Διεθνή

Γιατί το Tik Tok είναι «απαγορευμένο» στη Δύση για κυβερνήσεις, υπουργούς και αξιωματούχους

Την ώρα που η δημοφιλής εφαρμογή του TikTok κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, σκαρφαλώνοντας στην  κορφή των  μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν μικροί και μεγάλοι, εντείνεται η ανησυχία για την ασφάλεια, σε σχέση με την δυνατότητα πρόσβασής της σε δεδομένα του χρήστη.

Η μία μετά την άλλη χώρες της Δύσης, θεωρούν την εφαρμογή ως όπλο στα χέρια της Κίνας που μπορεί να απειλήσει την εθνική ασφάλεια.

Μιλώντας σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεόραση του Mega, αποκάλυψε ότι και ο ίδιος έχει απαγορεύσει στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου να έχουν στα κινητά τους την εφαρμογή. Όπως είπε, ούτε ο ίδιος έχει την εφαρμογή στο κινητό του.

«Ξέρετε, το TikTok είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Γεννά και πολλά ερωτηματικά, διότι είναι ένας αλγόριθμος ο οποίος αναπτύχθηκε στην Κίνα και πρέπει να είμαστε γενικά προσεκτικοί ως δημόσια πρόσωπα πώς αξιοποιούμε τέτοια εργαλεία. Παραδείγματος χάρη, εγώ στο δικό μου κινητό δεν έχω την εφαρμογή του TikTok και έχω απαγορεύσει και σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να την έχουν», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-crulzg4zqnuh)

Από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι με την πλατφόρμα αυτή, η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών στον κόσμο ολόκληρο ήταν οι ΗΠΑ. Το TikTok «δαιμονοποιείται» όχι μόνο από την Ουάσινγκτον για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά και άλλες δυνάμεις της Δύσης.

«Εις το πυρ το εξώτερον» και από την Κομισιόν

Στις 23 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να βάλει τέλος στη χρήση του TikTok στα κινητά τηλέφωνα που είναι εγγεγραμμένα στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής. Η απόφαση για την απαγόρευση του TikTok αφορά τόσο τα υπηρεσιακά τηλέφωνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στη σχετική υπηρεσία.

Το μέτρο, που λαμβάνεται με απόφαση του συμβουλίου Εσωτερικής Διοίκησης της Κομισιόν, αποσκοπεί στην προστασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κατά της κυβερνοασφάλειας, που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του υπηρεσιακού περιβάλλοντός της, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολούθησε η Βρετανία και η Ολλανδία

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση των Βρυξελλών ακολούθησε η κυβέρνηση του Λονδίνου. Η Βρετανία απαγόρευσε την εφαρμογή στις κυβερνητικές συσκευές ενώ σήμερα το ίδιο έπραξε και η Ολλανδία.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ολλανδία δεν θα επιτρέπεται σε λίγο καιρό να χρησιμοποιούν την κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα βίντεο TikTok στα επαγγελματικά τους τηλέφωνα», ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εσωτερικών, ακολουθώντας αντίστοιχες αποφάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το ολλανδικό υπουργείο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αποθαρρύνει τη χρήση σε τηλέφωνα που διανέμει η κυβέρνηση όλων των εφαρμογών από «χώρες με επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα που έχει στόχο την Ολλανδία ή τα ολλανδικά συμφέροντα».

Τέλος για τους Βέλγους κυβερνητικούς το TikTok

Λίγες ημέρες νωρίτερα, και το Βέλγιο απαγόρευσε το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρία ByteDance, από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στην Ιταλία, η αρχή ανταγωνισμού της χώρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος του TikTok, με την υποψία ότι δεν εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες ελέγχου για «επικίνδυνα περιεχόμενα που προτρέπουν την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές».

Η έρευνα της ιταλικής αρχής ανταγωνισμού στοχοθετεί την ιρλανδική εταιρία TikTok Technology Limited, που είναι υπεύθυνη για τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως και την αγγλική και την ιταλική εταιρία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση. Η ιταλική έδρα του TikTok αποτέλεσε σήμερα αντικείμενο έρευνας από την αρχή αυτή με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας.

Δημοφιλέστερα

To Top