Θεσμικό ανάχωμα για την προστασία της Βουλής και της Δημοκρατίας από εγκληματικές συμμορίες που φορούν την προβιά του πολιτικού κόμματος όρθωσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας την κυβερνητική τροπολογία που αποτρέπει την είσοδο στην Βουλή κομμάτων όπως της Χρυσής Αυγής ή του γενόσημου μορφώματος του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη.
Η ρύθμιση που ψήφισαν τα δύο κόμματα στοχεύει στο να μην επιτραπεί ξανά σε κοινούς τραμπούκους και εγκληματίες για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις να κρυφτούν πίσω από τις πρόνοιες της Δημοκρατίας και της βουλευτικής ασυλίας για να εγκληματήσουν και να αμφισβητήσουν το πολίτευμα.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο κρίσιμο θέμα που αφορά τον πυρήνα της Δημοκρατίας επέλεξε μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις να τοποθετηθεί με το ουδέτερο κοινοβουλευτικά και αμφίσημο πολιτικά «παρών» ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί τρίμηνη άτυπη διαβούλευση η οποία ξεκίνησε με την κυβέρνηση να αποστέλλει στα κόμματα την αρχική μορφή της νομοθετικής πρότασης ώστε στη συνέχεια να κατατεθούν ενστάσεις και αντιπροτάσεις με στόχο να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ευρύτατη πλειοψηφία.
Η συγκεκριμένη επεξεργασία οδήγησε τελικά την κυβέρνηση να καταθέσει στην Βουλή βελτιωμένη τροπολογία η οποία κρίθηκε από νομικούς κύκλους αλλά και από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ως συνταγματική. Την συνταγματική αρτιότητα αποδέχθηκε τελικά η ευρύτερη πλειοψηφία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν την υπερψήφισε. Η συγκεκριμένη ευρύτατη αποδοχή θεωρείται κρίσιμη από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών καθώς εκπέμπει προς την δικαιοσύνη – η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις – την μίνιμουμ πολιτική συναίνεση.
Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο με αντιπρόταση. Τα δύο κείμενα- κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης – θα μπορούσαν να ενοποιηθούν αρκεί βέβαια τα δύο κόμματα να προχωρούσαν σε εκατέρωθεν υποχωρήσεις, μια εξέλιξη όχι απίθανη την στιγμή που πλειοψηφία και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούσαν ότι κοινός στόχος είναι ο αποκλεισμός από την εκλογική διαδικασία του κόμματος Κασιδιάρη.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προχώρησε σε περαιτέρω βελτιώσεις ενσωματώνοντας παρατηρήσεις και προτάσεις που ακούστηκαν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ.
«Έχουμε απαντήσει στα πάντα και ενσωματώσαμε όλες τις παρατηρήσεις. Το ΚΚΕ έχει αντίρρηση αρχής για λόγους που ανάγονται στην δική του ιστορική εμπειρία. Δεν τις συμμερίζομαι τις θεωρώ υπερβολικές αλλά τις ακούω. Στην ίδια κατηγορία βάζω και τις παρατηρήσεις του ΜεΡΑ25. Για τους άλλους που δέχεστε τους στρατηγικό στόχο εδώ πια δεν μπορείτε να επιμείνετε στην άρνηση