Ερωτηθείς για τα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών σε συνάρτηση με το “όχι” του κ. Ανδρουλάκη σε Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα για πρωθυπουργό σε ένα σχήμα συνεργασίας, o υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τόνισε ότι «προκύπτει πολύ καθαρά, ο πυρήνας του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών, που τελικά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν ένα σαφές προγραμματικό περιεχόμενο και έχουν τελικά μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν σε μία ακυβερνησία στη χώρα».
Ειδικότερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι αυτή η θέση του κ. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ «αποτυπώνει το πρόβλημα που θα κληθούμε να διαχειριστούμε σε έναν κύκλο διερευνητικών εντολών για πιθανές συνεργασίες».
«Εμείς αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση είναι μία ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση με ανοιχτό πνεύμα σε συνεργασίες, δηλαδή με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση για να διαχειριστούμε τα πολλά και διαχρονικά προβλήματα που έχει η χώρα μας που αποκαλύφθηκαν και στα Τέμπη. Εμείς δεν είμαστε κατά των συνεργασιών. Επί της αρχής και επί της ουσίας το έχει αποδείξει ο κ. Μητσοτάκης. Έχει απευθύνει από το 2019 μεγάλο κάλεσμα και σε ανθρώπους εκτός των στενών ορίων της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν ανταποκριθεί άνθρωποι σε αυτό το κάλεσμα και έχουμε προσπαθήσει όλοι μαζί να δώσουμε λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα. Θα συνεχίσει αυτό να το κάνει ο Μητσοτάκης. Όμως δεν μπορούν να μπαίνουν όροι στο παιχνίδι που προσβάλλουν την ίδια την έννοια, την ουσία της δημοκρατίας. Οι πολίτες θα ψηφίσουν. Θα σεβαστούμε προφανώς την ψήφο τους, αλλά δεν μπορούν να τίθενται τέτοιοι όροι στο τραπέζι. Να μην βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Το ζήτημα είναι να κερδίσει η χώρα και όχι επιμέρους τμήματα των κομμάτων, ανέφερε ο κ. Σκέρτσος ενώ υπογράμμισε ότι δεν ενδιαφέρει τη ΝΔ μια εγωιστική κατάληψη σε καρέκλες της εξουσίας, αλλά να πάει η χώρα μπροστά. «Μας ενδιαφέρει να έχουμε μια ιδεολογική ειλικρίνεια και εντιμότητα σε σχέση με τις λύσεις που υπερασπιζόμαστε και που καταθέτουμε στο τραπέζι και στην κρίση των πολιτών. Εδώ έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ένα κράτος που διαχρονικά έχει συσσωρεύσει πολλές στρεβλώσεις. Εμείς δίνουμε μια μάχη. Είναι μια άνιση μάχη. Κάποιες φορές κερδίζουμε τη μάχη, Άλλες φορές χάνουμε τη μάχη, στα Τέμπη τη χάσαμε αυτή τη μάχη, όμως δεν έχουμε χάσει τον πόλεμο. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτό το βαθύ αναχρονιστικό κράτος και ήδη χθες δώσαμε δείγματα γραφής για το πώς εννοούμε αυτή τη σύγκρουση» προσέθεσε ο κ. Σκέρτος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, έγιναν εχθές δύο πολύ σημαντικές κινήσεις, με πρώτη, την ανακοίνωση από τον κ. Χατζηδάκη της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε ένα σύνολο ΔΕΚΟ, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, στις μεταφορές, στα ΕΛΤΑ και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες «όπου αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι θα ελέγχονται για το πότε ξεκινούν τη βάρδιά τους».
«Εδώ χρειάζεται πλέον συνεργασία και αίσθημα ευθύνης και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.
Το δεύτερο στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, είναι η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών «ότι ερχόμαστε να συγκρουστούμε με ένα περιβάλλον ανομίας που διαπιστώνεται ότι υπάρχει στη Μύκονο», με δυνάμεις από την Αθήνα που θα ενισχύσουν την τοπική αστυνομία και τις αρχές της πολεοδομίας, διότι «φαίνεται ότι υπάρχει ένα κύκλωμα εκεί που καταστρατηγεί τους νόμους του κράτους».
Στην περίπτωση του ΟΣΕ, ο κ. Σκέρτσος είπε χαρακτηριστικά ότι «ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον πυρήνα του προβλήματος που είναι η αλλαγή κουλτούρας και η αλλαγή κουλτούρας και η ανάληψη της ευθύνης είναι μια πάρα πολύ δύσκολη μάχη, η οποία θέλει χρόνο και θέλει μια συστράτευση σε όλα τα επίπεδα και της πολιτικής ζωής αλλά και της δημόσιας διοίκησης».
«Η ευθύνη για εμάς είναι δεδομένη και την αναλαμβάνουμε ακέραια» υπογράμμισε, μιλώντας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα. «Έχουμε ευθύνη, διότι το σύστημα αυτό δεν ολοκληρώθηκε, όπως όφειλε να έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε ευθύνη επίσης, διότι αυτή η χαλαρή εργασιακή κουλτούρα εντός του ΟΣΕ δεν πολεμήθηκε στη ρίζα της. Αυτές είναι δικές μας ευθύνες, τις αναλαμβάνουμε στο ακέραιο και θα συγκρουστούμε με οποιονδήποτε στέκεται απέναντι σε αυτές τις αναγκαίες αλλαγές» δήλωσε ο υπουργός.
Αναφορικά με την σφοδρή κριτική προς τον πρωθυπουργό για την απάντησή του σε ερώτημα που του έθεσε επιζήσασα του δυστυχήματος, μέσω του δημοσιογράφου κ Θεοδωράκη στην προχθεσινή του συνέντευξη, ο κ. Σκέρτσος σχολίασε ότι αυτού του είδους η κριτική προέρχεται από ένα κόμμα «το οποίο δηλώνει αλάνθαστο, δεν έχει αναγνωρίσει κανένα λάθος στη διακυβέρνηση του, παρότι ηττήθηκε πολιτικά η πρόταση διακυβέρνησης και τα αποτελέσματα που έφερε το 2015-2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει φέρει καμία αλλαγή στην ηγετική του ομάδα, επανέρχεται αυτή τη στιγμή μετά από τέσσερα χρόνια και εισηγείται στον ελληνικό λαό την ίδια και απαράλλακτη ομάδα, τα ίδια και απαράλλακτα μυαλά με τον κ. Πολάκη, τον οποίο έχουν επαναφέρει, αλλά και τις ίδιες ιδέες για να αλλάξουν την Ελλάδα, ενώ αυτό καταψηφίστηκε». «Ο κ. Μητσοτάκης αν έχει δείξει κάτι, είναι ότι είναι ένας έντιμος πολιτικός ηγέτης, ο οποίος όποτε γίνεται λάθος το αναγνωρίζει με ειλικρίνεια και με θάρρος, παίρνει την ευθύνη και λέει ότι εγώ αυτό το λάθος θα το διορθώσω, θα το αλλάξω αυτό. Νομίζω ότι στη σύγχρονη πολιτική ιστορία δεν το έχουμε δει σε άλλον πολιτικό ηγέτη. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι μια κριτική εντελώς άτοπη και υποκριτική, διότι έρχεται από έναν πολιτικό φορέα που δεν έχει κάνει τη δική του αυτοκριτική» συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.
Σχετικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε επιγραμματικά «και τα fake news έχουν τα όριά τους». Ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση, τονίζοντας πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό, είναι φυσικό μονοπώλιο και ανήκει σε εταιρίες του κράτους που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υποδομών, ενώ αυτό το οποίο ψηφίστηκε είναι «άλλη μία σύγκρουση με μια κακή όψη του ελληνικού κράτους που αφήνει αρρύθμιστη τη λειτουργία των δημόσιων φορέων, των δημοτικών οργανισμών που διαχειρίζονται το νερό σε όλη την Ελλάδα».
«Όλα τα υπόλοιπα είναι ιδεοληψίες και λυπάμαι πάρα πολύ, διότι παίζουν με ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα. Το νερό είναι το πιο ιερό δημόσιο αγαθό και το μόνο το οποίο γίνεται εδώ είναι να θέσουμε κανόνες για να εποπτεύεται και να ελέγχεται καλύτερα η παροχή του νερού από τους δημόσιους οργανισμούς» ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.
Ερωτηθείς εάν η ΝΔ θα μπορέσει να επανέλθει στο στόχο της αυτοδυναμίας, μετά τις απώλειες που καταγράφονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Υπουργός τόνισε ότι χρειάζεται μια «πάρα πολύ ψύχραιμη αποτίμηση των προτάσεων διακυβέρνησης που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι» και η ανάδειξη μιας ισχυρής αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης με πνεύμα συνεργασιών. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολιτικός που κάνει ανοίγματα πέραν των στενών ορίων της κυβέρνησης και του κόμματος» είπε καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας.