Οικονομία

Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε κέντρο για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές (pics)

Η προσέλκυση επενδύσεων για κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, όπως και η γενικότερη ανάπτυξη της εγχώριας «βιομηχανίας» του θεάματος αποτελούσε ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των προηγούμενων ετών.

Το ξέσπασμα της πανδημίας έβαλε εν μέρει «φρένο» στην υλοποίηση κάποιων σχεδίων, δεν κατάφερε όμως σε καμία περίπτωση να τα σταματήσει.

Ένα στοίχημα το οποίο ποτέ δεν χάθηκε και αντιθέτως, τώρα που ομαλοποιήθηκαν οι συνθήκες, η χώρα εξελίσσεται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς σε κέντρο και για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι μόνο για το χρονικό διάστημα από την Άνοιξη του 2018 έως και το 2022 το συνολικό ποσό που διατέθηκε για τη χρηματοδότηση των ταινιών ξεπέρασε το «φράγμα» των 600 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2023 αναφέρουν ότι οι προϋπολογισμοί αυτοί θα αυξηθούν περισσότερο, με ξένους παραγωγούς να προγραμματίζουν νέα γυρίσματα σε περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Πελοπόννησος, η Αιτωλοακαρνανία, ή Κρήτη, οι Κυκλάδες και όχι μόνο.

Η εμπλοκή ηχηρών ονομάτων της επιχειρηματικότητας και της τέχνης από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, η παροχή επενδυτικών κινήτρων και οι νέες επενδύσεις όπως αυτές για τα στούντιο κινηματογραφικής παραγωγής στα Πλατάνια της Θέρμης Θεσσαλονίκης και επεξεργασίας (post –production) ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων στο Ελληνικό ανεβάζουν τον πήχη ψηλότερα και οδηγούν στην δημιουργία ενός «ελληνικού μικρού Χόλιγουντ».

Ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία από ελληνικής πλευράς για την παγκόσμια κινηματογραφική «βιομηχανία» είναι αυτή του Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση.

Ο Έλληνας εφοπλιστής, γόνος μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας και εγγονός του θρυλικού Γιάννη Λάτση, παράλληλα με τη ναυτιλία δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια και στον χώρο του σινεμά.

Στο ενεργητικό του έχουν καταγραφεί πολλές επιτυχημένες μεγάλες παραγωγές, με top ηθοποιούς (Κέβιν Κόστνερ, Κάμερον Ντίαζ, Νάταλι Πόρτμαν, Σοφία Βεργκάρα, Ρόμπερτ Πάτινσον, Νίκολας Κέιτζ κ.α.) και με εταιρείες όπως η 1821 Productions με έδρα στο Λος Άντζελες, ή το Hercules Film Fund, που χρηματοδότησε ταινία με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρούζ και πολλές άλλες.

Η Apple TV και η Amazon
Από την γκάμα δεν λείπουν τα ελληνικά projects, που δείχνουν ικανά να κατακτήσουν την κινηματογραφική αγορά σε όλα τα μέτωπά της.

Ένα πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Short Fuse των Ανδρέα Λαμπρόπουλου και Κώστα Σκύφτα, με παραγωγό τον Κωνσταντίνο Μουτσινά και executive producers τους Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση και Τέρι Ντούγκα.

Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία που πουλήθηκε στο Netflix για τη χρονική περίοδο από το 2016 έως το 2019, μετά την προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2016 από την Village Films και πλέον από τις 14 Φεβρουαρίου 2023 τo Short Fuse είναι διαθέσιμο στις μεγαλύτερες streaming πλατφόρμες του κόσμου, όπως το Apple TV και το Prime Video της Amazon.

Μάλιστα, την διανομή του φιλμ στην Αμερική ανέλαβε μια εταιρεία του κλάδου με διεθνή φήμη, η Well Go Entertainment με βάση το Ντάλας στις ΗΠΑ.

Δημοφιλέστερα

To Top