Η Κίνα έχει στείλει στη Ρωσία drones και ανταλλακτικά αξίας άνω των 12 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, πέρσι, γεγονός που υποδηλώνει τη «σιωπηλή συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι New York Times, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα και οι συναντήσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όπως σημειώνουν οι NYT, συνολικά σχεδόν 70 Κινέζοι εξαγωγείς πούλησαν 26 διαφορετικές μάρκες κινεζικών drones στη Ρωσία μετά τον περσινό Φεβρουάριο.
Οι παραδόσεις των προϊόντων του πιο διάσημου κατασκευαστή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κόσμο – DJI – και μιας σειράς από μικρότερες εταιρείες συχνά γίνονταν μέσω μικρών μεσαζόντων και εξαγωγέων, γράφει το δημοσίευμα.
«Τα πολύπλοκα κανάλια διανομής και οι “ασαφείς” περιγραφές προϊόντων στα δεδομένα εξαγωγών καθιστούν επίσης δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια εάν τα κινεζικά προϊόντα περιέχουν αμερικανικά εξαρτήματα, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση των αμερικανικών ελέγχων των εξαγωγών. Και οι επίσημες πωλήσεις είναι πιθανότατα μόνο μέρος μιας μεγαλύτερης ροής τεχνολογίας μέσω ανεπίσημων καναλιών και άλλων φιλικών προς τη Ρωσία χωρών, όπως το Καζακστάν, το Πακιστάν και η Λευκορωσία», συνεχίζουν οι NYT.
Το 2020, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τοποθέτησε την DJI σε μια μαύρη λίστα εταιρειών, στις οποίες απαγορεύεται η πώληση τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρείες χωρίς ρητή άδεια. Η κίνηση αυτή είχε μικρή επίδραση στην κυριαρχία της DJI στον κλάδο, και σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία, τα προϊόντα της αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ των κινεζικών αποστολών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία. Ορισμένα από αυτά πωλήθηκαν απευθείας στην DJI μέσω της iFlight Technology, θυγατρικής της DJI.
Η δεύτερη μάρκα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ήταν η Autel, κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία drone με θυγατρικές στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία. Οι εξαγωγείς πούλησαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους για σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια, με την τελευταία παρτίδα να αποστέλλεται τον Φεβρουάριο του 2023. Στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία διαφημίζει την πώληση προϊόντων για την αστυνομία των ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος της DJI τόνισε ότι η εταιρεία δεν μπόρεσε να βρει κανένα αρχείο για απευθείας πωλήσεις στη Ρωσία από τις 16 Απριλίου 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία έχει, επίσης, σταματήσει όλες τις προμήθειες και τις επιχειρήσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου και εφαρμόζει «σαφή πρωτόκολλα» για να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους NYT, η Autel δήλωσε, από την πλευρά της, ότι δεν γνώριζε για πωλήσεις στη Ρωσία και διεξάγει εσωτερική έρευνα για το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει όπλα στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση στην κινεζική κυβέρνηση, ώστε το Πεκίνο να μην παράσχει καμία υποστήριξη στη Ρωσία, ενώ στη συνέχεια, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν γνωστό πως δεν έχουν καταγράψει προμήθεια όπλων από την Κίνα στη Ρωσία.