Ελλάδα

Η Αθήνα βραβεύεται για τα επιτεύγματά της στη Δημόσια Υγεία – Είναι μία από τις πέντε πόλεις παγκοσμίως

Η Αθήνα είναι μια από τις 5 πόλεις παγκοσμίως -που βραβεύεται στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας για Υγιείς Πόλεις– για τα επιτεύγματά της στη Δημόσια Υγεία. Συγκεκριμένα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας βραβεύτηκε για τις δράσεις της στον τομέα των ουσιοεξαρτήσεων (πρόληψη της υπερβολικής δόσης σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών).

Το Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη) βραβεύτηκε για την πολιτική του στα τρόφιμα, η Πόλη του Μεξικού (Μεξικό) για την οδική ασφάλεια, το Βανκούβερ (Καναδάς) για την επιτήρηση δεδομένων υγείας και η Μπανγκαλόρ (Ινδία) για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας για τις Υγιείς Πόλεις διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας Σαχιντ Καν,του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Bloomberg και της Vital Strategies.

Στη Σύνοδο, που παρέστη ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, έλαβαν μέρος αξιωματούχοι από περισσότερες από 50 πρωτεύουσες χωρών για να συζητήσουν επείγοντα θέματα δημόσιας υγείας και καλές πρακτικές για τη δημιουργία υγιών πόλεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ζωτικής σημασίας η υγεία και η ευημερία κατοίκων στα αστικά κέντρα

«Οι πέντε πόλεις που αναγνωρίζονται σήμερα αποδεικνύουν ότι οι δήμαρχοι μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρή πρόοδο για την προστασία της υγείας των πολιτών τους. Ο ΠΟΥ παραμένει δεσμευμένος να εργαστεί μέσω της Συμμαχίας για τις Υγιείς Πόλεις για να υποστηρίξει τους δημάρχους σε όλο τον κόσμο να χτίσουν πόλεις που προάγουν και προστατεύουν την υγεία, αντί να την βλάπτουν», ανέφερε ο Δρ Τέντρος Αντχαμον Γκεμπρεγεσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Καθώς η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικά περιβάλλοντα, η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων στα αστικά κέντρα είναι ζωτικής σημασίας. Τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα (ΜΜΝ) – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του καρκίνου, του διαβήτη και των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων – και οι τραυματισμοί ευθύνονται για πάνω από το 80% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Οι πόλεις μπορούν για να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ΜΜΝ και των τραυματισμών εφαρμόζοντας πολιτικές για τη σημαντική μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου. Η Σύνοδος Κορυφής υπογραμμίζει τις βέλτιστες πρακτικές και τις αποδεδειγμένες παρεμβάσεις, καθώς η δημόσια υγεία κινδυνεύει να μην είναι προτεραιότητα τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

«Οι μη μεταδοτικές ασθένειες και οι τραυματισμοί αποτελούν την υπ’ αριθμόν ένα απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Οι δήμαρχοι σε όλο τον κόσμο ενώνονται ολοένα και περισσότερο για να την αντιμετωπίσουν και η Συμμαχία για Υγιείς Πόλεις θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο τους», δήλωσε ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ιδρυτής του Bloomberg LP και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Bloomberg, 108ος δήμαρχος της Νέας Υόρκης και Πρεσβευτής του ΠΟΥ για τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες και τους Τραυματισμούς.

Βραβείο και χρηματικό έπαθλο

Οι πέντε πόλεις-μέλη που βραβεύτηκαν για θετικό αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού θα λάβουν η καθεμιά από 150.000 δολάρια για να προωθήσουν το έργο τους.

Ειδικότερα, η Αθήνα για την αύξηση της πρόσβασης στον παράγοντα αναστροφής της υπερβολικής δόσης οπιοειδών, τη ναλοξόνη, σε κοινοτικούς φορείς και σε επαγγελματίες υγείας. Η πόλη άρχισε επίσης να ερευνά τις αιτίες θανάτου μεταξύ των ατόμων που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά για να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της κρίσης υπερβολικής δόσης.

Η Μπανγκαλόρ για τις προσπάθειές στον έλεγχο του καπνού, συγκεκριμένα, μειώνοντας το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και βελτιώνοντας τη συμμόρφωση για την απαγόρευση του καπνίσματος στο δημόσιο χώρο.

Η Πόλη του Μεξικού για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της ασφαλούς και ενεργητικής κινητικότητας με την έναρξη ενός ποδηλατόδρομου σε έναν πολυσύχναστο δρόμο που οδήγησε σε αύξηση 275% στους ποδηλάτες, την εφαρμογή μιας κοινής λωρίδας για ποδηλάτες και λεωφορεία χωριστά από τα αυτοκίνητα, δημιουργία χώρων φόρτωσης και εκφόρτωσης και τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και της διαχείρισης δρόμων κοντά στα σχολεία.

Το Μοντεβιδέο για τη θέσπιση διατροφικών προτύπων για την προετοιμασία και την πώληση τροφίμων σε κυβερνητικά κτίρια και ορισμένα δημόσια πανεπιστήμια, για την εστίαση σε πολιτικές μείωσης του αλατιού και την ανάπτυξη εκστρατειών και εκπαιδευτικού υλικού στα μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, το Βανκούβερ για να καταστήσει τα δεδομένα δημόσιας υγείας πιο περιεκτικά και προσβάσιμα, λανσάροντας ένα διαδικτυακό εργαλείο δεδομένων δημόσιας υγείας που παρακολουθεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και προάγοντας τη συνεργασία με αστικές αυτόχθονες κοινότητες για την καλύτερη ενημέρωση της διαχείρισης δεδομένων.

Δημοφιλέστερα

To Top