Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές πιέσεις στο άνοιγμα – Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips

Αξιοσημείωτες πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, θέτοντας σε δοκιμασία το όριο των 1.100 μονάδων. Η αγοραστική κόπωση και η ανάγκη για κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών, οπωσδήποτε, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στις σημερινές απώλειες, ενώ επιπλέον πίεση ασκείται από την εν μέρει αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει σημαντική κάμψη κατά 1,83% και διαμορφώνεται στις 1.094,32 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 20 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.114,68 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 15 μονάδες (από 1.093,44 έως 1.108,89 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση την πορεία διόρθωσης, με τους πωλητές να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι και το βασικό «στοίχημα» να έγκειται στην υπεράσπιση των κρίσιμων στηριγμάτων των 1.100 μονάδων.

Η αγοραστική κόπωση είναι εμφανέστατη σ’ όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ο Γενικός Δείκτης μετράει αισίως 11×11 ανοδικές εβδομάδες και σωρευτικά κέρδη της τάξης του 20% από τις αρχές του 2023. Αυτό, εύλογα, ενισχύει την τάση για κατοχύρωση και ρευστοποιήσεις.

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αναμφίβολα, υπονομεύουν την επενδυτική ψυχολογία και «θολώνουν» τις προοπτικές των διεθνών αγορών, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη έρχεται να «φουντώσει» εκ νέου τα σενάρια για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, αυξάνοντας αισθητά τον βαθμό της πολιτικής αβεβαιότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα να βρουν ορισμένα στηρίγματα στα αυριανά (Τρίτη) στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το ακριβές μέγεθος της ανάπτυξης του 2022.

Παράλληλα, η προσοχή στρέφεται και στο επικείμενο report του DBRS, ο οποίος την Παρασκευή θα δημοσιεύσει την καθιερωμένη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας. Ο καναδικός οίκος, ο οποίος αναγνωρίζεται επισήμως από την ΕΚΤ, διατηρεί τη χώρα μας μόλις ένα «σκαλοπάτι» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, θεωρείται αρκετά δύσκολο, ιδίως εν όψει εκλογών, να προχωρήσει στην πολυπόθητη αναβάθμιση.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινάει ο επόμενος κύκλος των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις εισηγμένες να καλούνται να αποδείξουν την ανθεκτική κερδοφορία του 2022. Η προσοχή δε, εστιάζει κυρίως στις τράπεζες, με τους μετόχους να προσδοκούν την σταδιακή επιστροφή στη μερισματική πολιτική.

Πηγή: newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top