Το βλέμμα στον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό φαίνεται ότι είχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, εν μέσω των αναταραχών στις αγορές από την κρίση της Credit Suisse.
Αυτό φαίνεται ότι βάρυνε περισσότερο στη λήψη της απόφασης από την Κριστίν Λαγκάρντ, παρά το ότι οι αγορές ανησυχούν για έναν νέο γύρο χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Πάντως οικονομολόγοι φοβούνται ότι η απόφαση της ΕΚΤ ίσως επαναλαμβάνει ένα πολιτικό λάθος που είχε γίνει το 2011, όταν η χρηματοπιστωτική κρίση τραυμάτιζε στην Ευρώπη
Τότε, ο προκάτοχος της Λαγκάρντ, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε αυξήσει τα επιτόκια. Υποστήριζε ότι η σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό είναι ο καλύτερος τρόπος για να τονωθεί η εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ. Αυτό αποδείχτηκε ένα τεράστιο πολιτικό λάθος που έβλαψε την αξιοπιστία της ΕΚΤ για χρόνια.
«Θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι έκαναν λάθος, αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, έχουν κατηγορηθεί για αυτό από τότε που αποχώρησαν από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων», επισήμανε ο οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, Κλάους Βίστεσεν, μετά την ανακοίνωση.
Και πριν από την ανακοίνωση για αύξηση των επιτοκίων, δύο πρώην κεντρικά στελέχη, ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι και ο Βίτορ Κονστάντσιο, είχαν προειδοποιήσει ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει την επανάληψη της καταστροφικής πολιτικής του 2011. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει να επαναλάβει το λάθος του 2011, όταν συνέχισε να αυξάνει τα επιτόκια χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αυξανόμενη κρίση από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Μπίνι Σμάγκι στη γερμανική Börsen-Zeitung, ενώ ο Κονστάντσιο έγραψε στο Twitter ότι οι κεντρικές τράπεζες «δεν πρέπει να αγνοούν τα σημάδια από τις αγορές».
Από την πλευρά της η Λαγκάρντ δείχνει να αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος: «Έχουμε υπόψη μας την ιστορία και τι έχει γίνει στο παρελθόν, αλλά είμαστε όλοι βέβαιοι ότι η απόφαση που λάβαμε σήμερα είναι σθεναρή», είπε στη συνέντευξη Τύπου. Το ενδιαφέρον της, σε κάθε περίπτωση είναι ο πληθωρισμός: «Δεν λυγίζουμε» στη μάχη κατά του πληθωρισμού «και είμαστε αποφασισμένοι να τον επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».
Το Politico σημειώνει ότι οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν τον πληθωρισμό να μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας.
Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό κατά μέσο όρο στο 5,3% το 2023, στο 2,9% το 2024 και στο 2,1% το 2025.