Αθλητισμός

Μίμης Παπαϊωάννου: Η μεγάλη πρόκριση της ΑΕΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1977  με το νικητήριο πέναλτι

Ένας θρύλος της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Μίμης Παπαϊωάννου έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 81 ετών βυθίζοντας στη θλίψη όχι μόνο τους φιλάθλους της ΑΕΚ αλλά και όλους τους, υγιώς σκεπτόμενους, Έλληνες φιλάθλους.

Ο Παπαϊωάννου έφυγε από τη ζωή λίγο πριν συμπληρωθούν, σήμερα 16 Μαρτίου, 46 χρόνια από τη νίκη-πρόκριση της ΑΕΚ επί της ΚΠΡ Ρέιντζερς στην παλιά, Νέα Φιλαδέλφεια, στον επαναληπτικό του 3-0 του πρώτου αγώνα. Επρόκειτο για ένα παιχνίδι με πρωταγωνιστές του Νίκο Χρηστίδη που απέκρουσε δύο «εκτελέσεις» στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, τον Θώμα Μαύρο που σημείωσε δύο τέρματα και τον μεγάλο Μίμη Παπαϊωάννου που πέτυχε το τρίτο γκολ της ΑΕΚ το οποίο οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση και το νικητήριο πέναλτι που έστειλε την ΑΕΚ στους «4» του UEFA, τους φιλάθλους της στα ουράνια και έκανε ακόμα και φιλάθλους άλλων ομάδων να πανηγυρίζουν.

Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου για την πρόκριση της ΑΕΚ


aek_qpr___9_


aek_qpr___1_

Στους «4» τους UEFA η ΑΕΚ αγωνίστηκε με τη Γιουβέντους και αποκλείστηκε. Η Γιουβέντους στη συνέχεια κατέκτησε το Κύπελλο UEFA. Με την επική πρόκριση της ΑΕΚ που συνδέθηκε και με τον Μίμη Παπαϊωάννου, θα ασχοληθούμε σήμερα. Θα αναφερθούμε και σε μία άγνωστη ιστορία, ένα μάλλον ατυχές πρωταπριλιάτικο αστείο της ΕΡΤ λίγο πριν τον πρώτο αγώνα της ΑΕΚ με τη Γιουβέντους στο Τορίνο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων!


ΑΕΚ - Queens Park Rangers 3-0 (7 6 πέναλτυ) Στιγμιότυπα (16/3/1977)

Ο Λουκάς Μπάρλος και το χτίσιμο της μεγάλης ΑΕΚ

Τον Μάρτιο του 1974 ανέλαβε την προεδρία της ΑΕΚ ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη επιχειρηματίας Λουκάς Μπάρλος (1920-1999). Η καταγωγή του ήταν από το Δίστομο Βοιωτίας. Ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου βωξίτη και άλλων μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Επρόκειτο για έναν πραγματικό τζέντλεμαν που μόνο έδωσε στο ποδόσφαιρο και δεν κέρδισε τίποτα, υλικό, από αυτό.


aek_qpr___3_

Ο Λουκάς Μπάρλος

Στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής ομάδας, ο Μπάρλος έκανε σημαντικές μεταγραφές: Χρήστος Αρδίζογλου (από Απόλλωνα Αθηνών), Γιώργος Δέδες και Γιώργος Σκρέκης (από Πανιώνιο) και τους Γερμανούς Βάλτερ Βάγκνερ και Τίμο Τσανλάντερ. Το καλοκαίρι του 1976 η ΑΕΚ ενισχύθηκε και με τους Θωμά Μαύρο (από Πανιώνιο), Τάκη Νικολούδη (από Ηρακλή Θεσσαλονίκης), και τον τερματοφύλακα Νίκο Χρηστίδη (από τον Άρη). Προπονητής της ομάδας από το 1974 ήταν ο Τσεχοσλοβάκος (πολιτογραφημένος Ολλανδός) Φράντισεκ Φάντρονκ που είχε κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Ολλανδίας με τη Βίλεμ, (1952 & 1955). Το 1970 ανέλαβε την Εθνική Ολλανδίας ως το 1974. Η μεγάλη αυτή Ολλανδία με προπονητή τον Ρίνους Μίχελς έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 όπου ηττήθηκε με 2-1 από την, τότε, Δυτική Γερμανία.

Η επική πορεία της ΑΕΚ στο UEFA (1976-1977)

Πρώτος αντίπαλος της ΑΕΚ ήταν η ισχυρότατη φιναλίστ του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1971-1972, Δυναμό Μόσχας της ενιαίας τότε ΕΣΣΔ. Στο πρώτο παιχνίδι στις 15/9/1976 στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ επικράτησε 2-0 με γκολ από φάουλ του Τάκη Νικολούδη στο 32ο λεπτό και ψηλοκρεμαστό σουτ του Μίμη Παπαϊωάννου στο 51ο λεπτό.


1976-77   ΑΕΚ-DINAMO MOSCOW  2-0   ντοκουμεντο

Δημοφιλέστερα

To Top