Διεθνή

Στη δίνη του εμφυλίου το Σουδάν: Αεροπορικές επιδρομές στο Χαρτούμ – Αναφορές για νεκρούς

Ένα ακόμη επεισόδιο σε μια ιστορία εμφύλιες συγκρούσεων και αστάθειας που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες εκτυλίσσεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Σουδάν.

Άνδρες των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) μάχονται με μονάδες του στρατού στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα της χώρας, και άλλες πόλεις.

Από το πρωί στο Χαρτούμ ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις.

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους , δεν είναι όμως σαφές αν υπάρχουν νεκροί από την πλευρά των ενόπλων.

Οι δυνάμεις των RSF ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο και το αεροδρόμιο του πρωτεύουσας, στο οποίο έχουν ανασταλεί οι πτήσεις, όπως και άλλων δύο αεροδρομίων στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Σουδάν.

Αντίθετα, οι ένοπλες δυνάμεις λένε ότι κατέστρεψαν δύο βάσεις των RSF. Η Πολεμική Αεροπορία του Σούδαν διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων της RSF, όπως ανέφερε ο στρατός. Πλάνα τηλεοπτικού σταθμού παρουσίασαν ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει στον ουρανό της πρωτεύουσας Χαρτούμ, χωρίς το Reuters να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το αναφερόμενο τηλεοπτικό υλικό.

Μάχες διεξάγονται και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης του Σουδάν, όπως είπε σε μία σύντομη εμφάνισή του παρουσιαστής της τηλεόρασης, καθώς οι RSF συγκρούονται με τις δυνάμεις του στρατού. Σύμφωνα με μία μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters, πυροβολισμοί ακούγονταν στο ευρύτερο περιβάλλον των εγκαταστάσεων της τηλεόρασης.

Γιατί ξέσπασαν τα επεισόδια

Από το πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021 το Σουδάν κυβερνά συμβούλιο στρατηγών, με πραξικόπημα το οποίο ανέτρεψε την μεικτή κυβέρνηση πολιτικών και στρατιωτικών που κυβερνούσε από το 2019 και την εκδίωξη του προέδρου Αλ Μπασίρ.

Πρόεδρος της χώρας ουσιαστικά είναι ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Αντίπαλος τους είναι ο υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και αρχηγός των RSF, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμέντι.

Οι δύο τους, αναφέρει το BBC, έχουν διαφορετική θέση για το πού πηγαίνει η χώρα και για την μετάβαση σε εκλεγμένες κυβερνήσεις. Κύρια εστία διαφωνίας τους είναι αν η δύναμη των RSF που φτάνει τους 10.000 εμπειροπόλεμους άνδρες θα ενταχθεί στον τακτικό στρατό.

Δημοφιλέστερα

To Top