Οικονομία

Οικογένεια Παυλίδη: Πώς οι «βασιλιάδες του μαρμάρου» πούλησαν το στέμμα τους (pics)

Καμιά φορά οι προθέσεις είναι καλές, αλλά η πραγματικότητα προσγειώνει. Και στην περίπτωση των οικογενειακών επιχειρήσεων η ιστορία έχει δείξει ότι μπορεί να υποβόσκουν τόσα πολλά προβλήματα, με άξονα πάντα τις σχέσεις των μελών τους, ώστε στο τέλος να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το επιχειρηματικό δημιούργημα πολλών ετών.

Αυτές τις ημέρες στη Δράμα, την πρωτεύουσα του κλάδου εξόρυξης μαρμάρου, του «λευκού χρυσού» της χώρας, όπως πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει, πέφτουν οι τίτλοι τέλους για την ιδιοκτησία της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου της χώρας, της Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες Α.Ε.

Οι κληρονόμοι του ιδρυτή, Ευκλείδη Παυλίδη, μιας εμβληματικής και δυναμικής φυσιογνωμίας στον χώρο του μαρμάρου, Χριστόφορος, Χριστίνα και Κυριάκος αποφάσισαν να πουλήσουν την επιχείρησή τους στην ECM Partners, εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων από την Κύπρο. Το deal φημολογείται ότι ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ – για κάποιους «χρυσό», για άλλους «φθηνό» χαρακτηρίζεται στις συζητήσεις που γίνονται στην τοπική κοινωνία όπου υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την επόμενη μέρα. «Φθηνό» κυρίως για τον αντίκτυπο που φοβούνται πολλοί ότι μπορεί να έχει στην τοπική κοινωνία και οικονομία ανάλογα με τις προθέσεις των νέων ιδιοκτητών. Και αυτό γιατί από το 1980, οπότε ιδρύθηκε η Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες Α.Ε., εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον νομό που βασίζεται πολύ στον κλάδο της εξόρυξης μαρμάρου για την επιβίωση και την ευημερία του.

Αν και οι λόγοι που οδήγησαν στην πώληση της εταιρείας από την οικογένεια δεν έχουν γίνει γνωστοί, ήταν κοινό μυστικό πως τα τρία αδέλφια, πέραν κάποιων προσωπικών διαφορών, είχαν μεγάλες διαφωνίες τόσο σε θέματα στρατηγικής όσο και διαχείρισης. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι δεν διαφαινόταν μια διάδοχη κατάσταση. Σημειωτέον πως ο Κυριάκος, ο μεγαλύτερος εκ των αδελφών που εκτελεί χρέη αντιπροέδρου, διάγει το 68ο έτος της ηλικίας του, η δε Χριστίνα, που είναι πρόεδρος, είναι 62 ετών. Ο Χριστόφορος, ο οποίος από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου είναι και το δημόσιο πρόσωπο μιας οικογένειας που γενικά αποφεύγει την έκθεση, μπορεί να είναι 56 ετών, εν τούτοις έχει να ασχοληθεί και με την προσωπική του οινοποιητική επιχείρηση, το Κτήμα Παυλίδη.

Οι φήμες για πωλητήριο στην εταιρεία ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν λίγο καιρό μετά τον θάνατο του ιδρυτή, Ευκλείδη Παυλίδη. Σε αυτές πάντα πρωταγωνιστούσαν επενδυτές από το Κατάρ. Ισως γι’ αυτό και ξαφνιάστηκε η αγορά όταν γνωστοποιήθηκε πως αγοραστής είναι μια εταιρεία η οποία τουλάχιστον έως τώρα επένδυε σε εταιρείες που χρήζουν αναδιάρθρωσης, όπως στη Famar.

Η Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες Α.Ε. είναι ένας όμιλος υγιής, κερδοφόρος και αναπτυσσόμενος παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει -σε μικρότερο βαθμό- η αγορά του μαρμάρου με τα μεγάλα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και τους περιορισμούς στην Κίνα, τον καλύτερο πελάτη του ελληνικού μαρμάρου! Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία είχε το 2021 τζίρο 119 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 50 εκατ. ευρώ, καθαρή κερδοφορία 40 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 218 εκατ. ευρώ, ταμείο 35 εκατ. ευρώ και δανεισμό μόλις 14 εκατ. ευρώ! Κοινώς, μαγαζί γωνία!

Παρ’ όλα αυτά, τα τρία αδέλφια αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να συμπορευτούν και ότι σοφότερο θα ήταν να κεφαλαιοποιήσουν πλήρως την επιτυχία που έχει έως τώρα η εταιρεία, αποχωρώντας μάλιστα αμέσως από τα διοικητικά πράγματα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Τον ρόλο του συνδετικού κρίκου με τη νέα ιδιοκτησία και του παράγοντα ομαλής μετάβασης, σύμφωνα με πληροφορίες, τον έχει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Νίκος Δημαρέλης.

Οσο κι αν αυτή η εξέλιξη είναι ξαφνική, τουλάχιστον δείχνει πως είναι εφικτή η προστασία μιας οικογενειακής επιχείρησης ακόμα κι αν οι διαφωνίες μέσα στην οικογένεια είναι μεγάλες. Απαραίτητη προϋπόθεση να πρυτανεύει η λογική.

Δημοφιλέστερα

To Top