Πρόκειται για το πρωτότυπο και… τολμηρό έθιμο της Αποκριάς που κλείνει κάθε χρόνο τον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην περιοχή. Είναι λέξη τούρκικη και σημαίνει λαχανόρυζο ή σπανακόρυζο το οποίο παρασκευάζουν οι Μπουρανίτες, οι οποίοι χορεύουν γύρω από το καζάνι που βράζει η σούπα.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η λατρεία του φαλλού κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ως συμβόλου γονιμότητας και ευημερίας. Αναφέρεται από τις τοπικές αρχές πως οι καταβολές του είναι από την αρχαιότητα.
Κατά την διάρκεια των εορτασμών πίνεται άφθονο τσίπουρο και κατόπιν οι συμμετέχοντες αρχίζουν να χορεύουν και να πειράζουν ο ένας τον άλλο χρησιμοποιώντας επιτηδευμένα «χυδαία» γλώσσα κατά το έθιμο. Διάφοροι άλλοι συμμετέχοντες έχουν μαζί τους μεγάλους ξύλινους ή πήλινους φαλλούς ως σκήπτρα ή υπερμεγέθεις φαλλούς που κρατούν με τα δύο χέρια.
Γιορτάζουν ουσιαστικά τη γονιμότητα της γης, την καρποφορία της φύσης και την ευχαριστούν για τους καρπούς της. Τραγουδούν και χορεύουν με αποκριάτικα τραγούδια, με τα πειράγματα να δίνουν και να παίρνουν.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του onlarissa.gr: