Πολιτική

Δένδιας: Πυξίδα της ελληνικής υποψηφιότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο διάλογος

Με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με έμβλημα την ελιά και το κλαδί της και με πυξίδα τον διάλογο, τη διπλωματία και τη δημοκρατία, παρουσιάστηκε απόψε η υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στόχος της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι η ενίσχυση των προσπαθειών του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης, διαμήνυσε με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών. Επιδίωξη, καταρχήν, αυτονόητη, προσέθεσε, αλλά όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο έχει αποδειχθεί η επίτευξή της, σημειώνοντας ότι τη θύμισε με τον πιο σκληρό τρόπο η περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μάλιστα, θέλησε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα, ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ, αποτελεί σταθερό και θερμό υποστηρικτή των αρχών και αξιών του και έστειλε το μήνυμα πως, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συνεργαστεί με όλα τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών και θα εργαστεί για την προάσπιση του συστήματος συλλογικής ασφάλειας που καθιέρωσε ο Χάρτης του ΟΗΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απαγόρευση χρήσης ή την απειλή χρήσης βίας».

Αναφερθείς στον συμβολισμό του χώρου που επιλέχθηκε να διεξαχθεί η εκδήλωση, είπε ότι πραγματοποιείται σε μια εμβληματική τοποθεσία, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, σε ένα χώρο ο οποίος αναδεικνύει με τον πιο περήφανο τρόπο την οικουμενικότητα των μηνυμάτων της αρχαίας Ελλάδας. «Το μουσείο το οποίο μας φιλοξενεί απόψε αποτελεί σύμβολο του σύγχρονου δυναμισμού μας και των επιτευγμάτων της σημερινής Ελλάδας. Φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα» σημείωσε και εξέφρασε τη βαθιά ελπίδα να ενωθούν σύντομα με αυτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με αυτά που βρίσκονται στη Βιέννη και σε άλλες πόλεις.


akropoli-dendias__1_


akropoli-dendias__2_

Εν συνεχεία, επεξήγησε τις τρεις λέξεις που αρχίζουν με το γράμμα δέλτα, «με μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον κόσμο» και θα αποτελέσουν την πυξίδα της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Πρώτον, διάλογος είναι η ανταλλαγή εύλογων επιχειρημάτων. Σύμφωνα με τον Σωκράτη, ο διάλογος είναι ο δρόμος προς την αλήθεια και την πραγματική γνώση. Η δεύτερη λέξη είναι η Διπλωματία. Η ρίζα της λέξης περιέχει τον αριθμό δύο. Η διπλωματία βασίζεται στον διάλογο. Ως λαοί και ως έθνη, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να καταλήξουμε σε λύσεις. Η τρίτη λέξη είναι η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία γεννήθηκε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, στην Αθήνα. Σημαίνει κυριολεκτικά “κράτος του δήμου”. Η δημοκρατία βασίζεται επίσης στον διάλογο, στην ανοιχτή ανταλλαγή επιχειρημάτων στην “Αγορά”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρθηκε στον συμβολισμό της ελιάς και του κλαδιού της που αποτελούν το έμβλημα της ελληνικής υποψηφιότητας. Συμβολίζει την ειρήνη και τη σοφία και είναι το μυθικό δώρο της Θεάς Αθηνάς στην πόλη των Αθηνών και έγινε το σύμβολο της Ολυμπιακής εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των αρχαίων αγώνων, όταν σταματούσαν όλες οι εχθροπραξίες, επισήμανε.


akropoli-dendias__3_


akropoli-dendias__4_

Δημοφιλέστερα

To Top