Οι αρχές του Ισημερινού, χώρας αντιμέτωπης με κύμα βίας άνευ προηγουμένου που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών, κατέσχεσαν πάνω από 64 τόνους κοκαΐνης το διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου, ανακοίνωσε η αστυνομία χθες Τρίτη.
«Τον Απρίλιο, συνελήφθησαν 995 ύποπτοι για υποθέσεις ναρκωτικών», ενώ κατασχέθηκαν «18,5 τόνοι» ουσιών, δήλωσε στον Τύπο ο στρατηγός της αστυνομίας Πάμπλο Ραμίρες, διευθυντής της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών.
Συνολικά, έχουν κατασχεθεί 64,6 τόνοι ναρκωτικών μέχρι στιγμής φέτος κι έχουν συλληφθεί 4.099 ύποπτοι για διακίνηση, διευκρίνισε ο ανώτατος αξιωματικός.
Οι αρχές συμπεριλαμβάνουν όλα τα είδη ναρκωτικών (μαριχουάνα, κοκαΐνη κ.λπ.) στις κατασχέσεις που ανακοινώνουν. Πρόκειται πάντως κυρίως για ποσότητες κοκαΐνης.
Η πιο πρόσφατη κατάσχεση, σχεδόν δύο τόνων (1,9), έγινε όταν εντοπίστηκαν ναρκωτικά μέσα σε φορτίο με μπανάνες που επρόκειτο να μεταφερθεί από το λιμάνι της Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά) στη Σουηδία.
Κατά τις αρχές, κατασχέθηκαν πάνω από 200 τόνοι κοκαΐνης το 2022 και 210 τόνοι το 2021, χρονιά που σημειώθηκε ρεκόρ.
Στα παράλια του Ισημερινού στον Ειρηνικό Ωκεανό, η Γουαγιακίλ συγκαταλέγεται στις πόλεις που πλήττονται περισσότερο από τη διακίνηση ναρκωτικών και τη βία που συνδέεται μ’ αυτήν.
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι δολοφονήθηκαν εκεί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Το Σάββατο, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικό αγώνα στην τηλεόραση, σκοτώνοντας δέκα από αυτούς.
Την 11η Απριλίου, στην επαρχία Εσμεράλδας (βορειοδυτικά), περίπου τριάντα ένοπλοι άνοιξαν πυρ χωρίς να πουν ούτε λέξη εναντίον πολιτών, σκοτώνοντας εννιά. Σύμφωνα με τις αρχές, τα θύματα τελούσαν υπό την προστασία συμμορίας και δέχθηκαν επίθεση από μέλη αντίπαλης.
Στις φυλακές της χώρας της Λατινικής Αμερικής, συγκρούσεις μεταξύ εγκλείστων έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 420 ανθρώπους από το 2021. Έξω από αυτές, ο δείκτης ανθρωποκτονιών σχεδόν διπλασιάστηκε το 2022 από το 2021: πέρασε από τις 14 στις 25 ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τις αρχές.
Η έκρηξη της βίας εξώθησε την κυβέρνηση να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες και στις πόλεις που πλήττονται περισσότερο, ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές Σάντα Ελένα, Λος Ρίος και Εσμεράλδας, όπως και στις πόλεις Γουαγιακίλ, Ντουράν και Σαμποροντόν.
Η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο χαρακτηρίζει πλέον «τρομοκρατικές» οργανώσεις τις συμμορίες κακοποιών, κάτι που σημαίνει πως ο στρατός του Ισημερινού θα συμμετέχει πλέον σε επιχειρήσεις επιβολής του νόμου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ