Πολιτική

Ιταλία: «Εξαιρετικές οι σχέσεις Ιταλίας-Ελλάδας σε όλους τους τομείς», δήλωσε η πρέσβης Ελένη Σουρανή

Μεγάλη συνέντευξη στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa παραχώρησε η πρέσβης της Αθήνας στη Ρώμη, Ελένη Σουρανή, με αναφορά στη στενή συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας.

«Οι σχέσεις των χωρών μας είναι εξαιρετικές. Βασίζονται σε βαθιά ριζωμένους δεσμούς που αντανακλώνται στη στενή συνεργασία και τις συνεχείς επαφές μας όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο του συνόλου της κοινωνίας», δήλωσε η πρέσβης.

Με αναφορά, δε, στη συνεχή και βαθιά συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, τόνισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη χώρα που απάντησε στην έκκληση της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα ήταν η Ιταλία, με την επιστροφή του θραύσματος Fagan από μέρους του Μουσείου Salinas της Σικελίας στη ζωφόρο του Παρθενώνα».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές, η κ. Σουρανή σημείωσε ότι «η Ιταλία αποτελεί κυρίαρχο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας και υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις και από τις δυο πλευρές, με διαρκές ενδιαφέρον για ενίσχυσή τους», αφού «οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών, το 2022, ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ».

Αναφορικά με τη Μεσόγειο και την ανάγκη ενίσχυσης του κλίματος ειρήνης και σταθερότητας, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία δήλωσε στο πρακτορείο Ansa: «Ως μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και εργαζόμαστε σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο προς εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων. Κοινή είναι και η προσέγγιση στη Μεσόγειο ως θάλασσα ευκαιριών, στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, με δυνατότητες ανάπτυξης και συνεργασίας, βασιζόμενες στο διεθνές δίκαιο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τη σημασία της Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με ενεργό ρόλο της Ιταλίας και της Ελλάδας προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Τέλος, για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, κύριο θέμα που απασχολεί και τις δύο χώρες, η κ. Σουρανή υπογράμμισε: «Ο τομέας της μετανάστευσης είναι από τους σημαντικότερους στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασίζεται στην εμπιστοσύνη που υφίσταται σε επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και στην αμοιβαία κατανόηση και συναντίληψη σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο σύνολό της και τις απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε. Ελλάδα και Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών συνόρων. Υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις για βιώσιμη ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της μετανάστευσης: Πρώτον, ένας αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και δεύτερον, ο δίκαιος καταμερισμός των υποχρεώσεων των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά σύνορα. Συμμετέχουμε στις ομάδες MED5 και Friends of Frontex, που στοχεύουν στην προώθηση τις δύο αυτών αρχών σε όλη την Ευρώπη. Σε πολιτικό επίπεδο, Ελλάδα και Ιταλία αγωνίζονται έτσι ώστε οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ να μη μείνουν κενό γράμμα, αλλά να μετατραπούν σε κεντρικό πυλώνα της ευρωπαϊκής απάντησης στις σημερινές και μελλοντικές μεταναστευτικές προκλήσεις. Με αυτόν τον στόχο, άλλωστε, έχουν δεσμευθεί όλα τα κράτη-μέλη στο υψηλότερο επίπεδο, με τις Συνθήκες της ΕΕ. Η συνταγή του Δουβλίνου έχει αποτύχει. Αν επαναληφθεί στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα φέρει αναπόφευκτα το ίδιο αποτέλεσμα. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, τέλος, υπάρχει συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμός τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω σχημάτων συνεργασίας που δρουν στο πλαίσιο των θεσμών της ΕΕ».

Δημοφιλέστερα

To Top