Οικονομία

Δομοτεχνική – Οικογένεια Αλεξοπούλου: Από τον ΠΑΟΚ και τον Πύργο του ΟΤΕ, στους πλειστηριασμούς

Δεκαετίες ολόκληρες γράφει στο «κοντέρ» της η εταιρεία Δομοτεχνική, δημιούργημα του Απόστολου Αλεξόπουλου. Ενός ανθρώπου ταυτισμένου με τη Θεσσαλονίκη, τα μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με τον μπασκετικό ΠΑΟΚ, του οποίου υπήρξε πρόεδρος προ πολλών ετών. Το δυναμικό «παρών» του στον χώρο των κατασκευών άρχισε να γράφεται το 1961 με μια ατομική επιχείρηση η οποία το 1972 μετατράπηκε σε ΕΠΕ και από το 1978 εξελίχθηκε στη Δομοτεχνική Α.Ε.- Τεχνικές, Εμπορικές, Βιομηχανικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, που έκτοτε δραστηριοποιείται στον κλάδο με αυτή την εταιρική μορφή.

Επί σειρά ετών η Δομοτεχνική υπήρξε η μεγαλύτερη μη εισηγμένη τεχνική εταιρεία στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, με πτυχίο 6ης τάξης και με πλούσια δραστηριότητα στην κατασκευή έργων οικοδομικών και οικιστικής ανάπτυξης, ξενοδοχειακών και βιομηχανικών μονάδων, κτιρίων γραφείων, αποθηκών, υπεραγορών τροφίμων, αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και έργων υποδομής, από δρόμους μέχρι αεροδρόμια και λιμενικές εγκαταστάσεις.

Την πορεία της εταιρείας έχουν σηματοδοτήσει έργα που αποτελούν εμβληματικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης, όπως ο Πύργος του ΟΤΕ, οι πύλες και τα κτιριακά συγκροτήματα της ΔΕΘ, το Θέατρο Κήπου, το Μητροπολιτικό Μέγαρο και το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και πολλά ακόμη, ενώ παράλληλα έχει αφήσει το αποτύπωμά της και σε διάφορα άλλα πεδία, όπως στον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου «Μακεδονία» το 1997 ή την αναβάθμιση και επέκταση της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης το 2014.

Η εμβέλεια της Δομοτεχνικής δεν περιορίστηκε στη Β. Ελλάδα, καθώς συμμετείχε στην πορεία και σε πολλά ακόμη έργα, όπως τμήματα των μεγάλων οδικών αξόνων, καθώς και αρκετά ξενοδοχειακά projects, μεταξύ των οποίων το «Amanzoe Seascape Hills Resort» στο Κρανίδι Αργολίδας, οι βίλες του «Aman Resort» και το «Nikki Beach Resort & Spa» στο Πόρτο Χέλι.

Ο Πύργος του ΟΤΕ

Το έργο που την έκανε ευρύτερα γνωστή, όμως, ήταν ο Πύργος του ΟΤΕ στον χώρο της ΔΕΘ. Ενα project ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την εποχή του, στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Tο 1969 η διοίκηση της ΔΕΘ παραχώρησε στον ΟΤΕ μια έκταση 435 τ.μ κοντά στη σημερινή Νότια Πύλη προκειμένου να κατασκευαστεί ένας χώρος όπου θα παρουσιάζονταν οι νέες τεχνολογίες τηλεπικοινωνίας. Ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Αναστασιάδης συνέλαβε την ιδέα του Πύργου, με περιστρεφόμενο μάλιστα τον 4ο όροφο, τα σχέδια ανέλαβε ο πολιτικός μηχανικός Α. Αγγελίδης, ενώ την υλοποίηση του έργου ο Απόστολος Αλεξόπουλος, με τη μικρή τότε τεχνική εταιρεία του. Ο Πύργος ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, αρχικά το πρώτο μέρος μέσα στο 1969, οπότε και παρουσιάστηκε στα εγκαίνια της 34ης Διεθνούς Εκθέσεως και στη σημερινή μορφή το καλοκαίρι του 1970. Ετσι μέσα σε 18 μήνες η τεχνική εταιρεία, προπομπός της Δομοτεχνικής, παρέδωσε τον Πύργο του ΟΤΕ, αποσπώντας τα εύσημα…

Οι ένδοξες εποχές και τα ξενοδοχεία

Εκτοτε η Δομοτεχνική άρχισε να διεκδικεί και να κερδίζει σημαντικά έργα, ενώ στη συνέχεια, από τη δεκαετία του ’80 και μετά, εισήλθε στην ομάδα των τεχνικών εταιρειών που έκαναν ευρύτερα διακριτή την παρουσία τους, σε μια εποχή όπου ο «χάρτης» του κλάδου άλλαζε.

Δημοφιλέστερα

To Top