Οικονομία

Χριστίνα Τζερεμέ (Paynest): Τι φέρνει για τους εργαζόμενους η πρώτη πλατφόρμα financial wellbeing στην Ελλάδα

Για έναν εργαζόμενο με μέσο ακαθάριστο ετήσιο μισθό 25.000 ευρώ, ο εργοδότης μπορεί να αναμένει να πληρώσει ένα εκτιμώμενο κόστος άνω των 8.000 ευρώ για την αντικατάστασή του.

Εάν, μάλιστα, πρόκειται για υπάλληλο στον τομέα εξυπηρέτησης πελατών, τότε ο… λογαριασμός για την επιλογή, την υποδοχή, την εκπαίδευση και εντέλει on boarding ανεβαίνει κατακόρυφα. Αυτό -σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τάση που θέλει τους εργαζόμενους να επιλέγουν εργοδότη και όχι το αντίστροφο- φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη εξασφάλισης της οικονομικής ευημερίας του προσωπικού μιας επιχείρησης. «Στις ημέρες μας βλέπουμε έντονα φαινόμενα, όπως το ‘war for talent’ ή το ‘great resignation’».

Οι πιο πρωτοπόροι εργοδότες ψάχνουν τρόπους να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό και να προσφέρουν ουσιαστικά προνόμια πέραν του μισθού, προκειμένου να προσελκύσουν ταλέντα και να διατηρήσουν ένα χαρούμενο και παραγωγικό εργατικό δυναμικό. Ο επαγγελματικός χώρος γίνεται διαρκώς πιο ευέλικτος, με καινοτόμες και υβριδικές λύσεις – και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς», τονίζει η Χριστίνα Τζερεμέ, συνιδρύτρια και επικεφαλής Business Development της Paynest, της πρώτης πλατφόρμας financial wellbeing στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, η Paynest δημιουργήθηκε με στόχο να βοηθήσει τους εργαζομένους να μειώσουν το οικονομικό τους άγχος μέσα στον μήνα, να αποφύγουν ακριβές λύσεις δανεισμού και ταυτόχρονα να μάθουν τρόπους για σωστότερη οικονομική διαχείριση. «Με βάση την έρευνά μας, 6 στους 10 Ελληνες είναι οικονομικά αναλφάβητοι και το 40% αδυνατεί να στηρίξει μια έκτακτη ανάγκη, καθώς έχει πολύ χαμηλές αποταμιεύσεις και ζει από μισθό σε μισθό. Για όλους τους παραπάνω λόγους δημιουργήσαμε την Paynest», εξηγεί χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το όνομα προέκυψε από τον συνδυασμό των λέξεων «πληρωμή» («Pay») και «φωλιά» («nest»), καθώς οι χρήστες της Paynest καταφεύγουν σε αυτή για να βρουν την οικονομική ασφάλεια και στήριξη που αναζητούν. «H Paynest ξεχωρίζει, καθώς συνδυάζει με σωστό και αρμονικό τρόπο δύο υπηρεσίες: την ευέλικτη πρόσβαση στον μισθό, αλλά και την οικονομική εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει ανταγωνιστική εταιρεία που να προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες», προσθέτει η Χριστίνα.

Πώς λειτουργεί

Η αξιοποίηση της πλατφόρμας της Paynest είναι επί της ουσίας ένα εργασιακό όφελος που προσφέρεται από τους εργοδότες στους εργαζόμενους. Μόλις ο εργοδότης συνεργαστεί με την Paynest, η πλατφόρμα γίνεται άμεσα διαθέσιμη στους εργαζομένους του. Καθένας από αυτούς μπορεί να κατεβάσει το app και πλέον από το κινητό του να κάνει χρήση όλων των προνομίων που έχουν στόχο την οικονομική του ευεξία και τη μείωση του καθημερινού οικονομικού άγχους. Πρακτικά, η Paynest δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να λαμβάνουν μέρος του μισθού για τον οποίο έχουν εργαστεί με απλό, γρήγορο και διαφανή τρόπο. Επιπλέον, τους βοηθά να βελτιώσουν τον οικονομικό τους αλφαβητισμό και να λάβουν προσωποποιημένη στήριξη για θέματα οικονομικής διαχείρισης, μέσω μιας ομάδας financial coaches που είναι διαθέσιμοι στην πλατφόρμα. Τέλος, η Paynest διαθέτει μια βιβλιοθήκη με υλικό οικονομικής καθοδήγησης γραμμένο σε απλή γλώσσα.

Η σύνδεση με Πορτογαλία
«Η ιδρυτική ομάδα της Paynest έχει ελληνικό και πορτογαλικό DNA. Με τον συνιδρυτή και CEO Νούνο Περέιρα γνωριστήκαμε μέσα στο startup οικοσύστημα και συνεργαστήκαμε για την Paynest, καθώς μοιραζόμασταν το πάθος να προσφέρουμε οικονομική ελευθερία και ευελιξία στους Ελληνες και Πορτογάλους εργαζόμενους», αναφέρει η Χριστίνα, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία έχει πολύ κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον οικονομικό αναλφαβητισμό και την αδυναμία λήψης αποφάσεων γύρω από τη σωστή οικονομική διαχείριση. «Οπως αναμέναμε, η ανάγκη για την υπηρεσία ήδη φαίνεται να είναι πολύ μεγάλη και στις δύο αγορές. Στόχος της Paynest είναι να αναπτυχθεί σε Πορτογαλία και Ελλάδα, αλλά και να επεκταθεί σε νέες γεωγραφικές περιοχές, προσφέροντας και άλλες υπηρεσίες και δημιουργώντας μακροχρόνιες συνεργασίες με πρωτοπόρους οργανισμούς και επιχειρήσεις», συνεχίζει.

Το εγχώριο οικοσύστημα
Σύμφωνα με την συνιδρύτρια της Paynest, η Ελλάδα έχει απασχολήσει έντονα το τελευταίο διάστημα τα διεθνή και εγχώρια Μέσα με τα ηχηρά deals εξαγοράς ελληνικών εταιρειών από τραπεζικούς κολοσσούς του εξωτερικού. «Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς φαίνεται να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από διεθνή ιδρύματα για παροχή fintech υπηρεσιών και δραστηριοποίησης στη χώρα μας», διαμηνύει η ίδια, υπογραμμίζοντας πως σε ό,τι αφορά την εγχώρια νεοφυή επιχειρηματικότητα παρατηρούνται πολλές πρωτοβουλίες και καινοτόμα εγχειρήματα που βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά έχουν πολλές προοπτικές ανάπτυξης. «Η Paynest έχει παρουσία στο fintech οικοσύστημα της Ελλάδας που έχει πολλά να δείξει στο μέλλον και χαιρόμαστε για την έντονη κινητικότητα που προβλέπεται να συνεχιστεί, δεδομένου του έντονου ρυθμού ανάπτυξης του κλάδου και σε παγκόσμιο επίπεδο», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY

Δημοφιλέστερα

To Top