Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο επικεφαλής του τμήματος του Guardian που ασχολείται με τις δωρεές των αναγνωστών, Μαρκ Ράις-Όξλεϊ γράφει για το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί το βρετανικό μέσο, σε περιόδους που η δημοσιογράφια βάλλεται.
Σε μια εποχή που η ελευθερία του Τύπου είναι «φτωχή», όπως τη χαρακτηρίζει, στο 70% των χωρών, η ελεύθερη δημοσιογραφία «κινδυνεύει να πεθάνει, αν την αφήσουμε στα χέρια επικίνδυνων ανθρώπων, όπως ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ».
Σε αυτό το πλαίσιο, «ποτέ δεν ήταν ευκολότερο για όλους μας να βοηθήσουμε», αναφέρει ο Όξλεϊ, καλώντας τους αναγνώτες «να εγγραφείτε, να συνεισφέρετε, να δωρίσετε ή να συνδράμετε με κάποιον άλλον τρόπο το έργο των δημοσιογράφωνκαι των συντακτών που θέλουν να πουν στο κοινό την αλήθεια, να ελέγξουν στην εξουσία, να αντισταθούν στην καταπίεση και τη λογοκρισία».
Μάλιστα, στη συέχεια, δίνει λεπτομέρειες για το οικονομικο μοντέλο που εφαρμόζει ο Guardian: «Πριν από επτά χρόνια, πήραμε την απόφαση να διατηρήσουμε δωρεάν και για όλους, το σύνολο της ύλης του site μας, αλλά να ζητήσουμε από τους ανθρώπους που είχαν την οικονομική δυνατότητα να μας στηρίξουν οικονομικά. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι το κάνουν σε όλο τον πλανήτη. Έτσι τα έσοδά μας από τους αναγνώστες μας ανέρχονται πλέον σε περισσότερο από το μισό των συνολικών μας εσόδων».
«Έτσι μπορούμε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι, χωρίς εξαρτήσεις, απαλλαγμένοι από εμπορικές ή πολιτικές επιρροές, χωρίς φόβο να αμφισβητήσουμε ισχυρούς ανθρώπους που σε άλλη περίπτωση θα ασκούσαν οικονομική πίεση» προθέτει, καταλήγοντας: «η χρηματοδότηση μέσων εημέρωσης είναι μια μικρή, αλλά σημαντική ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε. Σαν αποτέλεσμα, η δημοκρατία θα είναι πιο υγιής».