Ελλάδα

Η σχέση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων με τον ΣΥΡΙΖΑ – Ο Σπίρτζης διόρισε την Τσιαπαρίκου

Αίσθηση προκαλεί η ετεροχρονισμένη «παρέμβαση» της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, με τη… διαπίστωση ότι ο μοιραίος σταθμάρχης Λάρισας, Βασίλης Σαμαράς, δεν είχε λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση πριν την πιστοποίησή του.

Μιλώντας εκ των υστέρων, η ΡΑΣ «ανακάλυψε» σήμερα ζητήματα ασφαλείας, που εμπίπτουν στον εποπτικό της ρόλο και για τα οποία, αν και εφόσον είχε διαπιστώσει ότι υπήρχε πρόβλημα, είχε αρμοδιότητα και υποχρέωση να δράσει εγκαίρως. Ήδη από το 2010, η ΡΑΣ έχει ως αποστολή της να ελέγχει και να διαπιστώνει κενά, ελλείψεις και παραλείψεις, αλλά και να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται.

Πέρα από την «αφωνία» της, δε, όλα αυτά τα χρόνια η ΡΑΣ μόνο… ανεξάρτητη αρχή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η επικεφαλής της, κυρία Ιωάννα Τσιαπαρίκου, διορίστηκε στη θέση αυτή από τον υπουργό Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, δίχως ωστόσο το γνωστικό της αντικείμενο και η κατάρτιση να δικαιολογούν την τοποθέτησή της σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο.  Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΣ, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, ήταν άμισθος σύμβουλος σε κομματική θέση των ΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστικό για το πώς λειτουργούσε η ΡΑΣ είναι οι αποσπάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν έγινε η τραγωδία των Τεμπών. Η πρόεδρος της Αρχής δήλωνε πως δεν έχει προσωπικό για να επιτελέσει τα ελεγκτικά της καθήκοντα, την ώρα που βρίσκονταν αποσπασμένες η Ειρήνη Δακουτρού στο βουλευτικό γραφείο του Γιάννη Ραγκούση και η Τάνια Καραγιάννη στον ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου.

Ο διορισμός Τσιαπαρίκου

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η επικεφαλής της ΡΑΣ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, από το 2003 εργάζεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ειδίκευση σε τομείς κοινωνικής πολιτικής, ασφαλιστικά θέματα και θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, τα οποία εισηγείται σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ παράλληλα ασχολείται με τον συνδικαλισμό και γίνεται Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ.

Μετά τις εκλογές του 2015, η κυρία Τσιαπαρίκου διορίστηκε υποδιοικήτρια της 2ης ΥΠΕ από τον τότε υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στις 20 Δεκεμβρίου 2016 παραιτείται από την 2η ΥΠΕ για να διοριστεί από τον Χρήστο Σπίρτζη στη ΡΑΣ. Ο διορισμός της στη θέση της Προέδρου της ΡΑΣ δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, στις 3 Ιουλίου 2017, με την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Με το ίδιο ΦΕΚ διορίζεται ως αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, άμισθος σύμβουλος σε κομματική θέση των ΑΝΕΛ, καθώς και λοιπά μέλη της Αρχής.

Η ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών  και Διαφάνειας και οι αντιδράσεις

Στην ακρόασή της στη Βουλή, στις 21 Δεκεμβρίου 2016, σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής, η κυρία Τσιαπαρίκου αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Είναι μια θέση απαραίτητης σημασίας και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να ευχαριστήσω τον υπουργό, τον κ. Χρήστο Σπίρτζη, αν και δεν είναι παρών, για την τιμή που μου κάνει να με προτείνει για την τόσο σημαντική αυτή θέση. Επίσης, έχω διοικητική εμπειρία ως Αναπληρώτρια Διοικήτρια στη Β΄ Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, καθώς μου παρέχεται η δυνατότητα να δοκιμαστώ σε έναν από τους δυσκολότερους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αντεπεξήλθα στις ευθύνες και στα καθήκοντα της θέσης αυτής επιτυχώς. Ο συνδυασμός, λοιπόν, της επιστημονικής μου κατάρτισης και της διοικητικής μου εμπειρίας σε θέσεις ευθύνης, αλλά κυρίως, το επιστημονικό μου ενδιαφέρον ως προς τον τομέα των μεταφορών και ειδικότερα των σιδηροδρόμων, ως τομέα με ιδιαίτερα αναπτυξιακές προοπτικές, με παρότρυναν να διεκδικήσω τη θέση αυτή».

Οι αντιδράσεις της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολλές. Ο βουλευτής ΝΔ Μάκης Βορίδης λέει  ότι δεν προκύπτουν από την ακρόαση οι προϋποθέσεις και τα προσόντα γι’ αυτή τη θέση, ενώ το ίδιο κάνει και ο Ιωάννης Τραγάκης, απευθυνόμενος στους Τσιαπαρίκου – Γεωργόπουλο. Σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής, οι διάλογοι είχαν ως εξής:

– Τραγάκης: Δεν έχουν καμία σχέση με εσάς αυτά, είστε ιδιαίτερα συμπαθείς. Το λέω εξ αρχής, ότι δεν έχουν καμία σχέση με εσάς αυτά που θα πω, έχουν σχέση με τις επιλογές του υπουργού, διότι, αν είχατε έρθει για έναν Οργανισμό του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας -απ’ ό,τι είδα, μελετώντας πολύ σοβαρά τα βιογραφικά σας, και οι δύο έχετε ασχοληθεί με τη ναυτιλία… Άρα, δεν έχω καταλάβει πώς ο κ. Σπίρτζης σας επέλεξε για να πάτε στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και έχετε ένα πολύ δύσκολο έργο. Αυτή είναι η πρώτη μου παρατήρηση.

Και συνέχισε ο κ. Τραγάκης για τον προτεινόμενο αντιπρόεδρο κ. Γεωργόπουλο:

«Έχετε γράψει, κύριε Γεωργόπουλε, ότι έχετε πολιτική και κοινωνική δράση. Μπορείτε να μας το αναλύσετε, δηλαδή πώς έχετε ασχοληθεί με την πολιτική και πώς με την κοινωνία;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Αντιπροέδρου της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής με την επωνυμία «Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων»): Συμμετείχα από το 2012 στις βουλευτικές εκλογές με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Βλέπω στο βιογραφικό σας ότι μέχρι σήμερα είστε άμισθος ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είμαι ειδικός σύμβουλος για θέματα τεχνολογίας. Είναι, βέβαια, άτυπη θέση και δεν αμείβομαι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αυτά που σας ρωτώ δεν έχουν σχέση με εσάς. Είναι επιλογές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης, δεν αμείβομαι για τη θέση που κατέχω στο Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Έχω παραχωρήσει, όσα δικαιώματα έχω για το αποθεματικό.

Δημοφιλέστερα

To Top