Σι και Πούτιν φαίνεται να είναι τόσο κοντά όσο ποτέ άλλοτε, με τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουκρανίας να προτρέπουν τον Σι να χρησιμοποιήσει το ταξίδι του για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά, όπως δήλωσε νωρίτερα ένας ανώτερος ερευνητής, όπως μεταδίδει το BBC, «οι στενοί δεσμοί της Κίνας με τη Ρωσία θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι όποιες μεσολαβητικές προσπάθειες του Πεκίνου θα αμφισβητηθούν από την Ουκρανία και τη Δύση».
Ο πρόεδρος της Κίνας έφτασε στη Μόσχα και κάθισε για «άτυπες συνομιλίες» με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Ρωσία. Οι επίσημες συνομιλίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο. Τον Σι Τζινπίνγκ συνοδεύει η σύζυγός του, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».
BREAKING: Chinese President Xi Jinping arrives in Russia for a three-day state visit, when he’s expected to deliver a strong message of support for Vladimir Putin https://t.co/ZXpEoSOF9H pic.twitter.com/vNKf5gjy8x
— Bloomberg (@business) March 20, 2023
Επίσης, ο Σι δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν θα έχει την υποστήριξη του ρωσικού λαού στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους και επαίνεσε την «ισχυρή ηγεσία» του. Είπε στον Πούτιν ότι χάρη στην «ισχυρή ηγεσία του, η Ρωσία έχει επιτύχει σημαντική επιτυχία στην επίτευξη ευημερίας».
Ο Πούτιν, από την πλευρά του, καλωσόρισε τον «αγαπητό του φίλο» Σι στη Ρωσία και δήλωσε ότι η Μόσχα μελέτησε προσεκτικά το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Το «ταξίδι ειρήνης» του Σι
Σε ανάλυσή του, το CNN αναφέρει: «Για τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, η υψηλού προφίλ κρατική επίσκεψή του στη Ρωσία και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα είναι μια επίκαιρη ευκαιρία να παρουσιάσει την αυξανόμενη διπλωματική επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή και τη φιλοδοξία της να αμφισβητήσει την παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Όμως σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες η οπτική της επίσκεψης είναι πολύ διαφορετική: ”Δύο αυτοκράτορες που εδώ και καιρό περιγράφουν τους εαυτούς τους ως σταθερούς φίλους, δίνουν τα χέρια και να παραθέτουν συμπόσια”.
Το Πεκίνο έχει παρουσιάσει την επίσκεψη ως ένα ”ταξίδι ειρήνης”, όπου ο Σι υποτίθεται ότι ”θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών” για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά την προσγείωσή του στη Μόσχα τη Δευτέρα, ο Σι ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Κίνα είναι “πρόθυμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία για να διαφυλάξει σταθερά τη διεθνή τάξη”.
Και αυτό έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου η Κίνα πέτυχε μια σημαντική διπλωματική νίκη με τη μεσολάβηση για μια αιφνιδιαστική προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, βοηθώντας τους δύο αρχιστράτηγους να αποκαταστήσουν τους διπλωματικούς δεσμούς.
Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ταξιδιού του Σι την Παρασκευή, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου σχετικά με τη βίαιη απέλαση παιδιών της Ουκρανίας.
Ο κορυφαίος ηγέτης της Κίνας δειπνεί με ”έναν ύποπτο εγκληματία πολέμου”, τον οποίο έχει αποκαλέσει “καλύτερο φίλο” και επιβεβαιώνει την “χωρίς όρια” συνεργασία του με έναν παγκόσμιο παρία, η βάναυση εισβολή του οποίου σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε καταστροφές στην παγκόσμια οικονομία».
Δείπνο με ψαρόσουπα και ελάφι
Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι δύο ηγέτες είχαν ένα μακρύ πρωινό γεμάτο συνομιλίες κατά το οποίο συζήτησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους και τη «φιλία τους χωρίς όρια» ενώ στη συνέχεια ακολουθεί δείπνο του Ρώσου προέδρου στον Κινέζο ομόλογό του.
Το μενού περιλαμβάνει από ψάρια που αλιεύθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι ελάφι, σορμπέ ρόδι και pavlova.