Ελλάδα

Το χρηματιστήριο των ακινήτων: Άρχισε η πτώση διεθνώς – Αντέχει η Ελλάδα

«Η “Μονόπολη” της γης δεν είναι μόνο “Μονόπολη”, αλλά με διαφορά η μεγαλύτερη από όλες τις “Μονοπόλεις”. Είναι μια ατελείωτη “Mονόπολη” και είναι η μητέρα όλων των άλλων μορφών της “Μονόπολης”». Με αυτά τα λόγια, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ επιχειρούσε να εξηγήσει στο ευρύ κοινό, παραλληλίζοντας την αγορά γης με το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι, την αξία της αγοράς ακινήτων σε κάθε τομέα της οικονομικής ζωής. Αν στο μέλλον ο κόσμος το κατανοούσε αυτό, θα ερχόταν μια μέρα στην οποία θα έπρεπε να καταλάβει ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Οπως ακριβώς συμβαίνει και στη «Μονόπολη».

Αυτές τις μέρες, στις αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου το θέμα συζήτησης είναι και πάλι η αγορά ακινήτων. Και το κυρίαρχο ερώτημα είναι το αν μπορεί ένα ξαφνικό κραχ σε αυτόν τον κλάδο να συμπαρασύρει τον πλανήτη σε μια νέα κρίση, όπως έγινε το 2008. Οι πρώτες ρωγμές, λένε οι αναλυτές, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στους τοίχους της αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων, χωρίς όμως να επηρεάζουν άμεσα και τον τομέα των στεγαστικών ακινήτων.


AKINITA

Στην Ελλάδα, τώρα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς συντηρείται ένα κλίμα ευφορίας σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων. Και αυτό αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων που συντηρούν το θετικό κλίμα, κάτι που καταδεικνύεται αφενός από τις προετοιμασίες πολλών εταιρειών να διαβούν το κατώφλι του Χρηματιστηρίου και αφετέρου από τη συνεχιζόμενη όρεξη για εξαγορές ακινήτων, του αναπτυσσόμενου τουριστικού ρεύματος και των Golden Visa. Ακόμη, η χώρα μας αποτελεί πόλο έλξης ως η κοντινότερη της Ασίας στην Ευρώπη για αγοραστές από την Κίνα και τελευταία και από την Ινδία.

Μπορούν αυτές οι ρωγμές να οδηγήσουν τον κλάδο σε κατάρρευση; Γιατί ανησυχούν φορείς και αναλυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη; Και γιατί στην Ελλάδα το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό;

«Ρωγμές» στους ουρανοξύστες

Αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι ήταν το 2008. Τότε, η κρίση των ενυπόθηκων δανείων υποδαύλισε τη στεγαστική πίστη, έφερε κραχ στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και λειτούργησε σαν βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών και εν συνεχεία των οικονομιών. Σήμερα, είναι οι τράπεζες που απειλούν την ευστάθεια του κλάδου του real estate.

Ναι, στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνε δύο τρίμηνα τώρα που η στεγαστική πίστη «ρετάρει», αλλά δεν είναι αυτό το κομμάτι για το οποίο ανησυχούν οι αναλυτές ότι μας δείχνει πως ο κύκλος έχει ξεκινήσει. Το κομμάτι της ανησυχίας, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τη Γηραιά Ηπειρο (και για άλλες περιοχές του κόσμου, φυσικά), είναι αυτό του λεγόμενου εμπορικού real estate. Και ακόμα πιο συγκεκριμένα, για τα πανάκριβα, υπερπολυτελή ακίνητα που στεγάζουν (ή ανήκουν σε) τραπεζικούς κολοσσούς.

Το κακό σενάριο, εξηγούν αναλυτές, θέλει τα πολυτελή επαγγελματικά ακίνητα και δη αυτά που χρησιμοποιούνται από μεγάλους τραπεζικούς ομίλους να βρίσκονται υπό πίεση. Ακριβώς επειδή ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται υπό πίεση αυτό το διάστημα (μετά τις καταρρεύσεις τραπεζών όπως η SVB στις ΗΠΑ και η κρίση στην Credit Suisse και την Deutsche Bank στην Ευρώπη), τα συγκεκριμένα ακίνητα (ουρανοξύστες, συγκροτήματα κτιρίων κ.ά.), τα οποία είναι ήδη υπερτιμολογημένα, βαρύνονται με δανεισμό.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το πώς θα χρηματοδοτηθεί ο δανεισμός τους, όταν η δυναμική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν θα επαρκεί. Οχι τυχαία, σε αυτό, δηλαδή στο κομμάτι της εμπορικής πίστης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα γραφεία τραπεζικών ομίλων στην Ευρώπη, αναφέρεται πρόσφατη έκθεση πιστωτικού κινδύνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT). Η ΕΚΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η τραπεζική ανησυχία στο κομμάτι του εμπορικού real estate, αρχής γενομένης από τα προανεφερθέντα ακίνητα.

Η Τράπεζα λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι τα εμπορικής χρήσης ακίνητα υπέφεραν από την εποχή της πανδημίας, η οποία ουσιαστικά τα… έβγαλε άχρηστα όσο τροφοδοτούνταν τάσεις, όπως η εργασία από το σπίτι, η μειωμένη ζήτηση για γραφεία, τα αυξημένα κόστη συντήρησης και λειτουργίας (δεδομένης και της ενεργειακής κρίσης και ανασφάλειας) και, κυρίως, το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Δημοφιλέστερα

To Top