Και είναι στα χέρια των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την αντιπρόεδρο και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, καθώς τον ερχόμενο Οκτώβριο (4.10.2023) θα συζητηθεί η προσφυγή κατοίκων της Ραφήνας με την οποία προσβάλλουν την οριοθέτηση του επίμαχου ρέματος, ως ευθέως αντίθετης στο Ευρωπαϊκό και εθνικό περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο.
Όπως αναφέρει η Κίνηση σε ανακοίνωσή της «οι μπουλντόζες της αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ εισέβαλαν στην κοίτη του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας και αποψίλωσαν την περιοχή της εκβολής στο πλαίσιο του έργου διευθέτησής του με φορέα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».
Τι υποστηρίζει ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου
Αντίθετα, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «ξεκίνησε το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο στην Αττική και η ένταξη στην κοινωνική ζωή της πόλης της διευθέτησης του μεγάλου ρέματος Ραφήνας, με δημιουργία παράδειγμα του ποδηλατόδρομου και πεζόδρομο και ζωνών φύτευσης».
Παράλληλα, ο δήμαρχος που εκπροσωπεί το σύνολο των κατοίκων της Ραφήνας, στην ανάρτησή του επισημαίνει ότι δεν θα περάσει η πολίτικη όσων αντιδρούν στο επίμαχο έργο γιατί αφενός «είναι λίγοι» και αφετέρου «θέλουν σε ανασφάλεια του πολίτες».
Όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Μπουρνούς το ρέμα της Ραφήνας το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Πολιτεία με Προεδρικό Διάταγμα ως «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος», θα μετατραπεί σε «ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο» ενώ θα γίνει και «φύτευση». Και όλα αυτά, ανεξάρτητα από την οικολογική καταστροφή που έρχεται σε ένα από τα ελάχιστα οικοσυστήματα που υπάρχουν στην Αττική, ενώ αόριστα επικαλείται ότι την οικολογική καταστροφή του ρέματος την επιθυμεί η «συντριπτική πλειοψηφία» των κατοίκων της Ραφήνας, χωρίς να θεμελιώνει την πρόθεση των πολιτών από κάποια στοιχεία.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου υπογραμμίζει στην ανάρτησή τους: «Αυτοί που θέλουν σε ανασφάλεια τους πολίτες δεν θα περάσουν την πολιτική τους, γιατί είναι απλώς λίγοι, μπροστά στην συντριπτική πλειοψηφία που θέλει τη διευθέτηση του ποταμού της πόλης».
Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι ο Ευάγγελος Μπουρνούς κατά την θητεία του δεν έχει επιδείξει οικολογικές ευαισθησίες, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες στην Εισαγγελία και στο Δασαρχείο Πεντέλης για αυθαίρετες και παράνομε υλοτομήσεις.
Για οικολογική βλάβη μιλούν οι κάτοικοι
Πέρα από τη δράση του Ευάγγελου Μπουρνούς, η Κίνηση, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι εργασίες στην τσιμεντοποίησης του ρέματος άρχισαν «εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου και τα πουλιά φεύγουν πανικόβλητα από τις φωλιές τους, τα αυγά, τα νεογνά και οι φωλιές καταστρέφονται». Κι αυτό, «παρότι η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (2009/147) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών».
Έτσι, συνεχίζει η Κίνηση, «η ζημιογόνος επέμβαση στην κοίτη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πράξη αλλά επιπλέον είναι και παράνομη, αλλά και το έργο εκτελείται σε περιοχή που έχει καταγραφεί το αττικόψαρο, ενδημικό προστατευόμενο είδος».