SOS εκπέμπουν οι αμπελουργοί του Μπορντό ζητώντας κρατική αποζημίωση προκειμένου να πετάξουν το 10% της παραγωγής του κρασιού τους αφού η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
‘Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι οινοπαραγωγοί του Μπορντό ζητούν από την κυβέρνηση Μακρόν οικονομική ενίσχυση για να καταστρέψουν τα αμπέλια και να πετάξουν το απούλητο προϊόν τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για μία κίνηση που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους.
Για τους ιδιοκτήτες αμπελώνων, οι πωλήσεις κρασιού έχουν καταρρεύσει λόγω της υπερπαραγωγής και των διαφοροποιημένων καταναλωτικών συνηθειών στο πέρασμα του χρόνου.
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η κατανάλωση οίνου στη χώρα του Μολιέρου έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα τα τελευταία 60 χρόνια, με το κόκκινο κρασί να έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
Έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβριο έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει μειωθεί κατά 32% μέσα σε 10 χρόνια, και μάλιστα κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 35 ετών.
Όπως εξηγούν οι εμπειρογνώμονες, οι κύριες αιτίες που οδήγησαν στη μείωση κατανάλωσης αλκοόλ τα τελευταία χρόνια είναι τρεις: Πλέον, οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος, όλο και λιγότερες οικογένειες κάθονται μαζί για να φάνε στο τραπέζι ενώ τα νοικοκυριά με τις μονογονεϊκές οικογένειες δεν πίνουν κρασί αν δεν έχουν παρέα.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, στη Γαλλία καταγράφεται το εξής φαινόμενο: είναι επίσης μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για τα ποτά χωρίς αλκοόλ.
Ο εκπρόσωπος των οινοπαραγωγών της Ζιρόντ, Ντιντιέ Κουζινέ, υποστήριξε ότι περίπου το 1/3 των τεσσάρων χιλιάδων αμπελώνων που διαθέτει το γαλλικό διαμέρισμα, αντιμετωπίζει δυσκολίες με τις τοπικές οικογένειες να υποφέρουν για να διασφαλίσουν τα προς το ζην.
«Είτε κάνω καλό κρασί είτε κακό, δεν μπορώ να το πουλήσω. Οι άνθρωποι καταναλώνουν άλλα ποτά. Προτιμούν την μπίρα ή τα ανθρακούχα ποτά από το κρασί. Αυτό συμβαίνει πάνω από 10 χρόνια τώρα», επεσήμανε στη γαλλική τηλεόραση.
Τα αιτήματα των οινοποιών