Όπως αναφέρει το CNN, επικαλούμενη την ανακοίνωση της «Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης» (ABF), η 28χρονη γυναίκα, η οποία έφτασε από το Λος Άντζελες με πτήση στο Σίδνεϊ την Κυριακή, δεν είχε άδεια οπλοκατοχής εισαγωγής όπλου.
Η Αυστραλία διαθέτει από τους πιο σκληρούς κανόνες στον κόσμο σχετικά με το θέμα της οπλοκατοχής και γενικά θεωρείται παράνομη η εισαγωγή πυροβόλων όπλων χωρίς προέγκριση. Η μέγιστη ποινή φυλάκισης για το αδίκημα αυτό μπορεί να φθάσει τα 10 χρόνια.
Η 28χρονη Αμερικανίδα, η οποία δεν κατονομάστηκε, εμφανίστηκε χθες ενώπιον τοπικού δικαστηρίου και αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, όπως σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.
Το καθεστώς της βίζας της, όπως και ο χρόνος παραμονής της στην Αυστραλία εξαρτώνται πλέον από τη Δικαιοσύνη. Ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου, θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη χώρα, επισημαίνουν οι αρχές της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης (ABF).
Η χώρα θεωρείται συχνά ως υπόδειγμα για το πώς ο αποφασιστικός έλεγχος των όπλων μπορεί να επιτύχει τη μείωση των θανάτων από πυροβόλα όπλα.
Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία εφάρμοσε σαρωτικά μέτρα ελέγχου των όπλων, μετά τη δολοφονία 35 ατόμων στο Πορτ Άρθουρ της Τασμανίας από ένοπλο άνδρα τον Απρίλιο του 1996.
Τα πιστόλια ταχείας βολής και τα κυνηγετικά όπλα έχουν απαγορευτεί, ενώ η άδεια οπλοκατοχής έγινε αυστηρότερη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην Αυστραλία, αντιστοιχούν περίπου 14 όπλα ανά 100 κατοίκους, ενώ στις ΗΠΑ 120 όπλα ανά 100 άτομα.
Η ένοπλη βία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα πυροβόλα όπλα υπερτερούν αριθμητικά των ανθρώπων.
Ο διοικητής της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης (ABF), Τζάστιν Μπάθερστ έπλεξε το εγκώμιο στις αρχές που εντόπισαν το «χρυσό όπλο» της Αμερικανίδας εξαίροντας την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας ανίχνευσης τουφεκιών και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων που μπορεί να μεταφέρουν στις αποσκευές τους οι επιβάτες.