Καθήκοντα γενικού επιτρόπου Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων ανέλαβε ο μέχρι σήμερα επίτροπος Ιωάννης Συμεωνίδης, ο οποίος θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή το έτος 2026.
Ο νέος επίτροπος Επικρατείας κ. Συμεωνίδης είναι παράλληλα και καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο.
Ο κ. Συμεωνίδης διαδέχθηκε τον γενικό επίτροπο Επικρατείας των τακτικών Δ.Δ. Δημήτριο Κωστάκη (18/3/2019 -17/03/2023).
Η θητεία στη θέση του γενικού επιτρόπου Επικρατείας των τακτικών Δ.Δ. είναι τετραετής, αλλά ο κ. Συμεωνίδης θα αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2026, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου προβλεπομένου ορίου ηλικίας, δηλαδή πριν συμπληρωθεί η τετραετία.
Σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την πλήρωση της θέσης του γενικού επιτρόπου Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, εκδόθηκε την 19η Απριλίου 2023, μετά από σχετική πράξη του υπουργικού συμβουλίου (18.4.2023). Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ, τεύχος Γ΄).
Ποιος είναι ο Ιωάννης Συμεωνίδης
Μετά το πέρας των σπουδών του στο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, εισήχθη το έτος 1977 στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βραβεύθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών με ιδιαίτερο τιμητικό τίτλο και έλαβε το πτυχίο του το έτος 1982 με βαθμό «λίαν καλώς».
Ολοκληρώνοντας την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, φοίτησε επί δύο έτη στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Δημοσίου Δικαίου (Νομικής Θεσσαλονίκης) με επιλογή ως κυρίου μαθήματος του Διοικητικού Δικαίου. Έλαβε στο μάθημα αυτό τον ανώτατο βαθμό «10» και το σχετικό δίπλωμα με το γενικό βαθμό «Άριστα».
Ακολούθως ανέλαβε την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα «Η φύση των πράξεων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα» και επιβλέποντα καθηγητή τον Α. Τάχο. Η διατριβή εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 1991 με το βαθμό «Άριστα».
Το καλοκαίρι του 1984 έλαβε υποτροφία από το Institut Universitaire International του Λουξεμβούργου, όπου παρακολούθησε σεμινάριο Ευρωπαϊκού Δικαίου. Το ίδιο έτος απέκτησε την άδεια άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, το οποίο άσκησε έως 30.4.1986.
Η δικαστική διαδρομή
Το έτος 1986 εισήλθε, μετά από διαγωνισμό, στο σώμα των λειτουργών της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Από 16.8.2002 κατέχει το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου στο Διοικητικό Δικαστήριο της Κοζάνης, όπου υπηρέτησε επί ένα έτος.
Το έτος 2009 προήχθη στο βαθμό του Εφέτη Διοικητικών Δικαστηρίων και υπηρετεί στο Διοικητικό Εφετείο της Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχε σε συλλογικά διοικητικά όργανα (επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών, Υπηρεσιακό Συμβούλιο Οργανισμού Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, επιτροπή διενέργειας διαγωνισμού προμήθειας λογισμικού και δικτύου για τη μηχανοργάνωση του δικαστηρίου), χρημάτισε επί σειρά ετών υπεύθυνος του γραφείου έρευνας και νομολογίας του Διοικητικού Δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης, εκλέχθηκε μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησής του, υπήρξε μέλος της Εφετειακής Επιτροπής της περιφέρειας του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και το 2005 εκλέχθηκε πρώτος (με 320 ψήφους), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, όπου παρέμεινε επί διετία με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ένωσης. Από το 2014 αποτελεί τακτικό μέλος της ομάδας εργασίας για την ποιότητα της δικαιοσύνης (CEPEJ-GT-QUAL), οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η πανεπιστημιακή δραστηριότητα