιτρέψει να εγκαταστήσει δορυφορικό πιάτο στον κοιτώνα για να παρακολουθεί live την πορεία των αγορών και των μετοχών.

Με την ίδια πειθώ, κατάφερε τον Τέρενς Κόνορ, διευθυντή του τμήματος ομολόγων της Merill Lynch στη Βοστώνη, να του ανοίξει λογαριασμό με 100.000 δολάρια που πήρε από τη γιαγιά του, φίλους του και τον… οδοντίατρό του. Κάπως έτσι, η ίδρυση του πρώτου του fund, το 1987 (τη μέρα των γενεθλίων του) με 265.000 δολάρια και τα πρώτα κέρδη του από σορτάρισμα στη Black Monday εκείνου του έτους, ήταν λογική εξέλιξη. Τρία χρόνια αργότερα, θα ίδρυε τη Citadel, διαχειριζόμενος 4,6 εκατ. δολάρια και θα ακολουθούσε μια φρενήρη πορεία.

Πόσο φρενήρη; Στα 34 του, ο Γκρίφιν ήταν το νεότερο μέλος της λίστας Forbes 400 (οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί) με περιουσία αξίας περίπου 650 εκατ. δολαρίων. Και σήμερα, στα 54 του χρόνια, με περιουσία 32,4 δισεκατομμυρίων, βρίσκεται στη θέση 21 της ίδιας λίστας και στη θέση 42 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Διόλου άσχημα.

H Citadel, το hedge fund του Γκρίφιν, για την προηγούμενη χρονιά αποκόμισε κέρδη ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άφησε πίσω τον Τζον Πόλσον σε όρους απόδοσης έτους, αλλά και το Bridgewater του Ρέι Ντάλιο σε όρους διαχρονικής απόδοσης. Ο -με έδρα το Μαϊάμι- γίγαντας που διαχειρίζεται assets 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξασφάλισε αποδόσεις 38,1% στα βασικά του επενδυτικά κεφάλαια, σύμφωνα με την LCH Investments, θυγατρική της επενδυτικής Edmond de Rothschild. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το καθαρό κέρδος του Citadel πέρυσι έφτασε τα 28 δισεκατομμύρια, με τους επενδυτές-πελάτες της να έχουν εισφέρει περίπου 12 δισεκατ. δολάρια σε έξοδα και χρεώσεις αποδόσεων.

Αυτή η επίδοση, είναι η επισφράγιση μιας διαχρονικής επιτυχίας. Από την ίδρυσή του, το 1990 (χρονολογία ίδρυσης του ομίλου), το Citadel έχει καθαρά κέρδη τα οποία φτάνουν τα 66 δισεκατομμύρια δολάρια επιμένοντας να επενδύει σε ομόλογα, ξεπερνώντας το -μέχρι πρότινος- πιο επιτυχημένο fund διαχρονικά, αυτό του Ρέι Ντάλιο που έχει καθαρά κέρδη περίπου 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επί μια επταετία κατείχε τον τίτλο του πλέον επιτυχημένου επενδυτικού ομίλου, σύμφωνα με την LCH Investments.

Ο παραλίγο “θάνατος”

Δημοφιλέστερα

To Top